Preventie
GGNet biedt een uitgebreid preventieprogramma aan familie en naasten van patiënten met een psychische kwetsbaarheid. Met als doel om te helpen voorkomen dat deze naasten zelf in de problemen komen. Daar is de patiënt ook bij gebaat. Ook vanuit het oogpunt dat zorg meer en meer rond de patiënt zelf georganiseerd is, is preventie essentieel.
Het aanbod van Preventie is zeer gevarieerd en wordt op verschillende plekken in de regio aangeboden. Zo zijn er individuele gesprekken en groepsbijeenkomsten en is er aanbod voor zowel kinderen als volwassenen. Klik op bovenstaande tegels om alle interventies te bekijken.
Herkennen en verwijzen
Als huisarts of hulpverlener heeft u een belangrijke rol in het herkennen, behandelen en - waar nodig - verwijzen van patiënten met psychische problematiek en - eventueel - hun familie en naasten.

Ondersteuningsaanbod familie
Om te voorkomen dat die zorg te zwaar wordt, kent GGNet Preventie een breed aanbod voor familieleden en naasten. Het aanbod bestaat uit individuele ondersteuning en een uitgebreid groepsaanbod. Kijk hiervoor op de pagina met het totale cursusaanbod.
Deze interventies zijn toegankelijk voor familie en naasten van patiënten die in behandeling zijn bij GGNet. Dankzij gemeentelijke subsidies kunnen we deze preventieve interventies ook bieden aan familie van mensen met psychiatrische problematiek die geen behandeling hebben bij GGNet. Op deze manier bieden wij zo veel mogelijk zorg op maat, zo mogelijk afgestemd met ketenpartners.

Mantelzorg
Zorgen voor uw naaste is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. Veel mensen krijgen vroeg of laat te maken met mantelzorg. En mensen doen dit uit liefde voor elkaar. Dat neemt niet weg dat zorgen voor een ander soms zwaar is. Dan zijn er twijfels of je het zorgen goed doet en of je het kunt volhouden. Het kan helpen om ervaringen van andere mantelzorgers te horen.
Drie infographics maken in 1 oogopslag duidelijk waar informatie en ondersteuning is te vinden over:
- mantelzorg voor ouderen met alleen psychiatrische problematiek
- klik hier voor de infographic
- mantelzorg voor met ouderen met psychiatrische en lichamelijke problematiek
- klik hier voor de infographic
- werk en mantelzorg
- klik hier voor de infographic
Deze infographics zijn in stand gekomen door de samenwerking van diverse organisaties: AnQer, In voor Mantelzorg, Gemeente Heerde, GGNet, Movisie, Verian, en WZU Veluwe.

Deskundigheidsbevordering
GGNet Preventie biedt ook ondersteuning aan u als huisarts of hulpverlener. Dit gebeurt in de vorm van deskundigheidsbevordering.

Kinderen van patiënten
In Nederland hebben elk jaar 1,6 miljoen kinderen en jongeren onder de 22 jaar te maken met een ouder die psychische of verslavingsproblemen heeft. Voor deze kinderen en jongeren is het belangrijk dat zij begrijpen wat er aan de hand is met hun ouder, dat ze kunnen praten met lotgenoten en leren omgaan met de ziekte van hun ouder.

Centrum voor Interculturele GGZ
Of het nu gaat om asielzoekers, statushouders of ‘reguliere’ inburgeraars: nieuwe medeburgers met een andere culturele achtergrond kampen bovengemiddeld vaak met psychische problemen. Het Centrum voor Interculturele GGZ heeft veel ervaring met de ondersteuning van mensen binnen zorg, welzijn en onderwijs. De ondersteuning is gericht op mensen met een andere vluchtelingen achtergrond.

Meer informatie
Heb je nog vragen of wil je weten hoe je jouw patiënten en hun familie en naasten het beste kan wijzen op het preventie-aanbod? Neem dan contact op met GGNet Preventie via onderstaande gegevens.
GGNet Preventie
Telefoon: 088 - 933 1180
E-mail: preventie@ggnet.nl

Zelfhulpmodules
Met de modules in het GGNet Karify Zelfhulpprogramma krijgt u hulp, tips en informatie. Dit kan u helpen om goed voor uzelf te zorgen.