Direct naar:

Coronatips voor familie en naasten

De maatregelen in de strijd tegen het coronavirus zijn niet gemakkelijk. Ook voor mensen die een dierbare hebben met psychische problemen kan dit leiden tot extra zorgen en problemen. Door de maatregelen kan het zijn dat er geen bezoek meer gebracht kan worden of is degene met psychische klachten plots meer thuis. Elkaar minder zien of elkaar thuis juist vaker zien, kan moeilijk zijn. Voor familie en naasten geldt, net als voor patiënten en zorgprofessionals: blijf er niet alleen mee zitten, maar blijf in contact.

Gepubliceerd: 08 april 2020

Contact

Er zijn voor familie- en naasten verschillende manieren om in contact te blijven met hun dierbare als dit op het moment even niet mogelijk is. Maak bijvoorbeeld gebruik van videobellen via WhatsApp, Zoom of Skype. Ook is het mogelijk om een kaartje te sturen. Bekijk hiervoor onze adressen op de pagina contact.

 

Betrokkenheid & ondersteuning

Als naaste is het mogelijk, in afstemming met degene die patiënt is bij GGNet en zijn of haar hulpverlener, om in deze periode nauwer betrokken te worden. Misschien kunt u kennis maken met de hulpverlener en mogelijk een bijdrage leveren aan het gezamenlijk opstellen van een crisis- / veiligheidsplan. Heeft u behoefte aan hulp en advies? Dan kunt u ook altijd een e-mail sturen naar het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het Herstelcentrum kan u dan mogelijk in contact brengen met een deskundige Familie-ervaringsdeskundige.

 

Preventiecursusssen

We bieden verschillende preventiecursussen voor professionals, patiënten, familie, ouders, kinderen, asielzoekers en migranten.

Bekijk het ondersteuningsaanbod

 

Hulplijnen

Daarnaast zijn er diverse hulplijnen voor familie en naasten om in gesprek te komen; even je hart te luchten, advies te vragen of in contact te komen met lotgenoten. Hieronder zetten we enkele mogelijkheden voor familie- & naasten op een rij.

 
1. Bij MIND Korrelatie kunnen familie en naasten gratis en anoniem bellen, chatten, appen of mailen met een hulpverlener. Dit kan elke werkdag van 09:00 – 22:00 uur. Meer info is hier te vinden. Ook is er een speciale coronapagina opgezet met onder meer een livestream tussen 11:00 tot 16:00 en nuttige tips. Op de website van MIND zijn bovendien familieorganisaties die lotgenotencontact of een hulplijn hebben met betrekking tot een specifiek ziektebeeld.


2. De Luisterlijn is dag en nacht, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Per mail, alle dagen van de week per chat en 24/7 per telefoon.


3. Naasten in Kracht heeft een speciale coronapagina met nuttige tips en verwijzingen naar verschillende hulporganisaties. Ook is er een ervaringsverhaal te lezen met tips over wat je als naaste kunt doen.


4. Op de website van 113 krijgen familie en naasten tips en handvatten om hun dierbare met psychische problemen en wellicht zelfmoordgedachten te ondersteunen en om het zelf ook vol te houden.

5. Op Thuisarts.nl vind je algemene, nuttige informatie over hoe je iemand met psychische klachten kunt ondersteunen.

Meer tips leest u op onze speciale corona tips pagina.

 

Ga naar de corona tips pagina