Schematherapie voor eetstoornissen in deeltijd (SFT-E deeltijd)

Het doel van de schematherapie voor eetstoornissen is om bij jou eet-, lichaams- en gewichtsproblemen te verminderen. 

 

Voor wie is schematherapie?

Als je al langer in behandeling bent en eerdere behandeling met CBT-E niet goed genoeg hielp om van de eetstoornis af te komen, kan de Schematherapiedeeltijd Eetstoornissen soms een passende vervolgbehandeling zijn. Deze behandeling wordt aangeboden als er duidelijk sprake is van hardnekkige denk- en gedragspatronen (schema’s en modi) die de eetstoornis mede in stand houden. Meestal is sprake van persoonlijkheidsproblematiek. Uiteindelijk is ook van deze behandeling het doel om problemen met eten, lichaamsbeeld en gewicht te verminderen.

Wat is schematherapie?

Het doel van de schematherapie voor eetstoornissen is om bij jou eet-, lichaams- en gewichtsproblemen te verminderen. In deze behandeling zien we je ongezonde eetgedrag, je negatieve lichaamsbeleving en de bijbehorende gedachten als jouw manier om om te gaan met moeilijke situaties en gevoelens. Je leert van ons om jouw onderliggende denkpatronen te herkennen en te begrijpen. Op die manier kun je beter met die patronen omgaan. Zo kun je jouw gedachten en je gedrag veranderen, zodat je steeds beter met je eetstoornis leert om te gaan en er minder afhankelijk van wordt.

Meisje in de zon

Hoe werkt de behandeling?

Je behandelteam bestaat uit professionals uit verschillende vakgebieden. Het grootste deel van de behandeling volg je in een groep met maximaal acht cliënten met verschillende eetstoornissen. Naast het groepsprogramma heb je eens in de twee of drie weken een individuele sessie bij je regiebehandelaar. De behandeling duurt zes maanden.

We richten ons op je denken, je gedrag, het contact met de ander en de ervaringen die je opdoet. 

In het behandelprogramma zitten verschillende therapieonderdelen, namelijk: 

  • groepsschematherapie
  • een lichaams- en bewegingsgerichte therapie (psychomotorische therapie)
  • wegen
  • eetgedrag
  • begeleide eetmomenten
  • beeldende therapie

Naast deze onderdelen vragen we jou ook zelf dingen te doen: een eet-, week- en weekendplan opstellen, zelf huiswerkopdrachten maken en heb je bijvoorbeeld afspraken met een psychiater, diëtiste of arts. 

 

Jongen en meisje buiten.

Familie

Behandelingen zijn vaker succesvol door actieve betrokkenheid van de familie en naasten van de patiënt. Wij willen ook de familie graag goed informeren en bij de behandeling van de patiënt betrekken. Heb je als familielid zelf een steuntje in de rug nodig? GGNet Preventie biedt daarvoor specifieke ondersteuning. Dat kan individueel of in een cursus. De ondersteuning is voor kinderen en ouders, partners, familieleden en andere naastbetrokkenen.

Lachend gezin op de markt

Contact

Meer weten over de schematherapie voor eetstoornissen in deeltijd? Bel of mail 088 – 933 1250 of eetstoornissen@ggnet.nl.

Meisje met bellenblaas

Lezen over schematherapie

  • Boek Patronen doorbreken. Negatieve gevoelens en gewoonten herkennen en veranderen. Hannie van Genderen, Gitta Jacob & Laura Seebauer (2012). Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds B.V.
  • Boek Leven in je leven. Jeffrey Young & Janet Klosko (1999). Pearson Benelux B.V.
  • Artikel Je bent geen kind meer. Psychologie Magazine, december 2012.
  • Artikel Schemagerichte therapie, informatie voor cliënten. In: Psychopraxis, jaargang 2, nr. 2, 81-85.

 

Meisje dat schrijft.