Gepubliceerd:

De gezondheidsapps kunnen op een laagdrempelige manier ondersteunen in de verschillende fasen van herstel en ondersteuning bij psychische klachten. Niet alleen bij de diagnose, behandeling en nazorg, maar ook eerder, wanneer iemand beginnende psychische problemen ervaart. Daarnaast kunnen apps preventief werken en bijdragen aan een betere mentale balans. De ggz-appwijzer maakt de kwaliteit van een app inzichtelijk. Dat is waardevolle informatie voor mensen die hun mentale veerkracht willen versterken, mensen met beginnende psychische klachten, cliënten in de ggz en zorgverleners.

GGNet was betrokken bij dit project. Sven Hagg, van het innovatieteam vertelt hierover: “Met deze website bieden we iedereen wat meer inzicht in de apps. Wat kan ik verwachten van deze app, is het een betrouwbare partner en hoe gebruiksvriendelijk is de app eigenlijk. Een oud-patiënt van ons heeft meegewerkt aan het beoordelen van een tweetal apps. Natuurlijk hoop ik dat er nog veel meer mensen apps gaan beoordelen. Hoe meer beoordelingen we van gebruikers hebben, hoe realistischer de scores. Dus mijn oproep: gebruik vooral de appwijzer én meldt je aan als beoordelaar. Zo helpen we elkaar bij het maken van de juiste keuzes in apps.”

Deze animatie toont hoe de app werkt.

{youtube "https://youtu.be/xWs5pJfcOaA"}

Voor de selectie en beoordeling wordt samengewerkt met het Britse bedrijf Orcha, dat is gespecialiseerd in het beoordelen van gezondheidsapps. De door hen als best beoordeelde apps krijgen een plaats in de wijzer. Ook zijn de tien meest gebruikte apps in de ggz beoordeeld en op de site geplaatst. De opgenomen apps zijn daarnaast getest door Nederlandse ervaringsdeskundigen en zorgverleners. Lonneke Tomas, ervaringsdeskundige, werkte mee als beoordelaar: “Apps kunnen erg waardevol zijn. Zelf gebruik ik er verschillende. Ik hoor nu vaak via-via van apps. Het is mooi dat iedereen kan zien welke er zijn en of ze veilig en betrouwbaar zijn.”

Ook psychiater Yvette Roke, werkzaam bij het autisme expertisecentrum Emerhese van GGz Centraal, was als tester betrokken bij de ontwikkeling van de appwijzer. “Door corona hebben we een enorme duw richting online behandelen gekregen. Juist voor behandelaren die het ingewikkeld vinden of niet weten welke app geschikt is, kan de ggz-appwijzer een handig hulpmiddel zijn. Je kunt hiermee een veilige en goede keuze maken en cliënten verantwoord kennis laten maken met digitale hulpmiddelen.”MIND en de Nederlandse ggz benadrukken dat mensen met psychische klachten die blijven aanhouden, vooral contact moeten opnemen met een huisarts of behandelaar. Daarnaast vinden we het belangrijk dat behandelaren voor een (gedeeltelijke) online behandeling en het gebruik van apps altijd met de cliënt overleggen en samen beslissen wat bij iemands behoefte en mogelijkheden past.”