Het laatste nieuws
-
29 juli 2022
NZa zorgvraagtypering en privacy van patiënten
Vanaf 1 oktober 2022 gaat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) alle ggz-organisaties vragen om gegevens aan te leveren die te maken hebben met de ‘zorgvraagtypering’. De informatie die we moeten aanleveren wordt zodanig versleuteld dat de gegevens niet direct te koppelen zijn aan patiënten. Toch zijn we er op dit moment nog niet 100% van overtuigd dat de NZa de privacy van onze patiënten kan garanderen. In dit nieuwsbericht lichten we toe wat dit voor jou betekent.
-
27 juli 2022
Nieuwe bestuursvoorzitter GGNet
Per 1 november 2022 treedt Annemarie Profittlich (51) aan als de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van ggz-organisatie GGNet. Hiermee volgt zij Rob Jaspers op die eerder dit jaar zijn vertrek aankondigde. Annemarie werkt sinds 2016 als bestuurder bij entrea lindenhout, waar zij sinds 2018 voorzitter van de Raad van Bestuur was.
-
19 juli 2022
Zelfhulpmodules Karify
Heb jij last van angst, paniek, somberheid, slapeloosheid, pieker je veel of heb je stress? Met de modules in het GGNet Karify Zelfhulpprogramma krijg je hulp, tips en informatie aangeboden.
-
13 juli 2022
Vrijwillligers en herstel
Voor patiënten kunnen vrijwilligers een belangrijke rol spelen in hun weg naar herstel. Zij zijn soms het enige contact dat patiënten hebben buiten GGNet. Vrijwilligers kunnen helpen om weer contacten op te bouwen en weer te leren ‘gewone dingen’ te doen. Bijvoorbeeld om weer naar buiten te gaan, te wandelen of fietsen of boodschappen te doen.
-
11 juli 2022
App die helpt oplopende emoties te herkennen, kan lijden voorkomen bij Borderline
Uit promotieonderzoek van Youri Derks, GZ-psycholoog bij GGNet, blijkt dat een biosensor applicatie voor smartwatches uitkomst kan bieden voor mensen met die moeite hebben om emoties te herkennen. De app helpt bij het vroegtijdig opmerken van oplopende emoties, waardoor deze mensen eerder kunnen handelen om ontregeling te voorkomen. Derks verdedigt op 14 juli 2022 bij de Universiteit Twente zijn proefschrift ‘Alexithymie bij borderline persoonlijkheidsproblematiek – van theorie naar een biosensor applicatie’.
-
07 juli 2022
Vrijwilliger worden bij GGNet?
Bij GGNet zijn een kleine 150 vrijwilligers actief. Mannen en vrouwen met verschillende achtergronden, die graag een rol van betekenis spelen in het leven van een medemens. En daar veel waardering en enthousiasme voor terugkrijgen. Wil je ook vrijwilliger worden? Bekijk dan de vlog en meld je aan!
-
30 juni 2022
Zorgoverzichten later beschikbaar
Op 1 januari 2022 veranderde de manier waarop een behandeling in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en de forensische zorg (fz) wordt betaald. We noemen dit het Zorgprestatiemodel (ZPM).
Alle systemen (waaronder ook het systeem om rekeningen te sturen) worden hier nu op aangepast.Alle GGZ-aanbieders zijn afhankelijk van de bouwers van die systemen. Landelijk is er uitstel om rekeningen te sturen. We kunnen rekeningen versturen zodra deze techniek gereed is. Wij verwachten dat we in september – oktober 2022 rekeningen kunnen versturen.
Op deze pagina leest u meer over het Zorgprestatiemodel.
-
27 juni 2022
TOPGGz-keurmerk wederom toegekend voor GGNet Scelta Apeldoorn - ‘Kroon op ons werk!’
Op donderdag 23 juni 2022 heeft GGNet Scelta Apeldoorn, expertisecentrum voor persoonlijkheidsproblematiek, voor het vierde jaar op rij het TOPGGz-keurmerk toegekend gekregen. Afdelingen met een TOPGGz-keurmerk voldoen aan strenge eisen. Zij moeten kunnen aantonen dat zij zeer gespecialiseerde patiëntenzorg combineren met het ontwikkelen van innovatieve behandelmethoden, wetenschappelijk onderzoek en structurele kennisoverdracht.
