Een knipoog en een knuffel

Een knipoog en een knuffel: Informatie geven als ouder over je psychische problemen

In dit boekje worden ouders met psychische of verslavingsproblemen op een begripvolle manier geïnformeerd over opvoeden, terwijl zij zelf kampen met bijvoorbeeld een depressie, verslaving of stress. In zo'n situatie komt het gezin vaak onder druk te staan en is er steun en aandacht voor de ouders nodig, maar ook voor hun kinderen. Zij hebben juist dan behoefte aan een luisterend oor, antwoorden op vragen, een knipoog en een knuffel. Het boekje biedt praktische opvoedtips en er komen vragen aan bod die bij veel ouders leven.

Knipsel

Het weerbericht van mijn ouders

Dit is een voorleesboekje voor kinderen van 5 tot en met 8 jaar die een ouder met psychische of verslavingsproblemen hebben. Met behulp van levendige illustraties en teksten worden de gedachten en vragen van drie kinderen over hun ouder en de spannende thuissituatie besproken en beantwoord. De verhaaltjes worden afgewisseld met (teken)opdrachten en vragen die kinderen aansporen om over hun eigen thuis na te denken. Het boekje sluit af met informatie voor ouders.

Het weerbericht van mijn ouder af1818

Bij ons thuis

Bij ons thuis: boekje voor kinderen van 9 t/m 12 jaar

Dit boekje is geschreven voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar die een ouder met psychische of verslavingsproblemen hebben. Hier vertellen Daan, Lily, Aisa en Kevin over hun eigen ouder. Ze bespreken vragen die ze tegenkomen en dragen zelf ook oplossingen aan. De verhalen worden afgewisseld met levendige illustraties en uitleg over belangrijke woorden in de hulpverlening. Ook stelt het boekje vragen over de eigen ervaringen thuis. Het sluit af met handige tips om met de moeilijke situatie om te gaan en biedt meer informatie.

Bij ons thuis af1819

Als het waait in huis

Informatieboekje voor en over kinderen vanaf 13 jaar van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen en hun ouders.

Als het waait in huis af1825

Herstel in de pocket

Herstel gaat over ontdekken wat wel en niet werkt voor jou bij mentale ontregeling. Het gaat over het zoeken naar verbinding: met jezelf, met de ander, en met de samenleving. Over zingeving en een nieuw perspectief. Over het vinden van een nieuwe balans. Wat is er met je gebeurd waardoor je psychische klachten hebt? Waar wil je naartoe en wat heb je daarbij nodig? 

Herstellen doe je zelf, maar dat betekent niet dat je het alleen hoeft te doen. Met dit boek willen we jou, je naasten en je zorgverleners aanmoedigen samen op pad te gaan…

Herstel in de pocket

Natriltijd: terugveren na de storm

Natriltijd is geschreven voor iedereen die geconfronteerd wordt met stormen in het leven, voor mensen die moeten buigen voor het lot waar ze niet om gevraagd hebben. 

Daarnaast is het een houvast voor professionals in de gezondheidszorg, hulpverlening, het bedrijfsleven en onderwijs. En voor professionals die zelf door zware stormen getroffen werden, zoals de zorgverleners tijdens de coronacrisis. 

Riet Fiddelaers-Jaspers verbindt zich al ruim vijfentwintig jaar met mensen die een grote storm in hun leven meemaken. Ze is zeer betrokken bij mensen en organisaties die een ingrijpende gebeurtenis meemaken en het leven weer willen oppakken. 

Dat doet ze met heel haart hart als rouw- en traumatherapeut maar op de eerste plaats als mens.

Natriltijd

Help het wordt me teveel

Dit boek verschijnt in de serie Zorgen voor jezelf. Als u naastbetrokkene bent van iemand met psychische problemen, bent u niet de enige. Maar hoe ga je om met je psychisch ontregelde dierbare, of die nu psychotisch, emotioneel ontregeld, impulsief, getraumatiseerd, verslaafd of autistisch is. 

