Verpleegkundige behandeling en begeleiding
Bij GGNet Ouderen zijn er veel verschillende specialisten die u helpen op het gebied van basiszorg tot meer gespecialiseerde hulp. Ze zijn allemaal heel belangrijk voor het zorgen voor ouderen met psychische aandoeningen. Op deze pagina leest u over een paar van de belangrijkste specialisten die u kunt tegenkomen bij GGNet Ouderen.
Psychiatrische Intensieve Thuiszorg (PIT-verpleegkundigen)
Een psychiatrisch verpleegkundige biedt directe zorg in uw eigen huis. Deze verpleegkundige voert verpleegkundige handelingen uit en stelt samen met u en uw naasten doelen op om het uitvoeren van alledaagse activiteiten te verbeteren. Daarnaast biedt de verpleegkundige emotionele steun wanneer dat nodig is. Een belangrijk onderdeel van het werk is het beoordelen van uw mentale en fysieke gezondheid, als onderdeel van uw behandelplan.
Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV)
Een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV) werkt in de ambulante zorg en biedt ondersteuning aan u en uw naasten in uw thuissituatie. De SPV houdt zich bezig met preventie, vroegtijdige signalering en behandeling van psychische problemen. Daarnaast heeft deze een coördinerende rol in de behandeling. Ze begeleiden u en uw naasten en werken samen met andere zorgverleners en organisaties. Vaak zijn zij de coördinator en vaste contactpersoon voor uw lopende behandeling.
Verpleegkundig Specialist GGZ (VS GGZ)
Een Verpleegkundig Specialist Geestelijke Gezondheidszorg (VS GGZ) heeft een gespecialiseerde masteropleiding gevolgd en combineert verpleegkundige zorg met medische behandelingen. De VS GGZ mag bepaalde medicatie aan u voorschrijven en diagnostische tests uitvoeren. Ze werken nauw samen met psychiaters en andere specialisten. Daarnaast ontwikkelen ze zorgprogramma's en protocollen en voeren deze uit.
Psychiatrisch verpleegkundige in de kliniek
Een psychiatrisch verpleegkundige in de kliniek heeft verschillende belangrijke taken. Zij beoordelen uw fysieke en mentale gezondheid, volgen symptomen en het effect van behandelingen, en signaleren veranderingen in uw toestand. Daarnaast beheren en geven zij medicatie, waarbij zij ook de bijwerkingen en effectiviteit goed in de gaten houden. Zij ondersteunen u ook bij andere behandelvormen zoals therapieën.
Verder bieden psychiatrisch verpleegkundigen directe zorg, zoals hulp bij dagelijkse activiteiten (ADL) en het uitvoeren van andere verpleegkundige handelingen. Zij bieden emotionele steun aan u en uw naasten, en geven informatie over uw aandoeningen en behandelingen.
Samenwerking is belangrijk in het werk van een psychiatrisch verpleegkundige in de kliniek. Zij werken nauw samen met andere zorgprofessionals, zoals psychiaters, psychologen, maatschappelijk werkers en fysiotherapeuten, om ervoor te zorgen dat de zorg goed op elkaar is afgestemd. Bij acute situaties zijn zij betrokken en helpen mee om gedrag bij acute psychische nood te kalmeren.
Ten slotte ondersteunen zij u bij uw herstelproces. Zij helpen bij het ontwikkelen van manieren om met moeilijke situaties om te gaan en bij het verbeteren van uw zelfstandigheid en kwaliteit van leven.
Informatie voor naasten
Naasten zijn heel belangrijk voor mensen met psychische problemen. Een actieve rol van familie en vrienden vergroot de kans op een succesvolle behandeling. Maar soms heeft u als naaste ook een steuntje in de rug nodig. Op ons platform voor naasten vindt u veel mogelijkheden voor steun en hulp.