Mooie initiatieven

“Als psychomotorisch therapeut (PMT) is het ervaringsgericht werken de kern van mijn vak. Mijn eerste reactie was: ‘Hoe dan online?’ Maar er bleken zeker mogelijkheden, zoals met een groep bewegen op muziek via beeldbellen. Vanuit GGNet maar ook vanuit het PMT-werkveld en de ggz ontstonden allemaal mooie initiatieven en scholingen over online behandelen. Zelf merkte ik een mengeling van enthousiasme en spanning. Naast ikzelf, moesten ook alle patiënten bekend en vertrouwd raken met deze nieuwe manier van behandelen. Een uitdaging die tijd kostte, maar samen

hebben we het voor elkaar gekregen. Ik denk dat online behandelen voor een deel van de patiënten goed kan (blijven) werken en zie mogelijkheden om het deels te behouden.”

Marjon Voskamp,
psychomotorisch therapeut Amarum

Inhaalslag

“Onbekend maakte onbemind. Wat hebben we in een korte tijd een inhaalslag gemaakt op het gebied van digitale zorg! Trots ben ik op de bereidwilligheid van patiënten, collega’s en ketenpartners om met digitaal behandelen aan de slag te gaan. Hierdoor hebben we de zorg kunnen continueren. En ik maak er nog dagelijks gebruik van: tijdens individuele behandelcontacten, groepstrainingen, het dagelijks FACT-overleg en in contact met ketenpartners. Face to face contact blijft natuurlijk noodzakelijk, maar ik hoop dat we onze positieve ervaringen meenemen en de digitale middelen in de toekomst blijven gebruiken of zelfs uitbreiden. Een patiënt zei bijvoorbeeld: ‘Wat heerlijk dat we doorgaan met digitale training, hierdoor hoef ik vanuit mijn vakantieadres geen training te missen’. Wat een veerkracht hebben we allen getoond.”

Dorien Reinders,
sociaal psychiatrisch verpleegkundige en voorvrouw FACT Winterswijk

In een stroomversnelling

“Op de afdeling ouderen hadden we al eerder een pilot met e-healthmodules in de deeltijdbehandeling. We waren enthousiast, maar vonden het lastig het een plek te geven binnen de behandeling. Door corona kwam dit in een stroomversnelling. We zijn gaan beeldbellen met patiënten individueel, maar ook in groepen. Dat kan dus ook met ouderen! Hoewel het fijn is dat we groepen nu weer op locatie kunnen zien, neem ik de ervaringen van het digitaal behandelen en (groeps)bellen mee. Het heeft de drempel om digitaal te behandelen in ieder geval verlaagd.”

Sanne Lamers,
gz-psycholoog afdeling Ouderen

Spannend

“Innovatie is spannend, omdat het nieuw is en we dus buiten onze comfortzone moeten treden. Dit heb ik ervaren toen we net begonnen met virtual reality (VR). Wat mij hielp om de uitdaging aan te gaan, was het oké te vinden dat ik mij onzeker voelde en door te aanvaarden dat het tijd en energie kost om iets nieuws te leren. Extra motiverend was om te zien welk (uniek) waardevol effect VR heeft op cliënten. Hiermee leren ze in de praktijk, maar toch in een veilige omgeving, hun angsten te overwinnen. Toen ik startte met het inzetten van VR, zag ik een ansichtkaart met een tekst die prachtig aansluit bij de visie van GGNet en mijzelf. Deze ansichtkaart hangt sindsdien in mijn behandelkamer en is een dagelijkse reminder: Never stop learning!”

Yeshe Teunissen,
psycholoog Bas

VR: effectieve innovatie

“Bij Bas werken we al sinds 2018 met Karify, het digitale behandelplatform waarmee ik aanvullend op gesprekken, berichten aan de patiënt stuur, informatie deel en opdrachten klaarzet. Ook bieden we bij Bas in Zevenaar sinds eind vorig jaar behandeling middels virtual reality (VR) aan. Een efficiënt middel om patiënten heel gericht bloot te stellen aan hun angsten en ze te leren daarmee om te gaan. Tijdens de coronaperiode is dit even stil komen te liggen, maar het online behandelen met Karify heeft daarentegen een enorme boost gekregen. Dat biedt kansen om online zorg verder te ontwikkelen. Om juist dichterbij de cliënt te komen en een inkijkje te krijgen in zijn dagelijks leven.”

Suzanne de Klerk,
gz-psycholoog en beleidsprofessional Bas

Dit interview is gepubliceerd in het GGNet Magazine 2020-2021