Nieuwe online tool 'DE CHECKERS' gelanceerd
Vandaag werd in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima, DE CHECKERS gelanceerd bij de zusterorganisatie van MIND; MIND Us. Deze online tool is erop gericht volwassenen te leren hoe zij jongeren met beginnende mentale klachten kunnen ondersteunen door een luisterend oor te bieden en de juiste vragen te stellen. MIND is blij dat deze tool er nu is, omdat iedereen hierdoor op een laagdrempelige manier kan leren met jongeren in gesprek te gaan.
De mentale gezondheid van jongeren in Nederland staat onder druk. Meer dan de helft van de jongeren (16-25 jaar) kampt met mentale problemen en ruim 75% van de psychische klachten ontstaat vóór het 25e levensjaar.
Voorkomen dat beginnende klachten verergeren
Volwassenen in de omgeving van jongeren, zoals sportcoaches, docenten, familieleden of een buurman kunnen een belangrijke rol spelen en daarmee voorkomen dat beginnende mentale klachten verergeren. Door te herkennen dat een jongere niet lekker in zijn/haar/hun vel zit, een goed gesprek te voeren en weten hoe je verder kunt helpen, kunnen jongeren op de juiste manier en vooral vroegtijdig de juiste support krijgen.
Met 'DE CHECKERS' probeert MIND Us volwassenen in de omgeving van jongeren – de zogenaamde supportfiguren - bewust te maken van die waardevolle rol en hen de tools in handen te geven zodat ze die rol met vertrouwen kunnen vervullen.
Signaleren, Herkennen & Verbinden
De tool bestaat uit 3 modules van elk 15 minuten, die gebruikers stapsgewijs door het proces leiden:
1. Module 1 – Hoe herken je dat iemand niet lekker in zijn/haar/hun vel zit?
2. Module 2 – Hoe ben je een goede gesprekspartner?
3. Module 3 – Hoe help je iemand verder?
DE CHECKERS is ontwikkeld voor én met jongeren in opdracht van MIND Us. Door de stem van jongeren centraal te stellen, biedt de gratis tool een laagdrempelige, effectieve en relevante benadering om jongeren te ondersteunen in hun mentale gezondheid.
Suzanne, 23 jaar: “Een goed gesprek vind ik een gesprek waarbij er geluisterd wordt en ik me gehoord voel. Als iemand niet probeert je te begrijpen en zich probeert in te leven, dan vind ik dat een afknapper.”
Ook is er bij de ontwikkeling gebruik gemaakt van de kennis en kunde van diverse organisaties die zich al inzetten voor de mentale gezondheid. Zo zijn onder meer GGD Amsterdam en de Gemeente Utrecht vanaf de start betrokken.
Toewijding organisaties die met jongeren werken is groot
Frederieke Vriends, directeur MIND Us: “We zijn enorm blij dat organisaties die met jongeren werken – waaronder SportCity, Scouting, Lucia Marthas Institute of Performing Arts en NOC*NSF – DE CHECKERS omarmen en gaan kijken op welke manier zij de online tool structureel kunnen gaan inzetten in hun organisatie. Dit benadrukt de toewijding van deze organisaties om bij te dragen aan de mentale gezondheid van jongeren. Wij hopen dat veel organisaties hun voorbeeld volgen.
Eerste stap gezet, continue doorontwikkeling is het doel
Met de lancering is een eerste stap gezet om supportfiguren op een laagdrempelige manier te ondersteunen. Naast doorontwikkeling op basis van feedback en actualiteit wil MIND Us in de nabije toekomst ook doelgroep specifieke versies van DE CHECKERS ontwikkelen.
Koningin Máxima is erevoorzitter van Stichting MIND Us. De organisatie wil dat jongeren grip krijgen op hun mentale gezondheid, zich veerkrachtig ontwikkelen en hulp weten te vinden als dat nodig is.
Bezoek www.de-checkers.nl voor meer informatie.