Een terugblik op 2024: GGNet Crisisdienst in cijfers
De Crisisdienst van GGNet biedt spoedeisende hulp aan mensen met psychiatrische en ernstige psychosociale problemen. De hulp bestaat uit crisisinterventie en –stabilisatie. Om tijdens crisissituaties kwalitatief goede zorg te kunnen blijven bieden, analyseren we jaarlijks onze cijfers van de Crisisdienst.

Deon Doornbos is in de zomer van 2024 gestart als nieuwe manager van de Crisisdienst van GGNet. Wat hem opviel: ‘Bij GGNet hebben we een nauwe samenwerking met de betrokken partijen uit de regio. Met elkaar zorgen we dat we de zorg voor mensen in crisis telkens weer verbeteren. En die crisiszorg hebben we bij GGNet ontzettend goed staan. Met een bevlogen en flexibel team staan we dag en nacht klaar. En daar ben ik trots op!
2024 door de ogen van de Crisisdienst
Elke crisis is anders, maar om een indruk te geven van hoe het jaar 2024 eruitzag voor de Crisisdienst hebben we cijfers in een overzicht verzameld.
Bekijk hier de factsheet voor alle resultaten
Enkele highlights en trends:
- In 2024 kwamen er 9293 meldingen binnen bij onze Crisisdienst. We zien een dalende lijn ten opzichte van voorgaande jaren
- Ketenpartners zoals huisartsen en politie weten ons goed te vinden voor overleg en beoordelingsverzoeken.
- Suïcidaliteit is de belangrijkste verwijsreden in beide regio’s.
- In 2024 zagen we dat de leeftijdsverdeling ten opzichte van 2023 ongeveer gelijk bleef waarbij volwassenen tussen 18 en 65 jaar met 80% het meest gezien worden.
- De man/vrouw verhouding bleef stabiel met een bijna 50/50 verdeling.
- Huisartsen en politie blijven de belangrijkste verwijzers, maar we zien een toename van verwijzingen door andere partijen zoals beschermde woonvormen, verslavingszorg en de lvb-sector (licht verstandelijke beperking). Ook patiënten en hun systeem bellen vaker zelf.
Meer beoordelingen op GGNet-locaties
Wat betreft locaties, zien we een stijging in beoordelingen op GGNet-locaties. Dit jaar daalde voor het tweede jaar op rij het aantal beoordelingen op politiebureaus. Ook het aantal beoordelingen op de spoedeisende hulp (SEH) is gedaald. Het landelijke beleid om te voorkomen dat mensen in een crisis naar het politiebureau worden gebracht voor een crisisboordeling, heeft een positief effect.
Dalend aantal opnamen na crisisbeoordeling
Het is minder vaak noodzakelijk om patiënten na een crisisbeoordeling een aansluitende stabiliserende behandeling binnen de Crisisdienst aan te bieden. Wel kan er vervolgbehandeling plaatsvinden bij andere afdelingen binnen GGNet. Het komt ook regelmatig voor dat na een eenmalige interventie van de Crisisdienst vervolgzorg bij de huisarts of POH plaatsvindt. Het dalend aantal opnamen is in lijn met de landelijk gewenste trend om minder over te gaan tot opname als het ook mogelijk of beter is om in de thuissituatie (ambulant) te stabiliseren.
Korte lijnen en samenwerking
Een crisis vraagt om nauwe samenwerking, want er zijn altijd meerdere partijen betrokken. In crisissituaties is het essentieel dat de lijnen kort zijn en iedereen zich inzet om op dat moment de best mogelijke zorg te bieden. Buiten de directe hectiek zoeken we actief de samenwerking op, met als gezamenlijk doel: de zorg voor mensen in crisis te verbeteren. Grote dank en waardering gaat uit naar de inzet van de medewerkers van de Crisisdienst die in samenwerking met artsen, verpleegkundig specialisten, psychiaters en het netwerk om ons heen het werk verzetten.
Meer weten?
Wil je meer weten over de Crisisdienst van GGNet?