Direct naar:

Coronavirus tips

We realiseren ons dat omgaan met alles rondom het coronavirus niet altijd makkelijk is. Op deze pagina delen we enkele tips over wat u kunt doen of waar u extra hulp kunt krijgen in deze tijden.

Zorg voor uzelf

Ga zelf aan de slag met modules in het GGNet Karify Zelfhulpprogramma.

Bekijk hier de modules


GGNet heeft een handig overzicht van telefonische hulpdiensten en chatmogelijkheden verzameld in een snelkaart. 

Bekijk hier de snelkaart met hulplijnen


Een handboek met tips en handvatten om op een gedegen manier door de coronacrisis te komen.

Lees het volledige handboek hier

 

Hoe houden we de moed erin? Psycholoog Shila Najibi komt met tips.

Lees de tips in dit artikel

 

MIND ontwikkelde een flyer met als titel 'Hoe blijf ik mentaal fit tijdens deze coronatijd?' Hier lees je verschillende tips om goed voor je zelf te blijven zorgen.

Lees hier de flyer

Ritme

Houd uw dagelijkse ritme vast. Ga elke dag op tijd uw bed uit, neem een goed ontbijt, kleed u aan en maak een dagplanning. De structuur geeft rust in uw hoofd. Het afwerken van de dagplanning draagt bij aan een nuttig en goed gevoel.

Een initiatief dat mentale klachten probeert te normaliseren is ''Lekker in je velletje''. Het is ontstaan op Dutch Hacking Health “Coronathon” en wordt ondersteund door Mind. Door op vaste tijden challenges, tips, weetjes, interviews en positief nieuws te delen, geeft het volgers ook een nieuw soort dagstructuur.

Ga naar de website van Lekker in je velletje

Meisje met kat

Eten & bewegen

Blijf in beweging! Dit is Stijn, één van onze zes sportagogen binnen de dagbesteding in Warnsveld. Via video's zorgt hij graag voor inspiratie voor uw work-out die u makkelijk thuis kunt doen. Doe uw work-out, maak een wandeling, ga fietsen of hardlopen. Vermijd drukke plekken en blijf uit de buurt van anderen, maar pak wel daglicht en een frisse neus. 

Boodschappen doen is misschien niet altijd even makkelijk en de restaurants zijn gesloten. Probeer desondanks gezond te eten en verse producten te nemen. Realiseer u dat u mogelijk minder voeding nodig hebt, en toch voldoende energie moet hebben uit onder andere vitaminen.

Lees hier meer over sporten & bewegen en corona 

Tip: Focus Danslessen
De danslessen van Focus Enschede worden live online gegeven en zijn te volgen op het Focus YouTube kanaal. Onder de noemer Focus iDance zijn er maandag tot en met zaterdag live lessen vanuit huis te volgen. Natuurlijk kun je ook de video's terug kijken, wanneer het jou uitkomt.

Bekijk de danslessen hier

Gezin, familie & naasten

Familie en naasten

Ook voor mensen die een dierbare hebben met psychische problemen kunnen deze tijden leiden tot extra zorgen en problemen. Zo kan het zijn dat er geen bezoek meer gebracht kan worden of is degene met psychische klachten plots meer thuis. Elkaar minder zien of elkaar thuis juist vaker zien, kan moeilijk zijn. Ook voor familie en naasten geldt: blijf er niet alleen mee zitten, maar blijf in contact.

Lees hier tips voor familie en naasten


We bieden verschillende preventiecursussen voor professionals, patiënten, familie, ouders, kinderen, asielzoekers en migranten.

Bekijk het ondersteuningsaanbod


Mantelzorgers

Mensen met psychische problemen en hun mantelzorgers krijgen net als iedereen te maken met andere omstandigheden door het coronavirus. Deze groep mantelzorgers heeft het normaal gesproken al vaak zwaar, door het coronavirus komen hier nog meer moeilijkheden bij. Daarom leest u in deze handreiking 10 tips. Voor algemene tips voor mantelzorgers, los van het coronavirus, verwijzen we u naar de steunpunten mantelzorg in uw gemeente en natuurlijk onze eigen organisaties. 

Lees hier de tien tips voor mantelzorgers


Kinderen

Het Nederlands Jeugdinstituut informeert kinderen, ouders, opvoeders en professionals zo goed mogelijk in deze situatie.

Ga naar de website van het NJI

Hoe praat je met kinderen over het coronavirus?

Ga naar de website van Kenniscentrum KJP

Familie in winkel

Online hulp vragen

  • Bij het Steunpunt Coronazorgen vind u informatie over hoe je met je gevoelens en zorgen om kan gaan. Waar nodig krijgt u doorverwijzingen voor hulp.
  • MIND is gestart met een speciale ‘corona-pagina’ met informatie, tools en speciale initiatieven voor en door mensen met psychische problemen. En uiteraard staat MIND Korrelatie klaar voor hulp en advies op werkdagen tussen 09.00 en 18.00 uur. Dit kan via telefoon, chat, WhatsApp, en mail.
  • Hulp bieden en vragen kan via de website NLvoorelkaar.nl. Veel maatschappelijke organisaties plaatsen er hun vragen en aanbod.
  • Kijk of jouw buurt een online platform actief is zoals Mijnbuurtje.nl of Wehelpen.nl.
  • Vanuit kerken en organisaties is Nietalleen.nl een speciaal platform voor het bijeenbrengen van hulp en hulpvragen.
  • Op social media is er ook een hashtag voor: #coronahulp.
twee mannen en ipad

Verhalen

Eetstoornis & Corona | Ervaring van Nina

De impact van een handdruk 

Een mooie ontmoeting 

Bang voor veranderingen

Blog van Marijke | Corona: mijn huishouden loopt in de soep

Gedicht over corona: Mijn dank aan GGNet

Een knuffel

Gedicht over corona: Ieder coronadeel heeft zijn voordeel


Houd u van schrijven of vlogs maken in uw vrije tijd? En deelt u graag uw ervaringen als patiënt van GGNet in deze tijden om tips aan anderen te geven? Neem dan eens contact met ons op. 

Vrouw met bellenblaas