Direct naar:

Podcast Een wereld te winnen

 

Hoe is het voor naasten om om te gaan met de mentale kwetbaarheid van een dierbare? In deze nieuwe korte serie zijn naasten aan het woord die je meenemen in hun verhaal. 

Van Zorg naar Gezondheid, een gesprek vanaf het Voorjaarscongres van de NvVP

Tijdens het Voorjaarscongres 2023 in Maastricht nemen we een podcast reeks op in de 'PodKast' op onze stand over 'Van Zorg naar Gezondheid, wat heb jij nodig om mee te doen?'. Collega's stellen elkaar deze vraag. In dit gesprek hoor je Folkwin Hulshof en Christine van Boeijen.

 

 1. Mentale Veerkacht, aflevering 1

We maakten een korte serie podcasts hoe je als naasten omgaat met de mentale kwetsbaarheid van een dierbare. In deze eerste aflevering van de podcastserie Mentale Veerkracht hoor je Erik en Liesbeth, die te maken hebben met een ouder met psychische problemen. Zij delen met ons hoe dat voor hen was en is, wat bij hen werkte en hoe het hen nu gaat.

 

 

2. Mentale Veerkracht, aflevering 2

We maakten een korte serie podcasts hoe je als naasten omgaat met de mentale kwetsbaarheid van een dierbare. In deze tweede aflevering van de podcastserie Mentale Veerkracht luister je naar ervaringsdeskundige Iris en Martha, die haar vanuit GGNet ondersteund.

Luister naar alle afleveringen van de serie Een Wereld te winnen
 

Hoe beweegt een GGZ organisatie zich richting de toekomst? Hoe moet dat eigenlijk een grote zorgorganisatie innoveren? Wat is de GGZ van de toekomst? Wat is herstellen van een psychiatrische aandoening? Wat is de rol van familie en naasten? De ggz staat voor uitdagingen. 

Om een inkijkje te geven in onze uitdagingen lanceren we de podcastserie Een wereld te winnen waarin u mee kunt luisteren naar persoonlijke gesprekken van onze bestuurder met een hoogleraar, van behandelaren met een autoriteit op het gebied van netwerkzorg, een psycholoog met een ervaringsdeskundige, een vaktherapeut en een klinisch psycholoog en een gesprek tussen onze familie ervaringsdeskundige met een moeder van een patiënt.

Deze serie gaat over de huidige veranderingen in de ggz. Maatschappelijke ontwikkelingen en nieuwe inzichten (door onderzoek) verandert onze kijk op de ggz. We vertellen wat wij doen om beweging in gang te zetten: anders denken, ggz veranderen, netwerken, dilemma’s hoe doe je dat? Wat wordt er vooral anders en hoe speelt GGNet daarop in?

1. Wat is er aan de hand in de GGZ? 

In deze eerste aflevering praten Jochanan Huijser, zorginhoudelijk bestuurder van GGNet en Philippe Delespaul, Hoogleraar Innovatie in de Geestelijke Gezondheidszorg aan de Universiteit van Maastricht, over de huidige maatschappelijke trends, en de rol van zorgprofessionals. 

2. Waarom is netwerkzorg het antwoord? 

In deze tweede aflevering praten Chantal Koopmans,zorgdirecteur GGNet, Sanne Wassink, Verpleegkundig Specialist GGNet Ouderen en Pim Valentijn, onderzoeker bij de Universiteit van Maastricht, adjunct directeur van Essenburgh en autoriteit op het gebied van netwerkzorg, over waarom netwerkzorg nodig is voor een toekomstbestendige ggz. Wat is netwerkzorg precies, waar zitten de knelpunten en uitdagingen en wat is er nodig om tot een succes te komen?

3. Wat betekent herstel eigenlijk bij psychische problemen? 

In deze derde aflevering praten Klaas Huijbregts, GZ-psycholoog in opleiding tot Klinisch Psycholoog, en Jan-Willem Mensink, Ervaringsdeskundige, over herstel en hoe dat voor iedereen weer een andere invulling heeft. Klaas vertelt over het herstelinterview met 4 fasen en hoe je tot verandering komt met patiënten. Jan-Willem deelt zijn eigen ervaringen en spreekt over stigma’s.

4. Wat gebeurt er achter de deur tijdens een behandeling? 

In deze vierde aflevering praten Suzanne Haeyen, beeldend therapeut, onderzoeker en voorzitter leerkring vaktherapie en Silvia Pol, klinisch psycholoog, over wat persoonlijkheidsproblematiek is, hoe behandeling eruit ziet en hoe je daarbij gebruikmaakt van de focus op krachten van een persoon. Hoe je samen oplost waar je vaak al heel lang last van hebt. En over het onderzoek naar de invloed van beeldtherapie voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis.

5. Hoe is het voor een moeder als je kind psychische problemen heeft?

In deze vijfde aflevering praten Conny Kalker, familie-ervaringsdeskundige, en Vivi, moeder van een patiënt bij GGNet, over het belang van verbinding. De rol van familie en andere naasten wordt steeds belangrijker in het herstelproces van een patiënt. Conny en Vivi delen hun persoonlijke ervaringen met de ggz.

Podcast: Ervaringen van een mantelzorger

Zorgen voor uw naaste is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. Veel mensen krijgen vroeg of laat te maken met mantelzorg. En mensen doen dit uit liefde voor elkaar. Dat neemt niet weg dat zorgen voor een ander soms zwaar is. Dan zijn er twijfels of je het zorgen goed doet en of je het kunt volhouden. Het kan helpen om ervaringen van andere mantelzorgers te horen. Daarom hebben we een speciale podcast gemaakt (audiouitzending). Hierin vertellen mantelzorger Ans en professional Lars over hun ervaringen. Wat betekent het om mantelzorger te zijn? Hoe kun je goed voor jezelf blijven zorgen? En welke rol kan een professional spelen? Mantelzorger Ans: ‘Ik moest op een gegeven moment zeggen: ik heb zelf ook hulp nodig.’

Deze podcast is in stand gekomen door de samenwerking van diverse organisaties: AnQer, Gemeente Heerde, GGNet, Movisie, Verian, en WZU Veluwe.

Luister hier de podcast