Direct naar:

Jeugd en Jongeren

Tag omschrijving voor Jeugd en Jongeren.

Brussencursus

“Als we ruzie hebben, moet ik altijd verstandig zijn.”
“Ik moet altijd rekening met mijn broer houden.”
“Soms moet ik wat doen en mijn zus niet, bijvoorbeeld afdrogen. Dat vind ik niet eerlijk.”
"Ik ben er ook nog."

Dit zijn veelgehoorde uitspraken van broers of zussen (brussen) van kinderen met een ziekte, stoornis of beperking. Voor een brus is het niet altijd even duidelijk wat er precies met zijn broer/zus aan de hand is. Hoe is het voor brussen om op te groeien met een broer of zus die ‘anders’ is en vaak meer zorg en aandacht vraagt van de ouders? Tijdens de brussengroep van GGNet gaat speciale aandacht uit naar de brus.

KOPP-groepen

Iedereen is wel eens ziek. Sommige mensen hebben wel eens griep of breken een been. Andere mensen zeggen soms rare dingen of zijn heel erg moe en liggen de hele dag in bed. Die mensen zijn ook ziek, maar dan in hun hoofd. Dat noemen we psychisch ziek. Ook kan iemand verslaafd zijn aan drank of drugs. Mensen die psychisch ziek of verslaafd zijn voelen zich niet erg goed. Ze kunnen soms snel boos worden of zijn juist heel erg verdrietig. Dat is moeilijk om te begrijpen.

Heeft jouw vader of moeder ook psychische problemen of is jouw ouder verslaafd? Misschien ben jij wel eens verdrietig of boos omdat je vader of moeder ziek is. Of ben je bang dat het jouw schuld is? Dat is niet zo, jij kunt er niks aan doen dat je vader of moeder problemen heeft. En dat je er wel eens boos of verdrietig om bent, dat is heel normaal.
KOPP-groepen zijn voor kinderen van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen (KOPP).