Iedereen heeft moeite met het vinden van de juiste woorden en omgang met mensen die heel gesloten zijn, snel woede-uitbarstingen hebben, hongeren, moeilijk bereikbaar lijken, wispelturig zijn, aan zelfmoord denken of nauwelijks zelfvertrouwen hebben. 
Het is onterecht te veronderstellen dat je dat als naastbetrokkene vanuit jezelf zou moeten weten en kunnen. Het is een zoektocht van balanceren, spitsroeden lopen en je grenzen bewaken. Dit boek geeft inzicht in de ziektebeelden, hun ontstaan, diagnostiek, behandeling, hoe je er als naastbetrokkene mee om kunt gaan en vooral hoe je overeind blijft. 

Help het wordt me te veel

Ongezien opgegroeid

Niet alle ouders zijn emotioneel volwassen, of emotioneel beschikbaar voor hun kinderen. Ook als het je als kind fysiek aan niets ontbroken heeft, kun je veiligheid of liefde hebben gemist, wat doorwerkt in je volwassen leven. Misschien heb je geleerd je zo veel mogelijk aan te passen en niet te praten over wat je voelt. 

In Ongezien opgegroeid begeleidt psycholoog Lindsay Gibson deze inmiddels volwassen kinderen bij hun zoektocht naar wie ze echt zijn, en op hun pad naar een emotioneel gezonder leven, zonder dat zij met hun (vaak ook ongelukkige) ouders hoeven te breken. 

Psycholoog Lindsay Gibson legt uit waarom je ouders je in emotioneel opzicht niet voldoende konden geven en waarom zo veel pogingen tot een goed gesprek op niets uitliepen. Het geeft bevestiging en richting bij het aanleren van een nieuwe houding tegenover je vader en/of moeder én helpt te voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt in je eigen relaties. 

Gibson heeft jarenlange ervaring in haar psychologiepraktijk met de behandeling van de soms zo ongezonde dynamiek tussen ouders en kinderen. Daarnaast deed ze uitgebreid onderzoek naar wat er wetenschappelijk bekend is over dit onderwerp. Aan de hand van verhalen van cliënten die zij behandelde en simpele gedachteoefeningen helpt zij in Ongezien opgegroeid de lezer wijs te worden uit de soms ingewikkelde relatie met een of beide ouders.

Ongezien opgegroeid

Autisme in het nest

'Autisme in het nest' is een leerzaam boek met interviews over opgroeien in een gezin met een ouder met autisme. De invloed die dat kan hebben op het leven van kinderen, ook als ze allang het huis uit zijn, wordt op een indringende wijze duidelijk. 

Autisme in het nest

Meer rust en minder stress bij autisme

Mannen en vrouwen met autisme worstelen dagelijks met stress. Er worden volop ideeën en mogelijkheden geboden om meer rust te creëren in je dagelijkse leven. Aan de hand van de praktische oefeningen en opdrachten, kun je bovendien zelf aan de slag om datgene wat je gelezen hebt meteen in de praktijk toe te passen. Met meer rust kun je: * beter omgaan met je partner, familie, vrienden en collega's * beter focussen, waardoor je meer in minder tijd kunt doen * meer grip op je leven krijgen, in plaats van chaos, onrust en onzekerheid * je krachtiger en zekerder voelen omdat je weet wat je kunt doen bij overprikkeling. 

Bij dit boek hoort een online werkboek met uitprintbare werkbladen van de opdrachten en nog meer tips en ideeën. Het online werkboek is exclusief verkrijgbaar voor lezers via www.rustbijautisme.nl. Marja Boxhoorn is trainer en coach en begeleidt mannen en vrouwen die zich in autisme herkennen. Op haar blog op www.autismecoach.nl geeft ze tips en ideeën om meer te floreren met autisme.

Meer rust minder stress bij autisme

Geef me de vijf

Het boek "Geef me de 5"is geschreven naar ouders en opvoeders toe. Een kind met autisme opvoeden en begeleiden, HOE doe je dat? Daar gaat dit boek over. Het is geschreven vanuit de behoefte aan duidelijkheid en voorspelbaarheid die het kind met autisme nodig heeft. Het kind vraagt als het ware van ons: "Geef me de 5". 

Geef me de 5

Leven in een bipolaire stoornis

Na de bevalling van haar eerste kind wordt Ann opgenomen met een psychose. Pas negen jaar later vallen de puzzelstukjes in elkaar als ze bij psychiater Pascal Sienaert terechtkomt en de diagnose bipolaire stoornis gesteld wordt.

