Direct naar:

Lotte (18 jaar) was suïcidaal

“Ik ben bij GGNet terecht gekomen in 2017, na een gesprek met de huisarts, omdat ik me ernstig suïcidaal voelde. Daar had ik al een tijdje last van, ik was echt niet meer gelukkig. Op school had ik niet veel contacten, mijn oma overleed dat jaar, dat had er allemaal mee te maken. Mijn ouders maakten zich ook veel zorgen. Ik kon vrij snel terecht bij GGNet. Eerst ben ik drie weken bij de crisisdienst geweest, begin maart had ik de intake.  

Bij de intake werd me duidelijk gemaakt dat ik een depressieve stoornis had, maar ook een hechtingsstoornis en een verstoorde ouder-kindrelatie. We zijn begonnen met elke week een gesprek, dat heeft drie maanden geduurd. Daarna ben ik opgenomen in een kliniek, daar heb ik zeven maanden gezeten, alleen in de weekends ging ik naar huis. Daar heb ik ook therapieën gevolgd, zoals psychomotorische therapie (PMT) en muziektherapie.

Die opname was een heftige tijd, vooral in het begin. Maar als ik terugkijk, heeft het me wel goed gedaan, net als de individuele gesprekken. Inmiddels ben ik gelukkig niet meer suïcidaal, maar er is nog steeds veel werk aan de winkel. Hoewel: mijn therapeut zegt me dat ik verder ben dan ik zelf denk. Ik ben weer begonnen met een studie, dat gaat tot nu toe goed.   

Of ik nog tips voor andere jongeren heb die zoiets meemaken? Maak je probleem bespreekbaar. Dat is wel een cliché, maar het is wel het belangrijkste.”