Direct naar:

In de praktijk: Samen Wij in Aalten

Een lotgenotengroep voor en door mensen die psychisch kwetsbaar of uit balans zijn, dat is Samen Wij in Aalten. Een initiatief van drie inwoners van de gemeente Aalten die ook ondersteuning krijgen van GGNet.

 

“Zij misten een ontmoetingsplek in hun woonplaats”, vertelt Monique Vogt, verpleegkundige bij GGNet. “Vooral in de winter, als de avonden lang zijn. In Aalten werd van alles georganiseerd voor veel verschillende doelgroepen, maar nog niet voor deze mensen.” Omdat de initiatiefnemers zelf het beste wisten waar zij behoefte aan hadden – maandelijkse bijeenkomsten rondom een thema, om mensen te ontmoeten, ervaringen te delen en kennis te vergaren – en bovendien in staat waren om dat zelf te organiseren, besloten GGNet, de gemeente en welzijnsorganisatie Figulus hen te steunen. GGNet coacht de organisatie, Figulus stelt de locatie beschikbaar en de gemeente zorgt voor naamsbekendheid en promotie.

“Precies hoe wij het graag zien”, zegt Daniëlle Wensink, beleidsmedewerker Zorg bij de gemeente Aalten. “We gaan graag samen met onze inwoners aan de slag, waarbij we verwachten dat zij ook veel zelf doen. Samen Wij is een prachtige aanvulling op ons aanbod. We zijn er ontzettend blij mee.”

Het lotgenotencontact is een succes. Een vaste groep deelnemers bezocht trouw de bijeenkomsten en altijd haakten nieuwsgierigen aan. Nu de avonden vanwege de coronamaatregelen tijdelijk zijn stopgezet, is er een appgroep en worden af en toe wandelingen georganiseerd. “We zien ook dat deelnemers elkaar opzoeken om samen iets te doen”, vertelt Vogt. “Nu staan we voor de uitdaging om te kijken op welke nieuwe manieren we mensen kunnen bereiken. Onze flyers hangen in de bibliotheek, de supermarkten en bij huisartsenpraktijken, en we hopen dat iedereen zich aanmeldt die zich aangesproken voelt. Het mooie van Samen Wij is dat het organisch mag groeien. Het krijgt echt vorm vanuit de behoefte van de deelnemers. Dat geeft hun het gevoel dat ze ertoe doen, het sterkt hun zelfvertrouwen en helpt hun herstelproces.” 

Samen met het Herstelcentrum kijkt GGNet of vergelijkbare initiatieven ook in andere gemeenten gerealiseerd kunnen worden. Wat is Wensinks advies aan haar collega’s? “Luister goed naar de inwoners en geef hun de vrijheid en mogelijkheden om te organiseren waar zij behoefte aan hebben. Dát is de sleutel tot succes.”