Klachten
Onze medewerkers doen hun uiterste best om jou of je naaste te helpen. Toch kan het gebeuren dat je ergens niet tevreden over bent. Bijvoorbeeld over jouw behandeling of over hoe er met jou of je familie wordt omgegaan. Hieronder lees je hoe je een klacht kenbaar kunt maken bij GGNet en hoe GGNet met klachten omgaat.
In het schema hieronder zie je welke stappen je kunt nemen om tot een oplossing te komen.
Stap 1: eerst in gesprek
Wij adviseren je om jouw klacht te bespreken met degene over wie je klacht gaat. Een gesprek lost vaak al veel op. Als je het moeilijk vindt om alleen in gesprek te gaan, neem dan gerust een familielid of naaste mee. Als je te maken hebt met gedwongen ambulante of klinische zorgverlening door GGNet, dan kun je ook de patiëntenvertrouwenspersoon (pvp) of de familievertrouwenspersoon (fvp) vragen met je mee te gaan naar het gesprek. Heb je te maken met jeugdhulp? Wil je advies, heb je een vraag of een klacht? De vertrouwenspersonen van Jeugdstem en Adviespunt Zorgbelang helpen je verder.
Stap 2: praten met leidinggevende
Als het praten met de betreffende hulpverlener niet tot het gewenste resultaat leidt, kun je de leidinggevende van hem/haar om hulp vragen. Deze luistert graag naar je verhaal en kan voor je bemiddelen. De hulpverlener zelf wordt ook ingelicht en naar zijn/haar standpunt gevraagd. Ook hierbij kun je een familielid (of als je vanwege de Wvggz zorg ontvangt) de pvp of fvp vragen om je bij te staan.
Stap 3: bemiddeling door de klachtenbemiddelaar van GGNet
Ben je niet tevreden met de uitkomsten van stap 1 en 2, dan kun je terecht bij de klachtenbemiddelaar. Zij vervult een belangrijke rol in de eerste opvang en ondersteuning van de indiener van een klacht. Zij luistert naar jouw verhaal en vertelt hoe GGNet met een klacht omgaat.
Je kunt een klacht indienen bij de klachtenbemiddelaar van GGNet via het klachtenformulier. Deze vind je onderaan deze pagina of vraag hem op bij de klachtenbemiddelaar.
Het ingevulde formulier stuurt u bij voorkeur per e-mail terug. Indien gewenst kunt u het formulier ook per post opsturen, de adresgegevens staan op het formulier. Anonieme klachten worden niet in behandeling genomen.
Wat gebeurt er als je een klacht indient?
Nadat de klachtenbemiddelaar de klacht heeft ontvangen, neemt zij binnen drie werkdagen contact met je op. Samen bespreek je wat het doel is van de klacht en wat de klachtenbemiddelaar voor je kan betekenen. De klachtenbemiddelaar velt geen oordeel, maar probeert samen met jou naar een oplossing te zoeken.
De klachtenbemiddelaar treedt op als tussenpersoon tussen jou en degene over wie de klacht gaat. De klachtenbemiddelaar bepaalt in overleg met jou of de bemiddeling telefonisch (eventueel via beeldbellen) of op locatie zal plaatsvinden.
Bemiddelingsgesprek
Een bemiddelingsgesprek vindt meestal op een neutrale plek plaats. Het gesprek wordt afgesloten als alle partijen vinden dat er voldoende is gezegd. Meestal duurt zo’n gesprek ongeveer een uur. De informatie uit het gesprek is vertrouwelijk. Alleen de klacht, het resultaat van het gesprek en de eventueel gemaakte afspraken worden geregistreerd door GGNet. N.B. dit komt niet in het patiëntendossier maar in een registratiesysteem dat alleen toegankelijk is voor de klachtenbemiddelaar. Alle betrokkenen ontvangen hiervan een schriftelijke bevestiging.
Stap 4: officiële klacht indienen bij de klachtencommissie van GGNet
Het is fijn als je met behulp van de stappen 1 t/m 3 tot een oplossing komt. Als dat niet lukt, heb je altijd het recht jouw klacht kosteloos te laten beoordelen door de klachtencommissie. Dit kan ook als de klachtenbemiddelaar, familieleden of hulpverleners vinden dat bemiddeling mogelijk is.
Je kunt bij de klachtenbemiddelaar aangeven dat je geen bemiddeling wenst, maar een uitspraak van de klachtencommissie. In dat geval draagt de klachtenbemiddelaar jouw klacht over aan de klachtencommissie, die de klacht verder zal onderzoeken.
Als je een klacht hebt over verplichte zorg in het kader van de Wvggz, dan wordt je klacht altijd direct doorgestuurd naar de klachtencommissie.
Ook wanneer je in eerste instantie samen met de klachtenbemiddelaar een oplossing voor jouw klacht wilt zoeken, kun je op ieder moment aangeven dat je jouw klacht toch door de klachtencommissie wilt laten beoordelen. De klachtenbemiddelaar zal gehoor geven aan jouw verzoek en de klacht doorsturen naar de klachtencommissie.
Contact
Wil je meer informatie of overleggen met de klachtenbemiddelaar van GGNet, neem dan contact op:
Klachtenbemiddelaar GGNet
Antwoordnummer 7513
7230 ZX Warnsveld
Telefoon: 088 - 933 4869
E-mail: klacht@ggnet.nl
Wvggz-uitspraken klachtencommissie
Ga hier naar de wvggz-uitspraken van de klachtencomissie
Regelingen en formulieren
Klik op één van de onderstaande linken voor het downloaden van een pdf:
Klachtenregeling GGZ Klachtencommissie
Klacht in behandeling bij de klachtencommissie, wat houdt dat in?
Bekijk hier het klachtenformulier voor klachten voor of namens patiënten
Bekijk hier het klachtenformulier voor klachten voor familie of naastbetrokkenen