Hoe werkt beschermd wonen?

GGNet biedt herstelondersteunende zorg. Dat betekent dat we kijken naar jouw mogelijkheden en wensen – en dus niet alleen naar jouw klachten.

Wat je leert, verschilt per persoon
Het kan gaan over zelf pinnen, koken of alleen naar de sportschool gaan. Of over een (bij)baan vinden, op tijd je medicijnen nemen of je eigen was doen. En over hoe je omgaat met de mensen die belangrijk voor je zijn en hoe je nieuwe vrienden maakt. 

We laten je zoveel mogelijk zelf doen
Maar als het nodig is, helpen we je. Ook staan we graag stil bij de mooie stappen die je zet. Vieren wat goed gaat is leuk én belangrijk. Het geeft je het vertrouwen om weer iets nieuws te durven leren.  

Berkelkade GG Net High Res 004 Marcel de Bont Fotografie

Op weg naar zelfstandig wonen

Beschermd wonen is voor de meeste mensen een tussenstap. De bedoeling is dat je uiteindelijk (weer) zelfstandig gaat wonen. We geven jou daarom zoveel mogelijk zelf de regie. Dat betekent dat jij bepaalt wat je wilt en nodig hebt. En dat je stappen zet om je doel te bereiken. Jouw begeleiders denken met je mee en moedigen je aan. En natuurlijk helpen ze je bij dingen die je nog moeilijk vindt. Zo gaan we samen op weg naar zelfstandig wonen.

Zelfstandig wonen is niet voor iedereen haalbaar
Is dat voor jou zo? Dan woon je zo zelfstandig mogelijk binnen één van de locaties van GGNet.

GG Net man geeft presentatie wijst naar scherm 2 142 HR

Aanmelden

Wil jij beschermd wonen bij GGNet? Volg dan deze vier stappen:

  1. Vraag een Wmo-beschikking of een Wlz-indicatie aan.

    Een Wmo-beschikking is een brief die zegt dat jij recht hebt op beschermd wonen.
    Je gaat daarvoor eerst naar je huisarts en daarna naar de gemeente waar je nu woont. De gemeente beslist of jij de Wmo-beschikking krijgt.

    Een Wlz-indicatie is een brief die zegt dat jij recht hebt op langdurige zorg.
    Er zijn verschillende soorten Wlz-indicaties. Voor beschermd wonen bij GGNet gaat het om de indicatie Wlz-ggz-wonen. Je gaat daarvoor eerst naar de huisarts en daarna naar het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ beslist of jij de indicatie Wlz-ggz-wonen krijgt.

    Kom je er zelf niet uit? Neem dan contact op met het aanmeldpunt Beschermd wonen.

  2. Vul het aanmeldformulier in. Klik daarvoor op de knop hieronder.
    Je kunt dit meteen doen als je de Wmo-beschikking of de Wlz-indicatie hebt aangevraagd. Je hoeft niet te wachten tot de gemeente of het CIZ jouw aanvraag hebben goedgekeurd.

  3. Kom langs voor het aanmeldgesprek.
    We bekijken dan samen of wij jou de woonzorg kunnen geven die nodig is. Je krijgt de uitnodiging voor het gesprek zo snel mogelijk na je aanmelding.

  4. Is beschermd wonen bij GGNet een goede oplossing voor jou?
    Dan verhuis je wanneer dat kan. Soms kom je op een wachtlijst te staan.

Wil je eerst een keer komen kijken? Dat regelen we graag voor je.

Beschermd wonen Nieuwe Meursweg GG Net High Res 104 Marcel de Bont Fotografie

Hoe zit het met de kosten?

Heb je een Wmo-beschikking?
Dan wordt beschermd wonen betaald door de gemeente waar je ingeschreven staat. Dat is dus de gemeente waar je nu woont. Sommige gemeenten vragen een eigen bijdrage van jou. Die eigen bijdrage is niet voor iedere gemeente hetzelfde. Wil je weten of je zelf moet bijbetalen? Neem dan contact op met de gemeente waar je nu woont.

Heb je een indicatie Wlz-ggz-wonen?
Dan wordt beschermd wonen betaald door het zorgkantoor. Voor de regio Arnhem is dat zorgkantoor Menzis; voor de regio Apeldoorn-Zutphen is dat zorgkantoor Zilveren Kruis. Jij betaalt zelf een eigen bijdrage. Je kunt je eigen bijdrage berekenen op de website van het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Het kan zijn dat jouw zorgverzekering ook een deel van de kosten betaalt.

Lees hier meer over de kosten

Beschermd wonen Ds Haspelsstraat GG Net High Res 189 Marcel de Bont Fotografie

Informatie voor naasten

Naasten zijn heel belangrijk voor mensen met psychische problemen. Een actieve rol van familie en vrienden vergroot de kans op een succesvolle behandeling. Maar soms heb je als naaste ook een steuntje in de rug nodig. Op ons platform voor naasten vind je verschillende mogelijkheden voor hulp.

GG Net Naasten twee dames op bankje steun 013 HR

Meer weten?

Beschermd wonen locaties