Familie-ervaringsdeskundige
De zorg voor patiënten krijgt vaak de meeste aandacht. Maar hoe gaan familie en naasten om met de situatie? Bij GGNet wordt familie-ervaringsdeskundigheid (FED) ingezet als onderdeel van herstel ondersteunende zorg. Onze familie-ervaringsdeskundigen ondersteunen familie en naasten van patiënten uit eigen ervaring en helpen hen om onder de aandacht te blijven bij behandelaren. Door de inzet van de familie-deskundigen hopen we dat we familie en naasten van patiënten kunnen geruststellen en ondersteunen waar nodig.
Steun voor familie en naasten
De situatie van de patiënt met psychische klachten raakt ook familie en naasten. De familie-ervaringsdeskundige biedt met eigen ervaring ondersteuning aan familie en naasten. Door de eigen ervaring, die zij inmiddels een plek hebben gegeven, is de situatie herkenbaar. En weten zij welke problemen en emoties dit met zich meebrengt. Met de familie-ervaringsdeskundige kan familie/naasten hun zorgen delen, bespreken hoe zij het beste om kunnen gaan met de situatie en/of samen op zoek gaan naar hulp (denk aan lotgenoten groepen). Begrip, herkenning en erkenning zijn vaak het resultaat van het gesprek. En dat kan helpen bij het eigen herstelproces. Want ook familie/naasten doorlopen, net zoals patiënten, verschillende fases in hun herstelproces.
De familie-ervaringsdeskundigen
Iedere familie-ervaringsdeskundige heeft een opleiding gevolg om zijn/haar eigen ervaring in te kunnen zetten om familie/naasten te ondersteunen. Alle FED’s zijn onafhankelijk en staan buiten de behandeling en afdeling. Dit betekent dat zij geen toegang hebben tot de gegevens van de patiënt en er vrijuit gesproken kan worden. Wél kunnen zij familie/naasten helpen om in contact te komen met behandelaren om vraagstukken te bespreken voor je eigen herstelproces.
Wat doet een familie-ervaringsdeskundige nog meer?
Naast het ondersteunen van familie en naasten van patiënten en het belang hiervan op verschillende manieren onder de aandacht te brengen, heeft een familie-ervaringsdeskundige meer taken:
- bruggenbouwer naar het begeleidend team/behandelstaf
- werkt samen met aandachtfunctionarissen voor naasten per team
- Brengt het belang van de samenwerking in de driehoek patiënt /naasten/professional onder de aandacht
- geeft voorlichtingen en klinische lessen binnen de afdeling. En deelt familie-ervaringsverhalen
Naast de familie-ervaringsdeskundigen, zetten onder andere de familievertrouwenspersoon klachtencommissie en de systeemtherapeut zich in voor familie/naasten van de patiënt.
Contact
Wil jij ondersteuning tijdens het herstel van familie of heb je vragen? Binnen GGNet werken diverse familie-ervaringsdeskundigen. Neem contact op met de behandelaar en/of begeleider van de patiënt. Of mail naar familie-ervaringsdeskundigen.warnsveld@ggnet.nl
Kijk voor meer informatie, boekentips en podcasts over Familie-deskundigheid in de bibliotheek.
Familie-ervaringsverhalen
De ouders van Jim en Roos vertellen hoe het voor hen is om een kind te hebben met psychische kwetsbaarheden.
Podcast Familie-ervaringsdeskundigheid
In deze aflevering spreken we over familie-ervaringsdeskundigheid met Danielle en Ingrid. Een familie ervaringsdeskundige vraagt aan naasten van cliënten hoe het met hen gaat. Dit is belangrijk omdat ook naasten enorm worden geraakt als hun lief of vriend(-in) in crisis raakt. Ook zij moeten zich uit kunnen spreken en ruimte krijgen om zich te herpakken.
Luister naar meer verhalen van ervaringsdeskundigen in de podcastserie Mentale Veerkracht.
Thema Levend Verlies
Naaste zijn van mensen met psychiatrische problemen, brengt vaak verschillende gevoelens met zich mee zoals; perioden van onzekerheid, angst of verdriet. Deze gevoelens kunnen altijd weer oplaaien, verwacht of onverwacht, soms verergert het weer door de jaren heen. Je kunt het duiden als levenslange rouw, die je ervaart. Met name wanneer je bij mijlpalen weer geconfronteerd wordt met wat jouw familielid niet meer kan of nooit zal kunnen, als het verdriet je weer eens overvalt of wanneer je, als spin in het web, er helemaal doorheen zit. Bij levend verlies gaat het om terugkerende gevoelens van verdriet en rouw bij een verlies dat niet eindig is. Met levend verlies wordt ook wel het 'verlies' van een 'normale toekomst' bedoeld. Ook de FED ervaart deze gevoelens en kan daar met jou over in gesprek gaan.
Link naar meer informatie: Wat is Levend Verlies – Levend Verlies