Levend verlies

Levend verlies is een bijzondere vorm van rouw, die afwijkt van de rouw bij het overlijden van een dierbare. Het gaat om chronische rouw, verdriet om een verlies dat nooit eindigt. In deze podcastserie richten we ons op levend verlies bij ouders van kinderen met ernstige beperkingen.

In geval van ouderschap van een kind met ernstige beperkingen verliezen ouders hun kind niet, maar verliezen (de verwachting van hun) gezonde kind wel in 10.000 stukjes. Ouders missen veel mijlpalen bij hun kind die gewoonlijk met vreugde gepaard gaan en een stap naar onafhankelijkheid betekenen: lopen, praten, de eerste schooldag, het zwemdiploma, de overstap naar de middelbare school, de diploma-uitreiking, het rijbewijs, het huwelijk, het grootouderschap. Dat maakt dat het verlies op ieder moment weer levendig voor de deur kan staan. Het neemt niet af, sterker nog, met het naderen van de eigen dood van ouders en daarmee het moeten achterlaten van hun afhankelijke kind, neemt het vaak toe.

Deze podcast serie bestaat uit verschillende podcasts over levend verlies vanuit verschillende perspectieven. Via de website vind je alle afleveringen terug.

18 12 02 Logo licht limoengeel DEF RGB 1 e1555271215427 251x251

Omgaan met depressie van naaste

In Nederland zijn psychische klachten zoals depressie toegenomen tijdens de coronacrisis, vooral bij jongeren tussen de 20 en 35 jaar. We gaan daarom in gesprek met Bowie Redman om beter te begrijpen hoe je omgaat met een depressie. Als je er zelf een hebt of een geliefde. Het is Bowie’s missie om het onbespreekbare bespreekbaar te maken zodat we allemaal meer vrijheid en verbinding ervaren. En she practice what she preach. Bowie vertelt over haar eigen ervaring met een depressie en over hoe ze omgaat met de depressie van haar partner. Het gesprek gaf ons nieuwe inzichten, herkenning en steun.

Website: www.bowieredman.com

Instagram: @bowieredman

PVG 230928 GG Net 008 s RGB 2048px

Het emmertje

Het emmertje: waar zit je hoofd, je lijf en je leven zo vol mee?⁣

In deze podcast vertelt Cathelijne van ADHD centraal je over het emmertje. Het emmertje staat voor de ruimte in je leven. Waar vul jij je emmer mee? En waarom stroomt deze weleens over?⁣

Cathelijne legt uit hoe je jouw emmer makkelijk kunt blijven tillen.⁣

Veel luisterplezier!

Recensie door de vernieuwende podcast in het hoofd van ervaar je mentale uitdagingen bijna zelf

Podcast over (zelf)stigma

Blikopeners: een serie podcast over stigma en zelfstigma.

Blikopeners is een serie podcasts en challenges over stigma en zelfstigma; wat is het, hoe herken je het en wat kun je doen om het tegen te gaan? In de serie laten we zowel de wetenschap als de praktijk aan het woord. Je hoort theoretische achtergronden waarmee je beter weet waar het over gaat als we het hebben over stigma. Maar we laten je ook verhalen horen van mensen met cliëntervaring, waarin je je wellicht herkent of die je inspireren.

De podcastserie bestaat uit vier afleveringen. We raden je aan om de serie in de juiste volgorde te beluisteren en na iedere aflevering de bijbehorende challenge te maken. De afleveringen duren ongeveer een half uur. De onderwerpen van de vier afleveringen zijn als volgt:

  1. Stigma: wat is het en wat zijn de gevolgen?
  1. Publiek stigma: wat is het en hoe ga je het tegen?
  1. Zelfstigma: wat is het en hoe ga je het tegen?
  1. In de ggz: waarom en hoe kunnen hulpverleners Blikopeners inzetten
Podcastserie Blikopeners scaled

Leven als partner van een verslaafde

Hoe is het om te leven naast een verslaafde? Waar ligt je grens? Hoe voorkom je dat jezelf wordt meegezogen in de destructieve stroom van een verslaving? 

Luister mee naar het verhaal van Meintje. Haar partner is inmiddels in herstel van zijn alcoholverslaving, maar hoe ging zij om met de ingewikkelde tijd daaraan voorafgaand? Welke ervaringen in haar verhaal kunnen jou helpen?

PVG 230928 GG Net 016 s RGB 2048px

Het vergeten slachtoffer

Hoe zou jij het vinden als je broer of zus in detentie wordt geplaatst of je erachter komt dat je vriend zedendelicten pleegt.. Hoe zou jij geholpen willen worden en waar kan je die hulp vinden? In deze podcast gaan wij in op de hulp die nodig zou zijn voor naasten en waar ze die kunnen vinden.

