Innovaties in de GGZ

In de landelijke Week van de Reflectie brengt de Moreel Beraad-groep een korte podcastserie uit over ‘Innovatie binnen de GGZ’. In deze serie hebben we antwoord gezocht op de vraag wat zich in de voorhoede van de GGZ afspeelt waardoor we niet alleen kunnen zorgen voor kwalitatief goede, maar ook actuele zorg die past bij de ontwikkelingen van deze tijd. Ook plaatsen we deze serie om het belang van bezinning op die soms zo weerbarstige werkpraktijk te benadrukken en reflectie op het eigen functioneren. Met elkaar stil staan om gesterkt en eensgezind verder te kunnen.

In drie afleveringen behandelen we de onderwerpen Netwerkzorg, de inzet van AI in de GGZ en Groene Psychiatrie en onderzoeken we welke morele dilemma’s deze ontwikkelingen met zich meebrengen. En hoe met deze dilemma’s om te gaan om zo niet alleen actuele zorg te kunnen bieden, maar ook moreel juiste beslissingen te maken.

1. Netwerkzorg

In deze aflevering zijn we in gesprek met Willem Wallerbos en Jorinde Klungers, van onze samenwerkingspartner Perspectief, een organisatie die laagdrempelige zorg biedt binnen de wijken in Zutphen. We hebben het over netwerkzorg, de uitdaging om door middel van goede onderlinge afstemming te werken in het bieden van juiste zorg. Welke dilemma’s komen zij tegen in onze samenwerking?

2. Innovaties binnen de GGZ

In deze aflevering zijn we in gesprek met prof. dr. Floortje Scheepers. Zij is kinder- en jeugdpsychiater en afdelingshoofd in het UMC Utrecht en bekleedt daarnaast een leerstoel over de inzet van ‘Big Data en AI’ binnen de GGZ. Haar inzet is om met andere afdelingen én GGZ-organisaties te onderzoeken hoe Big Data en AI de zorg kunnen verbeteren.

3. Groene Psychiatrie

In deze aflevering spreken we met psychiater dr. Jurjen Luykx en geestelijk verzorger Jan Willem Hengeveld over wat Groene Psychiatrie inhoudt en hoe dat vorm krijgt in de dagelijkse praktijk. Hoe zorg je van het gebruik van farmaceutica tot aan de gesprekken in de behandelkamer (of juist buiten!) voor meer natuur en het behartigen van ecologische belangen.

Mentale Veerkracht

We maakten een serie podcasts hoe je als naasten omgaat met de mentale kwetsbaarheid van een dierbare. En hoe wij ervaringsdeskundigheid inzetten om patienten en naasten te ondersteunen op weg naar herstel.

6. Zorgprofessional met ervaring (ZME)

In deze aflevering spreken we over een van onze zorgprofessionals met ervaring, Irene. Een zorgprofessional met ervaring zet zijn/haar eigen ervaring met mentale kwetsbaarheid in tijdens het behandelen. Aan het gesprek doet ook Rianne mee, die verteld hoe zij Irene als zorgprofessional met ervaring ziet.

5. Familie ervaringsdeskundigheid

In deze aflevering spreken we over familie ervaringsdeskundigheid met Danielle en Ingrid. Een familie ervaringsdeskundige vraagt aan naasten van cliënten hoe het met hen gaat. Dit is belangrijk omdat ook naasten enorm worden geraakt als hun lief of vriend(-in) in crisis raakt. Ook zij moeten zich uit kunnen spreken en ruimte krijgen om zich te herpakken!

4. Ervaringsdeskundigheid in de praktijk

In deze aflevering luister je naar Ramon en Miquel. Ramon is ervaringsdeskundige op de afdeling Intensieve Vervolgbehandeling in Apeldoorn waar hij patiënten begeleidt, waaronder Miquel. Ze vertellen samen hoe dit werkt. Waarom helpt het zo goed om met een ervaringsdeskundige te praten tijdens je behandeling? Miquel kan vanuit zijn eigen ervaring vertellen waar Ramon het verschil maakt.

3. Ervaringsdeskundigheid

In deze aflevering spreken we over ervaringsdeskundigheid met Marnix en Ingrid. Zij leggen uit hoe je een ander kunt helpen als je zelf iets soortgelijks hebt meegemaakt. Waarom is contact met een ervaringsdeskundige zo fijn tijdens je behandeling? Ervaringsdeskundigen snappen nog meer wat het is om patient/client te zijn, als aanvulling op de expertise van zorgprofessionals. Ook leggen zij uit hoe wij bij GGNet op verschillende manieren ervaringsdeskundigheid inzetten.

2. Over omgaan met de mentale kwetsbaarheid van een partner

We maakten een korte serie podcasts hoe je als naasten omgaat met de mentale kwetsbaarheid van een dierbare. In deze tweede aflevering van de podcastserie Mentale Veerkracht luister je naar ervaringsdeskundige Iris en Martha, die haar vanuit GGNet ondersteunt.

1. Over omgaan met de mentale kwetsbaarheid van je ouders

In deze eerste aflevering van de podcastserie Mentale Veerkracht hoor je Erik en Liesbeth, die te maken hebben met een ouder met psychische problemen. Zij delen met ons hoe dat voor hen was en is, wat bij hen werkte en hoe het hen nu gaat.