In dit boek ontplooien zich, zij aan zij, twee verhalen: het herstelverhaal van Ann en het wetenschappelijke verhaal van wat een bipolaire stoornis is en hoe ermee te leven. Verhalen over ups en downs, over worstelen, rouwen, aanvaarden en afstand nemen.

Dit unieke boek combineert het perspectief van een ervaringsdeskundige met dat van een expert en geeft op een heel toegankelijke manier een antwoord op vragen als: Wat is een bipolaire stoornis precies? Welke behandelingen zijn mogelijk? Hoe kun je herval voorkomen? Wat met de invloed op je relaties, je gezin, je werk? En wat houdt herstel concreet in?

Leven met een bipolaire stoornis

Borderline de baas

Het dikwijls extreme gedrag van iemand met een borderline persoonlijkheidsstoornis heeft een grote invloed op naastbetrokkenen. Zij zijn vaak emotioneel aangedaan en hebben geen idee hoe ze met het gedrag om moeten gaan. Op den duur raken zij overbelast en lopen risico zelf psychische klachten te ontwikkelen.

Naastbetrokkenen hebben een grote behoefte aan informatie. Dit boek voorziet daarin. Het beschrijft wat borderline is, hoe het ontstaat en welk effect borderline gedrag heeft op het gezin en naastbetrokkenen. Bovendien wordt aangegeven welke factoren van invloed zijn op het ontstaan van borderlinegedrag en hoe naastbetrokkenen hier mee om kunnen gaan.

Borderline de baas

Borderline van binnenuit

Volgens het Trimbosinstituut zijn er in Nederland naar schatting 100.000 mensen met een borderlinestoornis. Zij worden vaak door anderen als lastig en hinderlijk ervaren en kunnen in andermans ogen vreemd gedrag vertonen. Ook veel hulpverleners kijken negatief aan tegen borderliners. Op initiatief van het Steunpunt GGZ Utrecht is een training voor hulpverleners ontwikkeld die vanaf 2005 ongeveer zes keer per jaar wordt gegeven door ervaringsdeskundigen. Op veler verzoek doen zij als handreiking aan hulpverleners nu ook in Borderline van binnenuit hun verhaal.

Uit borderline is moeilijk wijs te worden. Het is lastig voor mensen die er al dan niet beroepsmatig mee te maken hebben, maar ook voor mensen die zelf borderline hebben. In dit boek zoeken vrouwen met een Borderline Persoonlijkheidsstoornis (BPS) samen naar woorden die omschrijven hoe zij 'hun' borderline ervaren. Ze laten zien hoe ze er ieder op hun eigen manier mee hebben leren leven: niet met een algemene gebruiksaanwijzing, maar door acceptatie, zelfkennis en met vindingrijkheid.
Borderline van binnenuit is een ontwapenend boek dat hulpverleners aanspoort niet op afstand te blijven maar juist dichterbij te komen. In die nabijheid kan zichtbaar worden dat mensen met borderline gewone mensen zijn, maar dan ánders.

Paul van Hoek die tien jaar als sociaal-psychiatrisch verpleegkundige werkzaam is geweest, schrijft over Borderline van binnenuit: 'Prachtig, ontroerend, verhelderend en een verfrissende kijk op borderline. Ik hoop dat heel veel hulpverleners en mensen met borderline(achtige) problemen dit boek lezen!!'

Borderline van binnenuit

ADHD hoe haal je het uit het hoofd

Veel mensen denken bij ADHD aan stuiterende kinderen. Maar er zijn ook veel volwassenen die de diagnose ADHD krijgen. Soms geeft de diagnose opluchting, maar vaak ook staat je wereld op zijn kop. Je hoort wat je allemaal niet kunt en dat je veel rust en structuur nodig zult hebben. Dit boek gaat uit van een andere gedachte, namelijk dat je met ADHD niet voor de rest van je leven veroordeeld bent tot medicatie en wekelijkse coaching.

Het biedt een verkenning van wat er mogelijk is wanneer je anders naar ADHD kijkt. Rust en structuur van buitenaf bieden lang niet altijd de oplossing. Belangrijker is hoe je de drukte in je hoofd eruit haalt en er andere, functionele en mooie dingen in stopt. Op heldere wijze laat Cathelijne Wildervanck zien hoe je dit doet door je eigen mentale processen te beïnvloeden. Dit praktische boek, met veel oefeningen, is een aanrader voor volwassenen met ADHD of ADD, familie en vrienden om hen heen, psychiaters, psychologen en andere begeleiders.

