Het verhaal van Mervin

Vandaag zijn we op bezoek bij Mervin (49). Hij is één van de dertien bewoners van de locatie Beschermd Wonen in Apeldoorn (De Buurse). Woonzorg is een waardevolle toevoeging op het uitgebreide behandelaanbod van GGNet. We vinden het belangrijk dat mensen zo goed mogelijk in de maatschappij mee kunnen doen en daar begeleiden we ze bij. “De mate van begeleiding en het toekomstperspectief verschilt per persoon”, vertelt begeleider Jan die ook aan tafel zit. “Natuurlijk gaan we voor het hoogst haalbare, passend bij de mogelijkheden van een individu. We bieden handvatten om te komen tot een persoonlijke balans.”

Alles kwam er uit

Mervin komt van ver. Letterlijk en figuurlijk. Op 6-jarige leeftijd kwam hij samen met een vriendin van zijn ouders vanuit Suriname naar Nederland en groeide op bij zijn stiefmoeder. Mervin is gek op leren, is een ster met getallen en heeft een fotografisch geheugen. Zijn schooltijd noemt hij euforisch, alhoewel zijn ADHD hem vaak in de weg zat. Hij had moeite om zijn gedachten te ordenen en daar komt bij dat zijn vader vanuit Suriname hoge eisen stelde. Echt mis ging het toen Mervin op 23-jarige leeftijd ziek werd. Tuberculose zorgde er voor dat hij een jaar in het ziekenhuis lag, niet meer welkom was bij zijn stiefmoeder en dat hij uit verbinding raakte met zijn werk in de schoonmaak maar ook met zichzelf. Hij werd dakloos, gebruikte drugs en kwam uiteindelijk terecht op de High Intensive Care. Alle opgekropte ervaringen en emoties kwamen er uit.

"Ik ga altijd voor positiviteit, alleen daarmee kun je het beste bereiken."

Mervin - Cliënt Beschermd Wonen

In balans met zichzelf

Met de juiste hulp en medicatie heeft Mervin zichzelf teruggevonden. Hij heeft veel bereikt de afgelopen jaren. Waar hij voorheen escaleerde in negatieve situaties gaat hij deze nu bewust uit de weg. “Ik ga altijd voor positiviteit, alleen daarmee kun je het meeste bereiken”, zegt Mervin. Jan beaamt dit: “Hij weet inmiddels haarfijn wat wel en niet goed voor hem is. En wat mooi is om te zien, is dat hij enerzijds heel druk is in zijn doen en laten maar daarentegen uren rustig kan doorbrengen in zijn kamer.” Mervin noemt zijn kamer zijn kantoor. Hij zit graag achter de computer om informatie te vergaren over personen die hem inspireren. Daarnaast tekent hij prachtige mandala’s met heel veel precisie én hij is een meester in het oplossen van sudoku’s. In de keuken staan en heerlijke Surinaamse gerechten klaar maken, geeft Mervin ook veel voldoening. Hij is dan helemaal in zijn element. Op de Buurse noemen ze hem niet voor niets de chef-kok.

BW 2024 Mervin 7 F2 A4506

Regie in eigen handen

Beschermd Wonen is wonen in een beschermde leefomgeving voor mensen met een psychische of psychosociale kwetsbaarheid. Er is 24-uur per dag professionele hulpverlening aanwezig. Onze woonzorg is er altijd op gericht om de zelfredzaamheid van de cliënt te vergroten. We doen er alles aan om mensen zoveel mogelijk eigen regie te geven en ondersteunen waar nodig. Drie dagen per week gaat Mervin naar RIWIS voor dagbesteding, waar hij achter de computer de administratie doet. Hij is goed in rekenen en ze zijn blij met hem. De begeleiding van Mervin zit hem met name in de alledaagse dingen, zoals huishoudelijke taken, op tijd naar afspraken gaan en het nemen van medicatie.

Krachtig als een leeuw

Mervin is een markant figuur op de Buurse, zowel cliënten als begeleiders zien hem graag. De hulpverleners zijn trots op wat hij allemaal bereikt heeft: “Hij is sociaal en heeft altijd wat te vertellen.” Op zijn kamer laat Mervin ons een mandala zien die hij speciaal gemaakt heeft voor een begeleider die 40 jaar in dienst is bij GGNet. “Ik geloof dat wij thuis allemaal al zo’n prachtig kunstwerk op de koelkast hebben hangen”, glimlacht Jan. We sluiten de deur van Mervins ‘kantoor’ waarbij ons oog valt op een tekening van een kleurrijke leeuw. “Mijn sterrenbeeld is leeuw”, straalt Mervin, “kijk hoe krachtig deze leeuw uit zijn ogen kijkt, één en al positiviteit, dat is ook wie ik wil zijn.”

BW 2024 Mervin 7 F2 A4613

Voor meer informatie over Beschermd Wonen lees je verder op onze website.