Direct naar:

Derde Depressiegala volgende week maandag

Aankomende maandag, 15 januari, is het Blue Monday, de 'depressiefste dag' van het jaar en juist op die dag wordt het derde Depressiegala georganiseerd.

Gepubliceerd: 09 januari 2018

 

En dat klinkt misschien depressief, maar leuk en feestelijk wordt het zéker! Uiteraard met een serieus randje. Want het wordt niet voor niets georganiseerd. 

Eén van de initiatiefnemers, psychiater Bram Bakker: "Voor iedere ziekte is er wel een marathon of benefiet. Maar voor depressie of welke mentale ziekte dan ook, is dat er niet. Het benefiet was vorig jaar gericht op jongeren: één op de vijftien tieners krijgt te maken met een depressie. En dat is veel. En dat taboe moet eraf." Praat erover, herken signalen, zijn twee grote boodschappen. 

Het wordt een groots spektakel met optredens van cabaretiers, actrices en zangers, zoals Stef Bos die een speciaal lied heeft geschrevenl. Maar het noemen waard is bijvoorbeeld ook van vorig jaar Roos Schlikker en de 18-jarige Laura van Kaam (uit Dinxperlo) en nu is bijvoorbeeld ook Marjolijn van Kooten één van de artiesten. En naast hun optreden droegen zij uit: "Kom uit die kast, praat erover. Het lucht op". "Mike Boddé slikt dan misschien een pilletje, maar is ook heel grappig. Je kunt het niet aan iedereen zien, maar schaam je er ook niet voor er wel over te gaan praten." Het (nog niet bekende) geldbedrag dat vorig jaar werd opgehaald, ging naar voorlichting op middelbare scholen. Dat wordt grotendeels door jongeren zélf gedaan, zodat de afstand wat kleiner is en de herkenbaarheid groter. "Delen is helen."

De compilatie van het Depressiegala wordt later nog uitgezonden op televisie.
Een verslag van het gala komt in één van de dagen erna op deze site (Manon Schrijft).
Kaarten zijn te koop via www.depressiegala.nl (kosten 35 euro, het begint om 20.00 uur in de Verkadefabriek in Den Bosch).

(door Manon, journalist, in behandeling bij GGNet)