Klinische behandeling eetstoornissen volgens CBT-E

CBT-E (cognitive behavorial therapy-enhanced) is een vorm van cognitieve gedragstherapie speciaal voor mensen met een eetstoornis. De klinische behandeling is een intensieve fase van de behandeling, waarin je leert jouw eetstoornis los te laten. 

Voor wie?

De behandeling is bedoeld voor mensen met anorexia nervosa, boulimia nervosa of een andere eetstoornis voor wie eerdere en/of andere behandelingen onvoldoende resultaat hebben gegeven. Meestal is er sprake is van:

  • ernstig ondergewicht (BMI < 16) 
  • snel gewichtsverlies 
  • forse eetbuien/braken 
  • overmatig bewegen 

Hierdoor kun je op de polikliniek niet goed geholpen worden of is er intensievere hulp nodig. 

 

Handen van meisje dat op de grond zit.

Hoe werkt het?

In de klinische groep krijg je een behandelprogramma met meerdere therapieonderdelen. Veel vindt in een groep plaats. De groep is samengesteld uit patiĆ«nten die in verschillende fasen van hun behandeling zitten. De gedachte achter groepsbehandeling is dat je van elkaar leert en steun, begrip en aanmoediging ontvangt. 

De behandeling duurt tussen vier en zestien weken. De behandeling volg je vijf dagen per week en is met overnachting. De weekenden ben je thuis. 

Samen maken we een behandelplan en stellen de doelen vast. Elke week evalueer je de doelen en stel je de doelen voor de komende week vast. Eerst werken we aan de gedragsverandering, daarna evalueren we en vervolgens werken we aan de factoren die de eetstoornis in stand houden. In de laatste fase werk je toe naar weer naar huis gaan. 

Het klinische programma bestaat uit het focusblok, eetgedrag, bewegen en ontspannen (psychomotore therapie), psycho-educatie, activiteitenbegeleiding. Er zijn eetmomenten met begeleiding (3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoormomenten per dag). Bij ondergewicht werken we ook aan de toename van je gewicht. 

Tijdens de klinische fase neemt een van de klinische behandelaren de individuele therapie tijdelijk over. Je eigen behandelaar is bij de evaluatiemomenten aanwezig om de voortgang bij te houden. Na de klinische fase neemt je eigen behandelaar de therapie weer over.

 

Meisje dat nadenkt

Familie

Wij vinden het belangrijk dat je omgeving betrokken is bij je behandeling. In overleg met jou nodigen we je ouders of andere belangrijke naasten uit. Dat kan bijvoorbeeld bij het kennismakingsgesprek zijn of bij het voortgangsgesprek na vijf weken. Daarnaast zijn er drie mogelijkheden voor ouders of naasten om deel te nemen aan de behandeling:

  • Zij kunnen bij systeemtherapie aanwezig zijn
  • Zij kunnen samen met jou en een sociotherapeut van Amarum eten
  • Zij kunnen deelnemen aan de oudergroep/partnergroep

 

gezin op de bank