Direct naar:

Meer psychisch kwetsbare mensen betaald werk in regio Noord- en Oost-Gelderland

De recente studie naar het succes van Individuele Plaatsing en Steun (IPS) naar betaald werk toont aan dat deze methode succesvol is.

Gepubliceerd: 04 juli 2018

 

Van de 100 trajecten blijkt 53 procent succesvol. Oftewel de meerderheid van mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen krijgen een betaalde baan. Dat is 20 procent meer dan andere begeleidingstrajecten tot nu toe.

Betaald werk voor iedereen

GGNet zette IPS al in voor een aantal patiënten in ambulante teams in Noord- en Oost-Gelderland. De feiten uit de recente studie IPS Mensen & Munten; Studie naar de samenhang tussen investeringen & opbrengsten*  bieden voldoende aanknopingspunten voor GGNet om IPS flink uit te breiden. De arbeidsspecialisten van Twomorrow begeleiden deze mensen naar werk. “Wij denken dat betaald werk mogelijk is voor iedereen. Daarom bieden we op korte termijn elke patiënt met een werk gerelateerde wens bij aanvang van zijn behandeling de gespecialiseerde werkbegeleiding door Twomorrow aan. Of om aan het werk te blijven of weer aan werk te komen. De cijfers bewijzen dat we op de goede weg zijn!” zegt Mirjam Schleijpen, directeur Ambulant van GGNet. “Iedere patiënt heeft immers recht op goede behandeling en begeleiding.”

 Feiten

De belangrijkste highlights over de laatste 100 trajecten zijn:*

  • Succespercentage (53%) voor betaald werk
  • Gemiddelde arbeidsovereenkomst bedraagt 28 uur per week
  • Daling van het aantal DBC-uren 1 jaar na start IPS-traject is 46%
  • Meeste trajecten in Apeldoorn & Zutphen (70%)
  • Gemiddelde leeftijd van de IPS kandidaten is 39 jaar (range van 21 tot 62 jaar).

Het belang van betaald werk

Mensen hechten veel betekenis aan het hebben van een baan. Betaald werk geeft financiële zelfstandigheid en onafhankelijkheid, structuur, sociale contacten en persoonlijke waardering en zingeving. Uit onderzoek blijkt dat werken of werkhervatting bevorderlijk is voor (het herstel van) de gezondheid bij mensen met een psychiatrische aandoening1.

Integratie dienstverlening GGNet en Twomorrow

GGNet zet zich in voor meer herstel voor mensen met een psychische aandoening. Een behandeling bij GGNet is altijd gericht op zowel het herstel van de ziekte als het herstel van de persoonlijke en maatschappelijke rollen die iemand heeft of had. Daarom vindt GGNet de samenwerking met Twomorrow zo belangrijk. Omdat zij 
gespecialiseerd is in werkbegeleiding van psychiatrische patiënten. Daarom maakt de IPS-gecertificeerde trajectbegeleider van Twomorrow dan ook deel uit van het multidisciplinaire behandelteam rond de patiënt. Met patiënten die het IPS-traject gaan doorlopen, kijkt het team met de patiënt welk werk past en welke begeleiding daarbij gewenst is.


1) Bron: Factsheet Phrenos Kenniscentrum (link naar document)

*De volledige studie IPS Mensen & Munten; Studie naar de samenhang tussen investeringen & opbrengsten
is op te vragen bij team Communicatie van GGNet via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 088 - 933 1506.