Kortdurende Individuele Deeltijd (KID)
De Kortdurende Individuele Deeltijd (KID) van GGNet is een programma voor tieners en jonge volwassenen met psychische klachten. Het programma bestaat uit verschillende soorten lessen en trainingen. Het doel daarvan is om jouw klachten te verkleinen en je krachten te vergroten.
De KID is een behandeling in deeltijd. Je volgt het programma een deel van je tijd, bijvoorbeeld naast school of werk.
Bij GGNet geloven we in herstel: iedereen kan beter worden. Soms gaan de klachten misschien niet helemaal over, maar kun je wel leren hoe je er beter mee om kunt gaan.
Voor wie?
De KID is bedoeld voor jonge mensen (van 14 tot 23 jaar) die in of rond Doetinchem wonen. Voel je dat jouw psychische klachten of problemen groter worden? Heb je er geen controle meer over? Zitten je gedachten, gevoelens of gedrag je in de weg? En wil je er beter mee leren omgaan? Dan is de KID misschien wel wat voor jou.
Wat is het doel van de KID?
De KID is bedoeld om:
- uit een crisis te komen
- sterker te worden
- een opname te voorkomen
Hoe werkt de KID?
Het programma van de KID bestaat uit verschillende trainingen en lessen. Bijvoorbeeld: wandelen, sporten, creatief bezig zijn. En ook: leren hoe je fijn contact kunt hebben met andere mensen. Je kunt een paar trainingen volgen. Of je volgt ze (bijna) allemaal. Samen bekijken we welke onderdelen jou het beste kunnen helpen bij je herstel.
KID in het kort
- Je KID-programma duurt meestal acht weken.
- Je volgt de trainingen met anderen.
- Een groep bestaat uit vier tot twaalf deelnemers.
- Na vier weken overleggen we samen om te kijken of je de goede zorg krijgt.
Volg jij al een andere behandeling. Bij GGNet of ergens anders?
Daar kun je mee doorgaan. We zorgen er dan voor dat jouw KID-programma daar goed bij aansluit. We hebben daarover dan ook contact met je behandelaar.
Hoe ziet de behandeling van de KID eruit?
Het doel van de KID is om jou te helpen bij je herstel. We kijken samen wat je wil leren en wil bereiken. En kiezen de trainingen die jou daarbij het beste kunnen helpen. Bijvoorbeeld:
- een training waarin je meer leert over je klachten en hoe je daarmee om kunt gaan
- een training waarin je leert hoe je de signalen van een crisis herkent
- een training waarin je jouw doelen bespreekt en een plan maakt om ze te bereiken
- een training waarin je een duidelijke en fijne planning maakt voor je dagen en weken
- creatieve lessen
- sportlessen
- mindfulness
- groepsgesprekken – waarin je ook veel leert van de andere deelnemers
Het kan zijn dat je bijvoorbeeld twee dagdelen per week trainingen volgt. Of vijf dagdelen. We maken een programma dat zo goed mogelijk bij jou past. En dat je goed kunt combineren met school, werk of andere bezigheden.
Het KID-team
Het KID-team bestaat uit:
- verpleegkundigen
- een beweegagoog: dat is iemand die veel weet over sporten en bewegen als je psychische klachten hebt
- een ervaringsdeskundige: iemand die dezelfde soort ervaringen heeft als jij
Zij bieden zorg die jouw herstel ondersteunt. Dat betekent dat zij kijken naar jouw mogelijkheden en wensen – en dus niet alleen naar jouw klachten.
Aanmelden
Jouw behandelaar van GGNet kan je aanmelden voor de KID. Je kunt ook aangemeld worden door de crisisdienst. Of door een behandelaar van een andere organisatie in de regio. Als je deelneemt aan de KID, werken we met jouw andere behandelaar samen.
Er is geen wachtlijst. Na het intakegesprek kun je meteen met het KID-programma beginnen.
Informatie voor naasten
Informatie voor naasten
Naasten zijn heel belangrijk voor mensen met psychische problemen. Een actieve rol van familie en vrienden vergroot de kans op een succesvolle behandeling. Maar soms heb je als naaste ook een steuntje in de rug nodig. Op ons platform voor naasten vind je verschillende mogelijkheden voor hulp.