Ervaringsverhalen
-
'Er ontstond veel verbondenheid met elkaar waardoor ik mij steeds meer kon openen'
GGNet Preventie heeft een breed aanbod voor familieleden, naasten en mantelzorgers. Waaronder de cursus Voluit Leven, gebaseerd op de zogenaamde Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en Mindfulness. Maria heeft een zoon met psychische problemen en volgde onlangs deze cursus. Zij deelt hieronder graag wat dit voor haar heeft betekend.
Ben je benieuwd naar het aanbod van GGNet Preventie, kijk dan eens op onze Preventie-pagina.
-
'Bij de KOPP-groep voel ik mij veilig genoeg om mijn verhaal te doen.'
‘Ik kreeg te veel mee en kon me geen seconde ontspannen’
Het faillissement van zijn ouders bleek het startschot voor een heftige periode waarin Karim (nu 17) tussen twee vuren kwam te staan. Sinds ongeveer een jaar praat hij hierover met orthopedagoog Els Reuvekamp die hem helpt alle gebeurtenissen en emoties te ontrafelen en behapbaar te maken.
-
‘We krijgen goede tips, ook van elkaar’
Isis (14) en Yasmin (12) gaan eens in de twee weken naar de KOPP-groep van GGNet, geleid door Claire Cents. Ze kunnen er hun ei kwijt en doen er leuke spelletjes. ‘Het voelt veilig en het is er gezellig.’
-
'Bij de KOPP-groep kan ik praten over wat ik heb meegemaakt'
Emma (20) weet dat wat zij heeft meegemaakt niet normaal is. Maar ze wil er wel normaal over kunnen praten. Bij de KOPP-groep kan dat. ‘Ik voel dat het me echt verder helpt.’
-
‘Bij de KOPP-groep geleerd: ík kom eerst, niet mijn ouders’
Haar ouders waren er niet voor haar toen Nova (20) hen nodig had. Hun problemen waren haar schuld. Tenminste, dat kreeg ze te horen of vertelde zij zichzelf. ‘Ik heb als kind zoveel meegemaakt dat mijn blik vertroebeld is geraakt. Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik allemaal?’ Sinds haar 17de gaat Nova bij GGNet naar de therapiegroep voor kinderen van ouders met psychische problemen (KOPP-groep). ‘Ik wilde eerst niet, dacht dat ik geen hulp nodig had. Maar ik merkte al snel dat me veel meer dwars zit dan ik dacht. En dat het superfijn is om ervaringen te delen met jongeren die ook zoiets hebben meegemaakt. Zij hebben aan een half woord genoeg.’
-
Herstelverhaal Petra
Ik ben Petra Venes, 34 jaar oud en woon sinds november 2020 samen met Martijn. Sinds mijn 20e levensjaar ben ik bekend met een bipolaire stoornis. Mijn 1e opname in 2006/2007 was voornamelijk om de diagnose te stellen. Sindsdien probeer ik dat te accepteren, maar dat valt niet mee.
-
Herstelverhaal Alice
Voor wie niet lekker in zijn vel zit, depressief is, suïcidale neigingen heeft of voor wie gewoon interesse heeft om dit te lezen. Ik wil dit heel graag met jullie delen, want “Sharing is Growing” en mogelijk kan ik hier iemand een hart mee onder de riem steken.
-
Mariët over Autisme
Mijn naam is Mariët, ik ben 41 jaar oud, ik heb een vorm van autisme en ik woon binnen Beschermd Wonen Groenlo.
-
Herstelverhaal Pascal
Al eerder gaf Pascal twee interviews over haar leven met de titel 'Door medicijnen was ik een zombi' en en de andere met de titel 'Durven voelen'. Nu spreken we haar jaren later weer in haar eigen huis samen met haar vrouw Petra. Het lijkt alsof ze een heel normaal leventje leidt. Dat is ook zo. Toch is Pascal nog vaak angstig om dingen in haar eentje te doen. Alleen naar de supermarkt blijft een opgave voor Pascal. Er alleen op uit gaan is een grote stap. ‘Er speelt zich van alles in mijn hoofd af. Maar het wordt wel beter hoor!’, zegt ze.
-
Chris - medewerker ProFlite
"Ik zou graag blijven werken bij ProFlite. Mogelijk werk ik in de toekomst zelfs nog wat meer uren. Daarnaast heb ik een eigen woning, met eerst nog ambulante begeleiding wat zich later verder zal afbouwen.
-
Een rol voor iedereen
Mensen zijn sociale wezens met een fundamentele behoefte aan contact. Bij psychische problemen verandert of verdwijnt het contact met familie en naasten vaak. GGNet zet het behoud of herstel van contacten centraal in de behandeling.
-
Wat zou u doen?
Jarenlang was ‘professionele distantie’ het credo binnen de geestelijke gezondheidszorg. Steeds vaker komt er ruimte voor professionele nabijheid.
-
Vooruitblik
Geen mens kan zonder andere mensen. En zeker wanneer je het gevoel hebt dat de aarde onder je voeten verdwijnt, zijn anderen oh zo belangrijk. Hans Ottenhoff raakte eind 2017 in een zware depressie. Klinisch psycholoog Alice van Dorp was een van zijn behandelaars.
-
Een wereld te winnen
GGNet is ervan overtuigd dat er een wereld te winnen is in de geestelijke gezondheidszorg, door gericht te werken aan (het herstel van) contact tussen cliënt en de mensen om hem of haar heen.