-
27 juni 2022
Start nieuwbouw op Groot Graffel in Warnsveld
GGNet start 1 juli 2022 met de bouw van een nieuwe kliniek op ‘Groot Graffel’ in Warnsveld, de hoofdlocatie van GGNet. Na een selectietraject zijn Klaassen Groep en Hollander Techniek geselecteerd als aannemers.
-
20 juni 2022
Landelijke dag voor Geneesheer-Directeuren
Donderdag 16 juni 2022 hostten wij de Landelijke dag voor Geneesheer-Directeuren, van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. Na ruim 2 jaar kunnen we weer fysiek bijeenkomen in Zutphen om in gesprek te gaan over de wijze waarop geneesheer-directeuren (GD) vormgeven aan de uitvoering van de Wet verplichte ggz (Wvggz) in hun organisaties en welke rol zij spelen in de zgn. triade.
-
02 juni 2022
Jaarverslag 2021 gepubliceerd
Wij kijken trots en dankbaar terug op 2021. Het was een pittig jaar, maar door aanpassingsvermogen en door goed verbonden te blijven hebben we als één GGNet de zorg geboden waar we voor staan. In 2021 is de beweging van zorg naar gezondheid ingezet. En dat alles heeft geleid tot een mooi resultaat!
-
25 mei 2022
Verkoop GGNet-terrein ‘De Wellen’ Apeldoorn
Stichting GGNet en BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling hebben een overeenkomst gesloten voor de verkoop van het grootste deel van het GGNet-terrein aan de Deventerstraat 459 – De Wellen - in Apeldoorn. Vanaf 2024 stopt GGNet met het aanbieden van zorg op deze locatie. BPD zal vanaf 2025 als nieuwe eigenaar het landgoed transformeren naar een woonlandschap.
-
31 maart 2022
Behandelaanbod Scelta
Door recente berichtgeving in de media krijgen wij vragen over het behandelaanbod voor mensen met ernstige persoonlijkheidsproblematiek. GGNet Scelta blijft klinische behandeling bieden; wij zetten hieronder voor de duidelijkheid ons behandelaanbod uiteen.
-
03 maart 2022
Bestuursvoorzitter GGNet kondigt vertrek later dit jaar aan
Rob Jaspers, voorzitter van de Raad van Bestuur van GGNet, heeft op 2 maart jl. de organisatie geïnformeerd dat hij later dit jaar vertrekt om zich te kunnen gaan richten op een nieuwe uitdaging. GGNet is een geïntegreerde ggz-organisatie in de regio Noord- en Oost-Gelderland met ruim 2000 medewerkers en 18.000 cliënten. Rob blijft aan tot zijn opvolger aantreedt.
-
09 februari 2022
Spectaculaire daling gebruik isoleercel bij GGNet door Wvggz
In de 2 jaar dat de Wet Verplichte ggz (Wvggz) van kracht is, toont wetenschappelijk onderzoek aan dat bij GGNet het gebruik van de isolatiecel - ook wel eenzame opsluiting genoemd - spectaculair is gedaald. Het onderzoek van Stephan Gemsa en Eric Noorthoorn werd vandaag gepubliceerd in het internationale wetenschappelijk tijdschrift ‘Frontiers in psychiatry’.
-
10 november 2021
Het nieuwe GGNet magazine is uit!
Deze week verschijnt het nieuwe GGNet-magazine 2021-2022. Een nieuwe editie met verschillende onderwerpen uit alle regio’s en onderdelen van GGNet. Een groot aantal van onze medewerkers komt in dit magazine aan het woord, over gelukkig en gezond leven in de Achterhoek, de rookvrije ggz, de terreinvisie Warnsveld, bootcampen, de kwaliteitsaudit van afgelopen zomer, bewegen en depressie, het zorgprestatiemodel, wandelen met een vrijwilliger en nog veel meer.
-
15 september 2021
Inzet isoleercel verschilt sterk per instelling
Op 11 september jl. verscheen in dagblad Trouw een artikel over de grote verschillen tussen Nederlandse GGZ instellingen in het gebruik van de isoleercel. Onze collega, GGNet onderzoeker Eric Noorthoorn verzamelde met Roland Gijssen van het RIVM voor dit artikel de data die openbaar beschikbaar zijn bij het Zorg Instituut Nederland*. Belangrijkste conclusies: het gebruik van de isoleercel daalt over de afgelopen jaren maar weinig ondanks de discussie of separatie wel een juiste aanpak is. En, de onderlinge verschillen in gemeten zgn. ‘separatie-uren’ tussen de instellingen is enorm.
-
08 september 2021
Stoppen met roken en drinken goed voor je stemming!
