Direct naar:

GGNet en de natuur

Dieren betekenen veel voor mensen. Dit is dan ook de reden waarom we bij GGNet werken met dieren. In de behandeling, in de dagbesteding maar ook voor de ontspanning en vrijetijd. We hebben huisdieren van patiënten, hulphonden, boerderijdieren en herten. De dieren worden gehouden volgens gestelde eisen en gezondheidsprogramma’s en zien meerdere keren per dag hun verzorgers. GGNet heeft vakbekwame dierverzorgers in dienst en heeft een goede samenwerking met dierenartsen en wildbeheerders.

Gepubliceerd: 08 juli 2020

Over de herten is er rond deze tijd altijd veel te doen. Waarom? Omdat dit de tijd is waarin de kalfjes (zo noem je een hertenjong) geboren worden. Rond deze tijd hoor je vaak verhalen van “verlaten” kalfjes of honden die een drachtig hert of een jong hertje opjagen.

Gisteren (dinsdag 7 juli) diende zich de bevalling aan bij een van onze herten. Rust en geduld zijn op dat moment het allerbelangrijkst. Hoe meer onrust er ontstaat, hoe langer een bevalling zal duren. Dat geldt voor alle zoogdieren, maar zeker voor dieren zoals herten die van nature vluchtdieren zijn. Ook al leven de herten bij ons in een omheind stuk land, het blijven wilde dieren.

Gisteren hebben veel mensen hun bezorgdheid geuit over het hert dat aan het bevallen was en haar kalf. Zelfs de politie is ter plaatse gekomen. De drukte en tumult die dat met zich meebracht hebben er echter voor gezorgd dat het hert pas vanmorgen in alle vroegte haar kalf kon baren.

Ingrijpen, zoals vele bezorgde mensen gisteren eisten, is bijna nooit nodig. Bovendien: als een hert medische zorg nodig heeft, moet het eerst verdoofd worden met een verdovingsgeweer. Dat kan niet in het donker, schieten kan alleen bij daglicht. Dit wordt alleen in uiterste noodzaak gedaan omdat de stress hiervan alleen al kan leiden tot de dood van het dier.

We waarderen ieders bezorgdheid, maar in dit geval was rust het enige dat het hert nodig had om te kunnen bevallen van haar kalf. Moeder en kalf maken het goed.