Gepubliceerd:

Op donderdag 16 november was het NKOP symposium 2023. GGNet Ouderen was mede organisator en gastinstelling. Dit jaar luidde het thema: ‘Kennis als basis’.

Dagvoorzitter Chantal Koopmans, Directeur GGNet Ouderen vertelt over het thema van dit jaar: ‘In de behandeling en begeleiding van ouderen met psychiatrische problemen voelen we als NKOP-deelnemers gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de patiënt. Goede (domein overstijgende) samenwerking is essentieel, ook in kennis ontwikkeling, vertaling en verspreiding. Met elkaar zetten we de mentale gezondheid van de steeds groter wordende populatie ouderen op de kaart en versterken we met evidence based kennis de netwerkzorg.’

In het symposium kwamen diverse thema’s aan bod. Zo presenteerde Richard Oude Voshaar de kennisagenda ouderenpsychiatrie en gaf Eric van Exel een lezing over suïcide bij ouderen en de rol die de maatschappij hierbij speelt. Ook werd er een interactieve paneldiscussie met de zaal gevoerd over wat er de komende 4 jaar nodig is om tot ideale netwerkzorg voor ouderen met psychische problemen te komen. Als netwerkorganisatie waren we geheel passend qua locatie te gast bij onze buren en netwerkpartner het Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn.

Kers op de taart deze dag was de NKOP-award die gewonnen is door Sanne Wassink-Vossen, Verpleegkundig Specialist bij GGNet Ouderen. De award is bedoeld voor iemand die iets bijzonders heeft betekend voor de ouderenpsychiatrie. Deze betekenis kan op ieder denkbaar vlak van de ouderenpsychiatrie hebben plaatsgevonden. De winnaar wordt gekozen door een onafhankelijke jury uit de praktijk en de award wordt op het jaarlijkse NKOP-symposium uitgereikt. Sanne kreeg de award uitgereikt door Marieke Sikkens, coördinator van het NKOP, met een virtuele speech van dr. Gea van Wijk, winnaar van de laatst uitgereikte NKOP Award (2021). Sanne kreeg de Award volgens de jury voor haar bijdrage aan het ontwikkelen van nieuwe kennis door haar promotieonderzoek (over de relatie tussen fysieke activiteit en functioneel herstel en depressie bij ouderen) binnen de  NESDO studie, maar ook voor haar inzet om deze kennis te vertalen en delen.

Dr. Gea van Dijk: ‘Je deelt jouw kennis op congressen en symposia, nationaal maar ook internationaal op verschillende manieren. En je bent laagdrempelig bereikbaar als ‘expert depressie’ op het kennisplein Zorg voor Beter. Je bent daarnaast ook een verbinder van professionele inhoud, met een visie op beleid. Van de organisatie waar je werkt, GGNet Ouderen, maar ook landelijk via het NKOP zodat ouderenpsychiatrie en gerontopsychiatrie op de kaart blijven staan.'