Op maandag beginnen we met het focusuur. Hierin bespreek je je doelen van het weekend en hoe je weekend is gegaan. Je stelt nieuwe doelen op waar je die week aan wilt werken. Dit kunnen gesprekken zijn die je die week hebt maar ook praktische dingen waar je mee bezig wilt.

Er is twee keer per week muziektherapie en PMT. PMT is psychomotorische therapie. De ene keer gaan we bezig gaan met de verschillende modi’s (boze kind, blij kind, gezonde volwassene, kwetsend kind) En de andere keer kun je een hulpvraag bespreken. Door het doen en door middel van spelletjes kun je erachter komen hoe jezelf in elkaar zit. Een voorbeeld is bewust bezig gaan met spanning in je lichaam door mindfulnessoefeningen. Of een spel waarbij je bepaalde keuzes moet maken wat je fijn vindt.

Muziektherapie is een ervaringsgerichte therapievorm. Muziek kan een vorm zijn om gevoelens uit te drukken zonder woorden. Tijdens muziek kunnen we een nummer laten horen en hier iets over vertellen. Een andere vorm is het spelen op een instrument. Bij muziek mag je klungelen op de instrumenten en dit is dan ook wat in briefjes op de muur hangt: “Durf te klungelen”. Ik merk dat ik door muziek te maken steeds meer oordelen die ik over mezelf heb los kan laten en door muziek ermee bezig ben wat ik prettig of onprettig vindt.

Naast vaktherapieen hebben we één keer in de week schematherapie en psychotherapie. De behandeling is gericht op schematherapie en dit blijft een rode draad in de behandeling. Bij schematherapie worden schema en modi-vragenlijsten ingevuld en besproken. Zo kun je beter begrijpen en leren herkennen waar bepaalde dingen die je doet vandaan komen. Deze twee therapieën leggen vooral de link naar vroeger: wat maakt dat je nu doet zoals je doet en waar komt dit vandaan.

Verder zijn er nog een aantal sociotherapeutische onderdelen zoals maatschappelijke re-integratie, sociotherapie en zoals hierboven besproken het focus-uur. Dit zijn therapieën waarin meer de praktische zaken besproken worden en waar je in het hier en nu tegenaan loopt en mee bezig bent. Bij maatschappelijke re-integratie bespreken we thema’s zoals werken, wonen, vrije tijd, financiën, sociale contacten en zelfzorg. Momenteel ben ik zelf bezig met werk bij maatschappelijke re-integratie. Ik bespreek dit wekelijks door aan te geven waar ik mee bezig ben, welke gesprekken er komen en wanneer ik graag wil dat de groep met mij meedenkt. Het is fijn dat je hier praktische afspraken kan maken en deze later weer kan bespreken.

Ik hoop dat jullie een beter beeld hebben welke therapieën er allemaal zijn bij programma 2 van Scelta. Tot de volgende blog.

Reageren op deze blog? Mail naar: communicatie@ggnet.nl