In de podcast delen Jaro Beijes, Hennie van Amerongen (Exodus Nederland) en Jeltje hun ervaringen en hun verhaal. Luister naar deze podcast en ontdek waarom het zo belangrijk is om ook aandacht te geven en hulp te bieden aan de naasten van een dader en/of slachtoffer.

PVG 230928 GG Net 117 s RGB 2048px

Werk als medicijn

Hoe kan werk bijdragen aan een beter herstel in geval van psychische klachten?

Welke systeemobstakels kom je dan tegen?
En hoe kun je de potentiele win-win-win situatie ook financieel verankeren?

In deze aflevering van Zaaigoed hoor je prof. dr. Han Anema, hoogleraar sociale geneeskunde aan Amsterdam UMC. Hij doet onderzoek naar het effect van arbeid op gezondheid, met name voor mensen met een uitkering. En je hoort Fred Paling, voorzitter raad van bestuur bij GGZ inGeest en eerder o.a. voorzitter van de raad van bestuur van het UWV.

En dat rond het thema: werk als medicijn.

Medicijn christina victoria craft whsnkiwwpec unsplash

Autisme

Thijs Fleer (25) is bezig om zijn autisme te ontdekken. Dat doet hij door samen met gedragswetenschapper Odette Hageman podcast-afleveringen te maken over autisme. Elke eerste donderdag van de maand staat er een nieuwe aflevering online. De podcast is nu ook te beluisteren via autisme.nl

PVG 230928 GG Net 011 s RGB 2048px

Depressie en je omgeving

In de depressief en gelukkig podcast neemt Robin Peek je mee in zijn persoonlijke ervaringen met depressie, vertelt hij wat hem heeft geholpen en laat hij zijn hersenspinsels de vrije loop. Hij wil dat het taboe rond depressie doorbroken wordt.

Dit alles met het doel om het onderwerp depressie beter en makkelijker bespreekbaar te maken, partners van mensen met een depressie te voorzien van handvaten en mensen in een depressie dat kleine duwtje te geven om uit hun depressie te komen.

In deze aflevering gaat hij specifiek in op de omgeving.

Amarum jongen roze trui op trap 1004387380

Mantelzorg

In de podcast hoor je het verhaal van mantelzorger Ans die zorgt voor iemand met psychische problemen en de ervaringen van Lars die haar partner en Ans ondersteunt. Het is verhaal over de mogelijkheden en onmogelijkheden van ondersteuning van een cliënt met een achtergrond in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).

Vragen die aan bod komen: Hoe sluiten professionals goed aan aan bij de leef- en belevingswereld van mantelzorgers? Hoe houd je het vol als mantelzorger? Hoe kun je omgaan met de problematiek van degene voor wie je zorgt? Hoe ontspan je? Hoe blijf je goed voor jezelf zorgen? 

Want dat is een belangrijke boodschap in de podcast: zorg dat je goed voor jezelf blijft zorgen!

Een kind met psychische problemen

Hoe is het voor een moeder als je kind psychische problemen heeft?

In de vijfde podcast aflevering "een wereld te winnen" praten Conny Kalker, familie-ervaringsdeskundige, en Vivi, moeder van een patiënt bij GGNet, over het belang van verbinding. De rol van familie en andere naasten wordt steeds belangrijker in het herstelproces van een patiënt. Conny en Vivi delen hun persoonlijke ervaringen met de ggz.

Podcast

Film: Rouw verlies

“Rouw verlies” is een verfilming van een voorstelling met nabestaanden in het publiek.
De voorstelling gaat over omgaan met verlies na zelfdoding. Over je vriendschap willen behouden, ook al is het moeilijk. De film dient als gespreksstarter of hart onder de riem. Om je te herinneren dat je niet alleen bent.

We raden aan om de film samen te kijken zodat je daarna in gesprek kan met elkaar. Wat herken je in wat er gezegd wordt? Door het publiek of de personages van de voorstelling? Is er een thema wat juist niet belicht wordt, maar voor jou wel geldt? De film geeft je gespreksstof. Heb het er met elkaar over. Je bent niet alleen.

Mentale veerkracht

We maakten een serie podcasts hoe je als naasten omgaat met de mentale kwetsbaarheid van een dierbare. En hoe wij ervaringsdeskundigheid inzetten om patiënten en naasten te ondersteunen op weg naar herstel.

Meer podcasts luisteren? Bekijk hier onze podcasts

Echte gesprekken over onderwerpen die in de GGZ spelen, dat is wat we met onze podcast series bieden. In de serie Innovaties in de GGZ spreken we over dilemma's die ontwikkelingen met zich mee kunnen brengen.  In de serie Mentale Veerkracht zijn naasten en ervaringsdeskundigen aan het woord. In de serie van Zorg naar Gezondheid spreken we professionals.

29 75b559bc7a 04 e2b437516b logo 2 2