Naastenbeleid

GGNet heeft samen met de Familieraad een richtlijn opgesteld. Hierin staat beschreven hoe GGNet en naasten elkaar informeren, hoe we met elkaar omgaan én op welke manier naasten betrokken worden bij de behandeling.

"Contacten met familie opnieuw opbouwen vind ik erg belangrijk. Bij mijn eigen herstel is mijn familie namelijk erg belangrijk voor mij geweest."

Familie Ervaringsdeskundige

Binnen GGNet zetten we ervaringsdeskundigheid in. Dit doen we op verschillende manieren. Zo ondersteunt de familie ervaringsdeskundige het herstel van familie. 

tweedamesopbankje

Familievertrouwenspersoon (FVP)

Soms kan er wat misgaan tussen familie en behandelaar/ begeleider. Wanneer zij er samen niet uitkomen, kan de familie een beroep doen op de familievertrouwenspersoon (FVP) voor ondersteuning. Die ondersteuning bestaat uit: luisteren, adviseren, informatie geven, verwijzen (bijvoorbeeld naar aanbod van GGNet Preventie of mantelzorgorganisaties), het gesprek met de behandelaar / begeleider weer op gang krijgen of bemiddelen in dit contact.

Lees meer over wat de FVP doet en hoe je deze kan bereiken op de website van GGNet:

Vrouw bij bloesemboom

Dienst Geestelijke Verzorging

Soms is het fijn om met iemand te praten. Onze medewerkers van de Dienst Geestelijke Verzorging zijn er voor je, voor alle levens- en geloofsvragen.

tweemannenopbank

Meldcode

De veiligheid van onze patiënten – en die van hun naasten – is voor ons van groot belang. Professionals die werken in het onderwijs, de kinderopvang, de jeugdzorg, de zorg, welzijn en justitie vallen onder de wet Meldcode en zijn verplicht de Meldcode te gebruiken bij vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling. De Meldcode is een stappenplan en deze helpt professionals zorgvuldig te handelen. Met het doorlopen van de Meldcode kunnen we eerder de juiste hulp bieden. Een behandelaar bespreekt de zorgen en vermoedens zoveel mogelijk met de patiënt.

GGNet heeft meerdere aandachtsfunctionarissen die geschoold zijn en geregistreerd staan bij de Landelijke Vereniging Aandachtsfunctionarissen Kindermishandeling.

Bekijk hier de meldcode op de website van de Rijksoverheid

Bekijk onze folder Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling

17 84fb463b69 icoon meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Zorgen om naasten?

Het kan voorkomen dat iemand in jouw omgeving hulp nodig heeft, maar dit weigert of niet durft te vragen. Het gaat vaak om overlast, een vervuilde woning, eenzaamheid, sociale en/of psychische problemen, verslaving of wanneer de betrokken persoon dak- of thuisloos dreigt te worden. Het is belangrijk om in deze situaties zorg te delen, ook als je twijfelt. Hiervoor kun je contact opnemen met de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ)

Hoe kan ik mijn zorgen melden?
Heb je zorgen over iemand in jouw omgeving? Dan kun je terecht bij het OGGZ-team. Iedereen kan met vragen, meldingen en advies over zorgwekkende situaties bij ons terecht. Neem (anoniem) contact op met het OGGZ-team via 088 933 60 98 of mail naar oggz.zutphen@ggnet.nl. We zijn op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur.

Vervolg melding
Na de melding neemt de medewerker van het OGGZ-team contact met je op om de situatie te bespreken en te beoordelen. Vervolgens nemen we contact op met de persoon waar de melding over gaat om de situatie te onderzoeken en te bekijken of er zorg nodig is.

Het OGGZ-team
Om de hulp op gang te brengen werken we binnen het OGGZ-team nauw samen met hulpverleners van Tactus, Trajectum en het Bijzondere Zorg Team.

240429 GG Net 017 16x9

Overige

  • meisje met kat

    Herstel

    Bij GGNet leggen wij onze focus op herstel en werken we vanuit de herstelvisie. Herstellen is niet alleen helemaal beter worden. Herstel betekent leren omgaan met een psy...

  • GG Net behandelsetting in gesprek 163 HR

    Behandelingen

    Iedereen heeft wel eens een periode dat het niet zo goed gaat. Erger wordt het als de klachten overgaan in een depressie, psychose, eetstoornis of grote paniekaanvallen. ...

  • meisje met telefoon en fiets

    Ik wil meer weten over

    Op deze overzichtspagina vind je een opsomming waar de meeste patiënten mee te maken hebben. Het is dus geen totaaloverzicht van alle psychische aandoeningen die er zijn ...

  • Wijzende vinger naar lijn

    Klachten

    Onze medewerkers doen hun uiterste best om jou of je naaste te helpen. Toch kan het gebeuren dat je ergens niet tevreden over bent. Bijvoorbeeld over jouw behandeling of ...