-
Mijn broer geloofde in mij
Klaas Smit kreeg in 2015 een psychose, waarvoor hij onder behandeling kwam bij GGNet. Zijn broer bleef in hem geloven.
-
Niels - helpdeskmedewerker ICT
“Het is fijn om gebruik te maken van mijn kennis en werkervaring en om op een zinvolle manier de dag in te vullen”.
-
Raymond - slimme monteur
“Werk is ontzettend belangrijk voor mij. Ik heb plezier in mijn werk en ga met een voldaan gevoel naar huis.”
-
Miriam - schoonmaakmedewerkster
"Het geeft me voldoening dat werk nu eindelijk goed gaat. Dat ik zelf een deel van mijn inkomen verdien. Ook de sociale contacten die ik door werken krijg, ervaar ik als prettig."
-
Annet - voedingsassistent
“Ik ben een stuk zelfverzekerder en blij dat ik weer mee kan draaien in de maatschappij. Werken is voor mij het juiste medicijn geweest om er weer bovenop te komen”.
-
Peter - medewerker marketing en communicatie
Peter: "In mijn werk houd ik me bezig met interne en externe communicatie. Ik ben met name verantwoordelijk voor het onderhouden van de websites."
-
Sabrina - medewerker car cleaning bedrijf
"Je mag mij gerust een auto-fanaat noemen. En dan helemaal als het om Opels gaat. De Kadett, de Astra, de Vectra…noem maar op. Ja, Opel is helemaal mijn merk", zegt een enthousiaste Sabrina.
-
Daniël - front- en backoffice medewerker
Het is best spannend om de stap te zetten op de arbeidsmarkt na een geruime periode van werken aan jezelf. Daniël vertelt erover.
-
Herstelverhaal Johan
Ik ben Johan, 41 jaar, woon samen met mijn vriend in een oud dijkhuisje. We hebben een hond, kat, en een weiland vol vee. Erg leuk. Ik houd van toneel, lezen, schrijven en wandelen. Van nature ben ik opgewekt, enthousiast, hulpvaardig, nieuwsgierig en wilskrachtig.
-
Herstelverhaal Erik
Ik ben Erik en 39 jaar jong. Ik woon in een appartementencomplex in Apeldoorn. Vandaag de dag zet ik mij in om met mijn eigen ervaring het gesprek aan te gaan over de aanpak van kindermishandeling en hoe we hierin het belang van het kind meer op de voorgrond kunnen krijgen.
-
Herstelverhaal Shanien
Mijn naam is Shanien, ik ben 36 jaar en woon samen met mijn zoontje Fabian van vier jaar. Ik krijg een bijstandsuitkering en heb vrijstelling voor werk en sollicitatieplicht, omdat ik alleenstaande ouder ben van een kind onder de vijf jaar. Nu mijn zoon naar de basisschool gaat, wil ik heel graag weer aan de slag.
-
Herstelverhaal Olaf
Ik ben Olaf, 48 jaar en trotse vader van een inmiddels 16-jarige dochter. Ik woon in Doetinchem, heb een vriendin en werk als vrijwilliger bij de Stadskamer. Ik hou van series kijken, spelletjes doen, muziekjes luisteren en wil weer meer met hout gaan werken.
-
Herstelverhaal Muzikaal
"In een schijnbaar uitzichtloze situatie de hoop, kracht en moed vinden om toch nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Dat je het ziet is dan één ding en er echt iets mee doen is dan de volgende stap."
-
Herstelverhaal Hendrika
Ik ben Hendrika, 45 jaar en woon met drie kinderen in Apeldoorn. Ik ben van nature open en ben sociaal. Ik ben zeer creatief, vaak kan ik wat ik zie ook zelf maken.
-
Herstelverhaal Janet
Ik ben Janet Klaverdijk, 47 jaar en ik woon in Apeldoorn samen met mijn vriend. Ik ben een creatief denker. Ik hou van schilderen en knutselen. Ik ben voorzitter van de AA (anonieme alcoholisten), ik volg de opleiding LEON, Leergang Ervaringsdeskundigheid Oost Nederland.
-
Herstelverhaal J.A.
Vandaag hebben we een bijzonder interview: we spreken met J.A. die 22 jaar geleden opgenomen is geweest bij GGNet voor een periode van negen maanden. Hij is voor het interview vandaag voor het eerst terug op die plek.
-
Herstelverhaal Jaap
Onbegrijpelijk dat de sportieve jongeman die nu tegenover mij zit, twee jaar geleden door Doetinchem trok en een spoor van vernielingen heeft aangericht.
-
Herstelverhaal Anneke
Nog maar net terug uit Frankrijk van de beklimming van de Mont Ventoux spreken we de goedlachse Anneke in Warnsveld. Onbegrijpelijk dat de sprankelende vrouw die nu tegenover mij zit, vier jaar geleden meer dan 100 kilo woog, rookte en alcohol dronk.
-
Familie-interview: Pas na je 20e een diagnose
Dit keer een bijzonder verhaal, van ouders met vier kinderen waarvan drie met een diagnose, dat is zwaar. Er is wat erfelijkheid aan te wijzen, maar ook de samenleving legt druk op mensen aldus deze ouders.
-
Familie-interview: Ouders Jim
Wij zijn de ouders van Jim en Roos. Jim is 32 jaar en Roos is 29. Wij zijn 33 jaar getrouwd en wonen in Deventer. Willem heeft een baan in de milieusector en ik ben zzp-er in de sociale sector.