Direct naar:

GGNet medewerkers opgeleid om agressie te voorkomen

Warnsveld, 8 oktober- 11 medewerkers van GGNet hebben vandaag hun ATAS-diploma behaald, waarmee ze een trainingstraject van 6 maanden hebben afgerond. Als ATAS-aandachtsfunctionaris ben je trainer in het omgaan met agressie en het scheppen van sociale veiligheid op de werkvloer. De 11 medewerkers werken bij verschillende GGNet-vestigingen in Noord- en Oost-Gelderland. 

Gepubliceerd: 11 oktober 2021

Zorgprofessionals krijgen helaas te maken met agressie, ook in de geestelijke gezondheidszorg waar GGNet actief is. Ze moeten weten hoe ze een veilige situatie kunnen creëren voor henzelf en patiënten en hoe ze met agressie kunnen omgaan om escalatie te voorkomen.  “Agressie en geweld naar onze medewerkers en/of mede patiënten accepteren we bij GGNet niet, maar we worden er wel soms mee geconfronteerd. Het is daarom  belangrijk dat we leren hoe ermee om te gaan, te de-escaleren als het zich voordoet, maar vooral ook sterk te zijn in het voorkomen van geweld en agressie – dat leer je onder meer met ATAS. Voor het eerst hebben we nu een interne opleiding aan kunnen bieden, met hoge kwaliteit. We zijn dus heel blij met deze diplomeerde collega’s en trots dat zij zich voor hun collega’s inzetten op het gebied van het trainen, coachen en neerzetten van het beleid voor alle werkplekken. Binnen GGNet bieden we zo de middelen voor een  prettige en veilige werkplek”. aldus Chantal Koopmans, namens de directie. 

Training on the job

In de praktijkgerichte ATAS opleiding leren medewerkers hoe om te gaan met de lastige situaties die ze tegenkomen in hun dagelijkse werk. Ze leren hoe je agressie voorkomt, de-escalerend handelt en veilig optreedt bij fysieke agressie. Daarnaast begeleiden ze collega’s en teams op dit onderwerp met het analyseren van onveilige situaties en door ‘coaching on the job’. 

Agressie bij hulp aan huis

Met de nieuwe wetgeving in de GGZ, is gedwongen behandelen ook mogelijk in de thuissituatie, wat vaak minder ontwrichtend is voor de patiënt. Dit brengt wel een andere aanpak met zich mee voor onze collega’s in die ambulante zorgteams. De ATAS experts zullen zich daarom de komende jaren toeleggen op het ondersteunen van collega’s die vaak bij mensen thuiskomen. 

Ook in de behandelingen op onze locaties wordt ingezet op een zo veilig mogelijke omgeving - voor de patiënt én de behandelaar. Er zijn veel opleidingsmogelijkheden voor medewerkers van GGNet, zoals het volgens van de ATAS-training. “Dat we deze nieuwe expertise van de ATAS-aandachtsfunctionaris erbij hebben is winst voor collega’s en patiënten van GGNet. Agressie wil niemand en moeten we altijd zien te voorkomen”, aldus Chantal Koopmans.

Bij GGNet houden wij bij hoe vaak agressie voorkomt op de werkvloer. Helaas heeft het overgrote deel van de collega’s te maken met een vorm van agressie. Des te belangrijker dus dat er nu 11 collega’s getraind zijn om agressie te voorkomen.