Cathelijne Wildervanck is schrijver en coach. Ze werkt als zodanig bij trainingsinstituut De eerste verdieping en is ook directeur van ADHD-centrum Nederland.

Dennis Weening (tv-presentator): ‘Cathelijne is een spot-on coach met een verfrissende visie op ADHD. Ze wist me echt te raken!’

Lezersreacties
‘Unieke methode die echt grip geeft op ADHD. […] Dit boek geeft zoveel informatie over de werking van de hersenen en hoe je dit positief kunt beïnvloeden. Duidelijk geschreven. Een aanrader voor iedereen die met ADHD te maken heeft, zowel privé als beroepsmatig.’

‘Wat een verhelderend boek! Niet de ADD of ADHD veroorzaakt de problemen, maar het aanpasgedrag. Feest van herkenning. Leest als een trein!’

ADHD hoe haal je het uit je hoofd

Samen leven met ADHD

Eén op de honderd Nederlanders heeft AD(H)D. Deze diagnose brengt niet alleen problemen met zich mee voor de AD(H)D'er zelf, maar ook voor zijn directe omgeving. AD(H)D kan (nog) niet worden genezen; de behandeling is daarom gericht op het onderdrukken van symptomen en het leren omgaan met de problemen die menig AD(H)D'er ervaart in het dagelijks leven. De sociale omgeving van de AD(H)D'er krijgt hierin een belangrijke rol toebedeeld. 

In de praktijk legt dit vooral een grote druk op de partner van de AD(H)D'er. Die verlegt vaak voortdurend zijn of haar grenzen om alles draaiende te houden, veelal ten koste van zichzelf. Uiteindelijk kan de relatie hierop stuklopen. 

Ans Ettema en Annemiek Nieborg laten zien dat het ook anders kan. Ze benadrukken de noodzaak van gelijkwaardigheid van beide partners in een relatie, ook wanneer een van de twee AD(H)D heeft. Dit boek geeft antwoord op veel vragen die leven bij partners van AD(H)D'ers. De beschrijvingen van casussen zorgen voor veel herkenning. Door de praktische tips vormt dit boek bovendien voor partners een bron van inspiratie om constructief te werken aan een gelukkige relatie met iemand met AD(H)D zonder daarbij hun eigen identiteit te verliezen.

Samen leven met ADHD

Druks

'Heb jij je pilletje al geslikt?' vragen mensen zich vaak af als ze Francien Regelink voor het eerst ontmoeten. Niet geheel ongegrond, want Francien heeft AD(H)D en kan nogal druk zijn. Maar AD(H)D is meer dan Alle Dagen Heel Druk.
In Druks legt Francien uit wat AD(H)D precies is en geeft ze een ongefilterd kijkje in haar leven. Van waarom boodschappen doen een uitdaging is en welke medicatie ze (soms niet) slikt, tot hoe AD(H)D werkt tussen de lakens en waarom ze op kantoor onder de brandtrap werkt. Voor iedereen die direct of indirect met AD(H)D te maken heeft.

Druks

Parels in de shit

Shit happens. Maar wat doe je als iets je overkomt waar je niet om hebt gevraagd? Als je steeds maar tegen jezelf aanloopt? Of als je het tij maar niet gekeerd krijgt?

Peet leeft al veertien jaar met kanker en weet bijna vier jaar dat ze ongeneeslijk ziek is. Jacky doet onderzoek naar zingeving en positieve psychologie. In dit boek gaan ze samen in gesprek over de shit in hun leven, en hoe ze daarmee omgaan. En daarin zitten verrassend veel overeenkomsten. Want of je nou ziek bent of gezond: tijd is kostbaar. Negatieve gedachtes kunnen met je aan de haal gaan. En je hebt te accepteren dat je niet alles in de hand hebt.

In dit boek lees je de 33 inzichten uit hun gesprekken. Verwacht geen recept voor een gelukkig leven (want in dat soort boeken geloven ze niet). Wel: een boek dat je helpt om de parels in jouw shit te zien. Om te kiezen voor licht, zonder de donkere kanten van het leven te ontkennen. Ter inspiratie op die momenten dat het (l)even tegenzit.

Een unieke combinatie van doorleefde ervaringsverhalen en verdieping vanuit de wetenschap.

Boek