Gepubliceerd:

“Al jaren werk ik op de open kliniek De Meent, deels als psychiatrisch verpleegkundige/agoog en deels als coach van de leerafdeling waar ik dagelijks studenten begeleid. Tussendoor heb ik een uitstapje gemaakt naar een andere organisatie, maar al snel was ik weer terug op het oude nest bij GGNet en daar zit ik nog steeds op m’n plek. Samen met mijn collega´s begeleiden we patiënten met ernstige psychiatrische problematiek en bieden we hen specialistische behandeling. Onze focus ligt op de behandeling, het herstel van de patiënt en een goede terugkeer in de maatschappij. Dit vraagt om een specifieke aanpak waarbij we goed kijken wat iedere patiënt individueel nodig heeft. iedere patiënt immers zijn / haar eigen problematiek. Patiënten komen op een kwetsbaar moment bij ons in de kliniek. En dat kan uitdagingen met zich meebrengen. Zo komt het geregeld voor dat onze patiënten geen duidelijk beeld hebben van de realiteit en hun eigen ziektebeeld. Om samen met de patiënt een behandelplan op te stellen en de patiënt inzicht te geven in de behandeling, is een grote uitdaging. Een behandelplan opstellen is bij ons altijd een samenwerking tussen de patiënt en het behandelteam, samen kijken we naar wat er kan en nodig is. We zien ook patiënten waarmee we direct stappen kunnen zetten, die bijvoorbeeld wel inzicht hebben in hun eigen ziektebeeld. Om mijn steentje bij te kunnen dragen en de juiste begeleiding te bieden op weg naar herstel geeft mij voldoening”, vertelt Egbert Jan.

De sleutel tot succes

Samenwerken op de afdeling en dagelijks goede zorg verlenen, dat is dé sleutel tot succes als je het Egbert Jan vraagt. Zijn dagen zitten vol met de patiëntenzorg, het coachen van studenten en het overleggen met collega’s van de afdeling en behandelaren. Dit betekent dat hij altijd scherp moet zijn op wat hij zegt. De ene keer spreekt hij vanuit zijn gevoel, de andere keer vanuit een bepaalde methodiek. Het is altijd anders en dat zorgt voor dat geen dag voor hem hetzelfde is en het werken in de ggz leuk blijft. Door deze steeds wisselende dynamiek is werken in de ggz nog steeds uitdagend voor hem. “Het is de rode draad door mijn leven en daar ben ik trots op. Ik wil patiënten, collega’s en studenten (verder) helpen en tot inzichten brengen. Ik zorg ervoor dat ik na een werkdag altijd met een voldaan gevoel de auto instap door de juiste zorg te hebben verleend”.

De andere kant

Doordat Egbert Jan al jaren bij GGNet werkt, zijn hem veel verhalen bijgebleven. “Iedere patiënt heeft zijn eigen verhaal. Zo heeft een patiënt mij ooit weten te verbazen door op eigen initiatief naar de plaatselijke slager te stappen met een open sollicitatie. Ondanks dat we altijd gaan voor herstel en een veilige terugkeer in de maatschappij, zag ik dit bij deze patiënt door zijn ziektebeeld nog niet zitten. Deze patiënt wilde het zó graag dat hij ons advies negeerde en toch besloot ervoor te gaan. Met succes, want hij werkt er nog steeds. Dan voel ik mij trots, want hij heeft toch zelf gered om op eigen initiatief weer mee te doen in de maatschappij en dat is heel krachtig. Het maakte tegelijkertijd ook veel indruk omdat de mens achter de patiënt op deze manier zichtbaar wordt. Dat is waar ik het voor doe”.

Terugblik

“Als ik terugblik hebben we op De Meent de afgelopen jaren veel mooie stappen gezet en onze zorg verbeterd. Zo hebben we door middel van het DITSMI zorgmodel veel stappen gezet door nauwkeurig te kijken naar de behandeling van de patiënt. Hierdoor is de diagnose van de patiënt en de directe zorg de afgelopen jaren flink verbeterd op De Meent. We kijken altijd naar de patiënt met als doel om betere zorg te kunnen leveren. Dat is waar ik het voor doe!”

Coachen van studenten is kruisbestuiving

Op de leerafdeling van De Meent stomen we studenten van het mbo en hbo klaar tot jong professional in de ggz. We doen er alles aan om studenten zo goed mogelijk te begeleiden en zo'n breed mogelijk ervaring op te laten doen. Sinds 2011 is Egbert Jan onderdeel van de leerafdeling op De Meent waar hij, naast zijn reguliere werk, jaarlijks studenten van het mbo en hbo coacht. Dankzij de ervaring en achtergrond van Egbert Jan, kan hij studenten inhoudelijk goed coachen. Tegelijkertijd staat zijn eigen ontwikkeling ook niet stil en maakt hij geregeld de balans voor zichzelf op: “Er is veel veranderd de afgelopen jaren. Zo zijn de studenten heel kundig, veel sneller met alles en nemen zij de nieuwste inzichten mee vanuit school. Het coachen van studenten is geen eenrichtingsverkeer, maar een kruisbestuiving. Het houdt mij scherp en mijn ontwikkelingen staan niet stil. Dat maakt mijn werk bij GGNet zo leuk, vertelt Egbert Jan.”

Werken bij de Meent?

De Meent is regelmatig op zoek naar nieuwe collega’s. Wil jij aan de slag in een enthousiast en gedreven team? Kijk eens tussen onze vacatures via https://werkenbijggnet.nl/ of neem contact op met onze recruiters via werkenbij@ggnet.nl om de mogelijkheden te bespreken.