Trauma en posttraumatische stressstoornis

In uw leven kunnen er dingen gebeuren die zo erg zijn dat we het een trauma noemen. Als gevolg van een traumatische ervaring kunt u een PTSS ontwikkelen (posttraumatische stressstoornis). De klachten kunnen zo erg zijn dat ze uw leven maanden- of jarenlang negatief veranderen. Gelukkig is PTSS behandelbaar.

Klachten door trauma

Klachten die vaak voorkomen bij PTSS zijn ongewenste herinneringen, herbelevingen of nachtmerries. Daarnaast kunt u nare gedachten of situaties en mensen proberen te vermijden.

Een andere klacht kan zijn dat u heel slecht over uzelf gaat denken. U denkt misschien wel dat u niet meer de moeite waard bent. Of u hebt moeite om anderen te vertrouwen.

Tot slot kan een trauma er voor zorgen dat u weinig prikkels kunt verdragen. U schrikt sneller van harde of onverwachte geluiden. Of u bent heel erg op uw hoede of heel waakzaam. In de video hiernaast leert u meer over wat een trauma is. We maken dan onderscheid tussen een PTSS na een enkelvoudig trauma en PTSS na meervoudige (vroegkinderlijke) traumatisering. Bij complexe PTSS is er vaak sprake van meerdere klachten of problemen.  

In dit filmpje van het programma Doe even Normaal van de NPO ziet u hoe het is om PTSS te hebben. 

Traumabehandelingen

(Complexe) PTSS kan goed behandeld worden. We kijken eerst welke klachten bij u spelen. Dan bepalen we met welke behandelingen we u het beste kunnen helpen. Er zijn namelijk veel soorten behandelingen, onder andere:

Als u last hebt van complexe PTSS, dan zijn er vaak ook nog andere behandelingen nodig die zich meer richten op uw persoonlijke ontwikkeling. Uiteraard overleggen we met u wat er nodig is om uw leven weer op de rit te krijgen.

Hebt u specialistische zorg nodig, dan kunt u terecht bij GGNet. Als uw klacht in een korte tijd opgelost kan worden, kunt u ook terecht bij Bas Basis GGZ.

Bent u ouder dan 60 jaar? Dan kunt u ook terecht bij ons specialisme Ouderen.

 

Jongens in gesprek met vrouw

Familie

Behandelingen zijn vaker succesvol als de familie en naasten van de patiĆ«nt actief bij het herstel betrokken zijn. Wij willen de familie graag goed informeren en bij de behandeling van de patiĆ«nt betrekken.

Heeft u als familielid zelf een steuntje in de rug nodig? GGNet Preventie biedt daarvoor specifieke ondersteuning. Dat kan individueel of in een cursus en is gericht op kinderen en ouders, partners, familieleden en andere naastbetrokkenen.

Familie betrokken