Bang voor veranderingen

Er zijn nieuwe maatregelen voor het coronavirus. Vanaf nu moet iedereen verplicht 1.5 meter afstand houden. Om de inloop open te kunnen houden, en zo patiënten een mogelijkheid te bieden om toch nog even ergens een bakje koffie te kunnen halen, een stukje taart of alleen al een glimlach te mogen geven, zijn de regels ook hier scherper geworden.

Alle stoelen en tafels zijn buiten weg gehaald en overal hangen posters met: Houd 1.5 meter afstand.

En daar sta ‘jij’ midden op het plein te schreeuwen naar iedereen die binnen een straal van 5 meter van je loopt dat ze uit je buurt moeten blijven. Ik roep je bij mij vanachter mijn ‘loket’ waar ik jullie spullen verkoop met de vraag wat er aan de hand is. Jij geeft aan geen corona te willen en dat mensen uit je buurt moeten blijven. Niet veel later sta je weer te schreeuwen, je houd iedereen op afstand en word erg boos als iemand zich niet aan de regels houd. Ik trek mijn jas aan en loop naar buiten naar je toe. En dan valt het kwartje. Want wat ben jij bang, zo bang voor nog meer veranderingen. Zo bang dat die ene plek waar jij nog een bakje koffie kan krijgen en een praatje gaat maken dicht zal gaan.

En als ik tegen je zeg dat we onze uiterste best blijven doen om open te blijven, zie ik de rust weer bij je verschijnen. Je krijgt een glimlach op je gezicht en je kan weer een beetje ademhalen.

 

Anneloes Mulder, activiteitenbegeleider doeplein, Warnsveld