Van Zorg naar Gezondheid

Een gesprek vanaf het Voorjaarscongres van de NvVP

Tijdens het Voorjaarscongres 2023 in Maastricht namen we een podcast reeks op in de 'PodKast' op onze stand over 'Van Zorg naar Gezondheid, wat heb jij nodig om mee te doen?'. Collega's stellen elkaar deze vraag.

1. In dit gesprek hoor je Folkwin Hulshof en Christine van Boeijen.

2. In dit gesprek hoor je Leontine Berg en Annemarie Proffitlich

3. In dit gesprek hoor je Ester van Beek en Jeanet Nieuwenhuis

Podcast: Ervaringen van een mantelzorger

Zorgen voor uw naaste is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. Veel mensen krijgen vroeg of laat te maken met mantelzorg. En mensen doen dit uit liefde voor elkaar. Dat neemt niet weg dat zorgen voor een ander soms zwaar is. Dan zijn er twijfels of je het zorgen goed doet en of je het kunt volhouden. Het kan helpen om ervaringen van andere mantelzorgers te horen. Daarom hebben we een speciale podcast gemaakt (audiouitzending). Hierin vertellen mantelzorger Ans en professional Lars over hun ervaringen. Wat betekent het om mantelzorger te zijn? Hoe kun je goed voor jezelf blijven zorgen? En welke rol kan een professional spelen? Mantelzorger Ans: ‘Ik moest op een gegeven moment zeggen: ik heb zelf ook hulp nodig.’

Deze podcast is in stand gekomen door de samenwerking van diverse organisaties: AnQer, Gemeente Heerde, GGNet, Movisie, Verian, en WZU Veluwe.

Een Wereld te winnen

Hoe beweegt een GGZ organisatie zich richting de toekomst? Hoe moet dat eigenlijk een grote zorgorganisatie innoveren? Wat is de GGZ van de toekomst? Wat is herstellen van een psychiatrische aandoening? Wat is de rol van familie en naasten? De ggz staat voor uitdagingen.

Om een inkijkje te geven in onze uitdagingen lanceren we de podcastserie Een wereld te winnen waarin u mee kunt luisteren naar persoonlijke gesprekken van onze bestuurder met een hoogleraar, van behandelaren met een autoriteit op het gebied van netwerkzorg, een psycholoog met een ervaringsdeskundige, een vaktherapeut en een klinisch psycholoog en een gesprek tussen onze familie ervaringsdeskundige met een moeder van een patiënt.

Deze serie gaat over de huidige veranderingen in de ggz. Maatschappelijke ontwikkelingen en nieuwe inzichten (door onderzoek) verandert onze kijk op de ggz. We vertellen wat wij doen om beweging in gang te zetten: anders denken, ggz veranderen, netwerken, dilemma’s hoe doe je dat? Wat wordt er vooral anders en hoe speelt GGNet daarop in?

1. Wat is er aan de hand in de GGZ?

In deze eerste aflevering praten Jochanan Huijser, zorginhoudelijk bestuurder van GGNet en Philippe Delespaul, Hoogleraar Innovatie in de Geestelijke Gezondheidszorg aan de Universiteit van Maastricht, over de huidige maatschappelijke trends, en de rol van zorgprofessionals.

2. Waarom is netwerkzorg het antwoord?

In deze tweede aflevering praten Chantal Koopmans,zorgdirecteur GGNet, Sanne Wassink, Verpleegkundig Specialist GGNet Ouderen en Pim Valentijn, onderzoeker bij de Universiteit van Maastricht, adjunct directeur van Essenburgh en autoriteit op het gebied van netwerkzorg, over waarom netwerkzorg nodig is voor een toekomstbestendige ggz. Wat is netwerkzorg precies, waar zitten de knelpunten en uitdagingen en wat is er nodig om tot een succes te komen?

3. Wat betekent herstel eigenlijk bij psychische problemen?

In deze derde aflevering praten Klaas Huijbregts, GZ-psycholoog in opleiding tot Klinisch Psycholoog, en Jan-Willem Mensink, Ervaringsdeskundige, over herstel en hoe dat voor iedereen weer een andere invulling heeft. Klaas vertelt over het herstelinterview met 4 fasen en hoe je tot verandering komt met patiënten. Jan-Willem deelt zijn eigen ervaringen en spreekt over stigma’s.

4. Wat gebeurt er achter de deur tijdens een behandeling?

In deze vierde aflevering praten Suzanne Haeyen, beeldend therapeut, onderzoeker en voorzitter leerkring vaktherapie en Silvia Pol, klinisch psycholoog, over wat persoonlijkheidsproblematiek is, hoe behandeling eruit ziet en hoe je daarbij gebruikmaakt van de focus op krachten van een persoon. Hoe je samen oplost waar je vaak al heel lang last van hebt. En over het onderzoek naar de invloed van beeldtherapie voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis.

5. Hoe is het voor een moeder als je kind psychische problemen heeft?

In deze vijfde aflevering praten Conny Kalker, familie-ervaringsdeskundige, en Vivi, moeder van een patiënt bij GGNet, over het belang van verbinding. De rol van familie en andere naasten wordt steeds belangrijker in het herstelproces van een patiënt. Conny en Vivi delen hun persoonlijke ervaringen met de ggz.