Vijf jaar geleden kwam Jeroen (52) bij GGNet terecht door onder meer een psychose. Jeroen: “Niets doen. Dat is niets voor mij. Omdat ik volledig afgekeurd ben, doe ik vrijwilligerswerk om toch een daginvulling te hebben. Daardoor ben ik nog wekelijks bij GGNet te vinden, ook al heb ik inmiddels een gedeelde woning via zelfstandig beschermd wonen. Geld is voor mij niet de motivatie om te werken. Het werk houdt me bezig, geeft me het gevoel dat ik nodig ben. En dat geeft me zelfvertrouwen en een gevoel van eigenwaarde.

Tijdens mijn behandeling bij GGNet kwam ik erachter dat ik een vorm van autisme heb. Daardoor vind ik het fijn om dingen zelfstandig te doen, op mijn eigen manier, zonder steeds te hoeven overleggen met anderen. Werken in de logistiek ligt mij wel. In het verleden heb ik namelijk als vrachtwagenchauffeur en heftruckchauffeur gewerkt. Nu rijd ik in een elektrisch vrachtwagentje over het terrein van GGNet om alle gebouwen te voorzien van eten en drinken. Dat wordt ’s ochtends in kratjes aangeleverd door de horecaleverancier. Ik sorteer die kratjes in containers en breng ze naar de juiste gebouwen. De lege kratjes haal ik aan het eind van de ochtend weer op. Heb ik tijd over, dan breng ik ook pakketjes rond naar patiënten. En soms breng ik medicijnen naar het Buurtzorghuis, dat is een hospice dat ook op het terrein staat. Ik doe dit werk nu zo’n twee jaar, dus mensen kennen mij ondertussen wel. Het contact met andere patiënten en medewerkers is daardoor ook goed. Ik heb prettige herinneringen aan mijn behandeltijd bij GGNet en daarom blijf ik dit werk doen. Voor de coronamaatregelen werkte ik naast de logistiek ook in het serviceteam van Arriva om de treinen, perrons en fietsenrekken netjes te houden. Omdat dat nu is weggevallen, doe ik vrijwilligerswerk voor Tafeltje Dekje en bezorg ik maaltijden bij ouderen.”

Wanda ten Bloemendal, begeleider Activerend Werk Logistiek: “Jeroen kwam ongeveer twee jaar geleden binnengewandeld bij Logistiek, zoekend naar zichzelf. Bij Logistiek wordt gewerkt volgens een vaste volgorde. Die structuur gaf rust en vertrouwen in zelfstandig werken. Soms vond hij het lastig om met veranderingen of onverwachte gebeurtenissen om te gaan of daarop te reageren. Mede door de ruimte die er was om terug te vallen op de collega’s van Logistiek, groeide hij hierin – en nog steeds. Ik geloof dat zinvol werken in een veilige omgeving eraan bijdraagt zijn gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen terug te vinden en verder te ontwikkelen. En dat is precies wat Jeroen laat zien. Hoe mooi is dat?”

“Waar iemand even geen patiënt meer is”

Sinds dit voorjaar kunnen patiënten van GGNet meedoen aan Activerend Werk. Melanie van Maanen, systeemtherapeut bij de Meent, vertelt hoe dit initiatief ontstaan is en wat het deelnemers brengt.

Melanie: “Op een gegeven moment merkten we dat er vanuit de forensische afdeling, maar ook vanuit onze opnameafdelingen, steeds meer jongvolwassenen langer bij ons verbleven. Mensen met toekomstperspectief, die graag (terug) naar school willen of graag een echte baan willen hebben. Voor hen is reguliere dagbesteding – die meer gericht is op een nuttige dagindeling – niet genoeg. Zij hebben meer prikkeling nodig. Met Activerend Werk kunnen mensen tijdens hun herstel werken aan hun toekomst.

Het is vrijwillig en laagdrempeliger dan een echte baan – zo wordt er bijvoorbeeld rekening mee gehouden dat iemand een slechte dag kan hebben. Er is dus meer begrip. Maar er is echt een sollicitatie, en je wordt verwacht. Mensen doen iets wat van belang is en waarin ze iets betekenen voor een ander. Daarmee doen ze werkervaring en vaardigheden op voor hun cv. Daarnaast wordt het herstel bevorderd. We hebben gezien dat wanneer deelnemers naast hun rol van patiënt, ook een andere rol vervullen, zoals die van werknemer of collega, zij sneller herstellen. Dat komt omdat ze gebruik maken van hun sterke kanten. Of dat nu het bijhouden van het groen op het terrein is, werk in de horeca of als gastvrouw of -heer, het zijn momenten waarop iemand even geen patiënt is, maar het beste uit zichzelf kan halen.”

Net als Jeroen heeft Mustafa ook veel profijt van Activerend Werk.

Lees hier zijn verhaal “Participeren in de samenleving is belangrijk voor mij”.

Dit interview is gepubliceerd in het GGNet Magazine 2020-2021