Direct naar:

Nieuwbouw Warnsveld

GGNet gaat een nieuwe kliniek bouwen op historisch terrein in Warnsveld. Niet zomaar een nieuw gebouw, maar een compleet nieuwe klinische hightech voorziening voor hoog intensieve zorg voor mensen die dit tijdelijk nodig hebben. De planning is dat deze kliniek gebouwd wordt in 2022/2023. We centraliseren de hoog intensieve zorg in Warnsveld om dit toegankelijk en betaalbaar te houden en om alle expertise op dit gebied op 1 plek te bundelen.

Co-creatie

Een nieuwbouwproject realiseren, een pand dat 30 jaar mee moet, wetende dat de technologie en de ggz fors in ontwikkeling is. Hoe pak je dit aan? Welke kernwaardes staan centraal? Wat is de invloed van technologie? Hoe draagt het gebouw bij aan een vitale en veilige behandel/herstel-, maar zeker ook werkomgeving? Deze vragen stonden centraal tijdens de Design Dag. Met een groep van ongeveer 30 personen met een zeer diverse achtergrond waaronder collega's, (oud) patiënten, architecten en onder leiding van design- en innovatiebureau VanBerlo, zijn we de uitdaging aangegaan. Op een zeer interactieve en innovatieve manier hebben we prachtige uitgangspunten opgehaald voor de leidende zorgvisie, en uiteindelijk ideeën voor het programma van eisen voor de nieuwbouw. 

Architectuur

Het gebouw is ontworpen door architect Marko Matic van IAA architecten uit Enschede. IAA architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van het gebouw. Zij kregen de opdracht de specifieke functionaliteit van hoog intensieve zorg in harmonie te laten zijn met de parkachtige omgeving en passend bij historische waarde van terrein Groot Graffel.

Planning

Naar verwachting zullen we in kwartaal 3 van 2022 starten met de bouw. De oplevering staat gepland voor het derde kwartaal van 2023. Dan hebben we nog ongeveer drie maanden nodig om het gebouw in te richten en zullen we “proefdraaien” met de medewerkers van de nieuwe kliniek om het gebouw en alle systemen en procedures te testen.

Duurzaam

Het gebouw wordt duurzaam en energieneutraal. Bijzonder aan het ontwerp is dat een aantal bestaande bomen geïntegreerd worden in het gebouw; daar wordt omheen gebouwd. Het hout van een aantal bomen die wel gekapt zullen worden, wordt hergebruikt.

Zorginnovaties

De Universiteit Twente en Panton denken mee met het concept zodat we nieuwe inzichten en zorginnovaties vanuit het ontwerp mee kunnen nemen in het gebouw en de zorgvisie. Op deze wijze bundelen we kennis en kunde zodat we lerend zijn en blijven.

Interieurontwerp

IAA-architecten heeft een app ontwikkeld waarmee het mogelijk is om in Virtual Reality door het gebouw te lopen. Een “kijkje” nemen in het gebouw kan door de app “IAA Architecten” in je appstore te downloaden. Tik vervolgens in de app in de zoekbalk GGNet in en klik op done. Er zijn vier standpunten van waaruit een huiskamer en een patiëntenkamer bekeken kunnen worden.

Centraal gelegen in het midden van het gebouw bevinden zich de Intensive Care Unit (ICU) en Extra Beschermde Kamers (EBK). In het midden van het gebouw zijn ook de kantoren, therapie- en ontmoetingsruimtes gesitueerd. Behandelaren hebben hun werkplek op de groepen. Het gebouw is zo vormgegeven dat een royale binnentuin ontstaat waarin elke groep een eigen stuk tuin krijgt waar patiënten vanuit hun eigen huiskamer toegang toe hebben. Daarnaast is er een gezamenlijke tuin.