Promovenda en AIOS psychiatrie Nini de Boer en Jurjen Luykx (psychiater en opleider bij GGNet en onderzoeker bij het UMC Utrecht) hebben deze maand samen met collega’s van het UMC Utrecht, Maastricht UMC, Amsterdam UMC en Trimbos-instituut onderzoeksresultaten gepubliceerd over de verbanden tussen roken, alcoholgebruik en depressieve symptomen in de Nederlandse bevolking (het NEMESIS-project).
-
23 augustus 2021
Coronamaatregelen versoepeld
De coronamaatregelen kunnen versoepeld worden. Fijn dat er weer meer mogelijk is!
-
04 augustus 2021
GGNet Labs: een bezoekje waard!
GGNet Labs is een plek waar patiënten, hun naasten en medewerkers op een laagdrempelige manier in contact kunnen komen met zorgtechnologische hulpmiddelen. Je kunt er gratis één maand een product lenen zoals robots en apps die structuur kunnen aanbrengen in de dag of gadgets die kunnen helpen met ontspannen of slapen.
-
19 juli 2021
Ggz-organisaties doen oproep in landelijk kranten: stop geweld tegen hulpverleners
Maandag 19 juli, is er in de Telegraaf, Trouw, Parool en Volkskrant een paginagrote advertentie verschenen. In deze advertentie wordt een oproep gedaan aan alle Nederlanders om op te staan tegen geweld tegen hulpverleners en om steun aan hen te betuigen.
-
24 juni 2021
Aangescherpt rookbeleid per 1 juli 2021
Per 1 juli 2021 geldt dat er niet meer gerookt mag worden in de gebouwen van GGNet. Dit geldt voor patiënten, collega’s en bezoekers. De interne rookruimtes die er nog zijn worden uiterlijk per 1 september 2021 opgeheven.
-
02 juni 2021
Podcast: Ervaringen van een mantelzorger
Zorgen voor uw naaste is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. Veel mensen krijgen vroeg of laat te maken met mantelzorg. En mensen doen dit uit liefde voor elkaar. Dat neemt niet weg dat zorgen voor een ander soms zwaar is.
-
10 mei 2021
Ilse blogt
Ilse is de vierde blogger die voor GGNet eens in de vier weken een blog zal schrijven. Ilse is onlangs gestart met een behandeling bij GGNet Scelta, expertisecentrum voor persoonlijkheidsstoornissen in Apeldoorn. Ilse wil ons de komende tijd meenemen hoe de behandeling bij Scelta programma 2 er uit ziet en daarbij haar eigen verhaal vertellen.
-
28 april 2021
Doe mee met de eerste GGZ Hackathon
Wat kan er beter in de GGZ? Loop je tegen beperkingen aan en wil je er iets aan doen? Ben je cliënt, zorgprofessional of op een andere manier gelinkt aan de GGZ? Dan nodigen we je uit om een uitdaging aan te leveren voor de eerste GGZ Hackathon van 30 juni t/m 3 juli!
-
18 maart 2021
Achtste factsheet GGNet tijdens Covid-19 maatregelen
Hoe gaat het bij GGNet tijdens Covid-19 maatregelen? We werken binnen GGNet hard om al het nodige te doen om de continuïteit van onze zorg op peil te houden. We maakten opnieuw een factsheet met daarin de ontwikkelingen die we doormaken en de laatste cijfers.
-
16 februari 2021
GGZ-appwijzer biedt overzicht in woud aan psychische gezondheidsapps
Zoek jij een app om je mentale gezondheid te verbeteren? In de ggz-appwijzer vind je apps die veilig, makkelijk en betrouwbaar zijn. Kijk op www.ggzappwijzer.nl
-
04 februari 2021
Welkom vierde blogger!
Ilse is de vierde blogger die voor GGNet eens in de vier weken een blog zal schrijven. Ilse is onlangs gestart met een behandeling bij GGNet Scelta, expertisecentrum voor persoonlijkheidsproblematiek in Apeldoorn. Ilse wil ons de komende tijd meenemen hoe de behandeling bij Scelta programma 2 er uit ziet en daarbij haar eigen verhaal vertellen.
-
11 december 2020
Tips bij zelfbeschadiging
Marleen Bosboom deelt graag haar ervaringen en tips wat voor haar werkte én niet werkte in de periode dat zij zichzelf beschadigde. Marleen is activiteitenbegeleidster en zorgprofessional met ervaringsdeskundigheid.