Direct naar:

Behandelingen - Jongeren 18+

Zoeken jij of je ouders hulp voor je psychische klachten? Dan is de eerste stap dat je je klachten met je huisarts bespreekt. In overleg kun je dan een verwijzing vragen naar GGNet. Je huisarts meldt je bij ons aan. Het kan ook zijn dat de gemeente een verwijzing naar GGNet voor je kan regelen. Je kunt dit checken bij het zorgloket van je gemeente. 

Intake

We beginnen altijd met een intakegesprek met een psycholoog. In dat gesprek stellen we samen met jou vast wat er aan de hand is. Daarna geven we je een behandeladvies. Wat dat advies is, hangt af van het probleem waarmee je zit.

moeder en dochter aan ontbijt

Soorten behandeling

Hoe ziet de behandeling eruit? Dat is voor iedereen anders. We noemen een aantal behandelingen die we veel doen:

  • gesprekken voeren met een psycholoog;
  • groepstherapie om je te helpen je probleem te overwinnen;
  • cursussen of trainingen, bijvoorbeeld om met woedeaanvallen om te gaan;
  • groepsactiviteiten met muziek, dans of toneel.

Soms is het nodig om eerst meer onderzoek te doen voor we kunnen beginnen met de behandeling. Denk aan een persoonlijkheidsonderzoek of een psychiatrisch onderzoek.

2 meiden in gesprek

Dagbehandeling

Als gesprekken met een hulpverlener te weinig helpen, kan een dagbehandeling een oplossing zijn. Bij een dagbehandeling neem je op een aantal dagen of dagdelen deel aan een groepssessie met maximaal acht leeftijdsgenoten. Als groep maak je elkaar sterker en kun je elkaar steunen. Het doel is dat je meer grip krijgt op je eigen functioneren. Je leert met je problemen om te gaan of ze te accepteren. 

Hoe ziet dagbehandeling eruit?

Dagbehandeling is een intensief proces, dat gemiddeld zes tot negen maanden duurt. In de meeste gevallen kom je één dag in de week bij elkaar, maar soms ook vaker. Je kunt daarnaast dus werken of een opleiding volgen, en je slaapt thuis. Tijdens de behandeling praten we natuurlijk veel, maar we doen ook veel samen, bijvoorbeeld koken of muziektherapie volgen. 

meiden op de bank

Wat voor groepen zijn er?

Afhankelijk van de problemen waarmee je zit, kijken we welke groep geschikt voor je is. We hebben onder meer de volgende groepen:

  • Autonomiegroep: om te werken aan versterking van je sociale vaardigheden, het omgaan met hevige emoties en het ontwikkelen van zelfvertrouwen en zelfstandigheid.
  • Inzichtgevende groep: vergroten van inzicht in je eigen geschiedenis en functioneren, het versterken van je ego en het oppakken van school, contacten en dergelijke.
  • ASS-groep: voor jongeren met een stoornis in het autistische spectrum (ASS), bedoeld om jezelf beter te begrijpen en om te gaan met je beperkingen.
  • Structuurgroep: gericht op structuur en stabiliteit in je leven. 

Selfie