Sponzen en spiegelen

Gedragspatronen: sponzen en spiegelen | Naasten in kracht

‘Sponzen’ en ‘spiegelen’ zijn twee verschillende manieren om met iemand met psychische problemen om te gaan. Het zijn gedragspatronen die elkaar aanvullen. Kort gezegd neem je als je sponst veel verantwoordelijkheden van de ander over en als je spiegelt juist niet. Beide vormen van gedrag hebben voor- en nadelen. In het artikel bij deze link worden de gedragspatronen verder uitgelegd. Ook geven we twee voorbeelden.

PVG 230928 GG Net 006 s RGB 2048px

YUCEL methode thuis editie

In de cursussen en gesprekken van preventie maken we geregeld gebruik van de YUCEL methode. Dit is een hele fijne manier om op een visuele manier voor jezelf te onderzoeken wat energie geeft en energie kost. Het geeft een mooi overzicht. Met deze thuis editie kan je er zelf ook mee aan de slag

PVG 230928 GG Net 001 s RGB 2048px

Een ontmoetingsplek voor Naasten

Naasten van mensen met ernstige psychische aandoeningen hebben vanaf nu een eigen ontmoetingsplek. Een plek waar ze anderen kunnen vinden, zich kunnen verbinden en elkaar kunnen versterken. De vereniging Ypsilon heeft daartoe een digitale community ingericht waar je op ons platform meer over kunt lezen. 

In totaal definieerde de vereniging 8 specialismes waarin geen enkele andere organisatie de kennis en expertise heeft die wij hebben. Het gaat dan om de combinatie van naasten met achtereenvolgens:

 • psychose
 • privacy
 • wonen
 • langdurende zorg
 • zorgwekkend ('verward') gedrag
 • verplichte zorg
 • forensische zorg
 • zelfdoding/suïcidaliteit.
GG Net Naasten twee dames op bankje steun verticaal 014 HR

Dramadriehoek en winnaarsdriehoek

Heb jij regelmatig dat gesprekken steeds uitmonden in ruzie of frustratie? Het kan zijn dat je vastzit in de dramadriehoek. Wil je uit deze dramadriehoek stappen? Weer de focus leggen op positiviteit? Leer het in deze animatie.

Een angststoornis in je omgeving

Heeft jouw naaste last van angstklachten? Deze folder is ontwikkeld door MIND (http://www.wijzijnmind.nl) en geeft handige tips voor naasten hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Ontmoeten wandelen040 s RGB 2048px

Fasen van herstel

Fasen van herstel vanuit verschillende perspectieven

Herstel gaat over het (leren) leven met een ontwrichtende aandoening, beperking of kwetsbaarheid. De mogelijkheden en kracht van de mens staan hierbij centraal, en niet de onmogelijkheden van de beperking, aandoening of kwetsbaarheid.

In dit document lees je welke fasen iemand met psychische klachten doorgaans doorloopt in zijn of haar herstel.

En welke fasen een naaste doorloopt.

Soms zit je beide in dezelfde fase, maar het kan ook goed zijn dat je daarin verschillen ontdekt. Een helpende vraag om te bespreken kan dan zijn wat je beide nodig hebt om een stap verder te komen in je herstel.

Ontmoeten sbpark 123 s RGB 2048px

Grenzen bewaken

Als je elke dag te maken hebt met iemand die psychisch uit balans is, dan ga je soms over je eigen grenzen heen. Is het herkenbaar om wat meer van de ander te accepteren, ruzie uit de weg te gaan en ondanks dat je moe bent door te gaan?

Bekijk deze animatie en krijg tips hoe je grenzen aan kunt geven.

Grenzen ontdekken

Als je elke dag te maken hebt met iemand die psychisch uit balans is, dan weet je misschien niet goed meer waar je eigen grenzen liggen en wanneer iemand daar overheen gaat. Je raakt het langzaam een beetje kwijt. Weet je welk teken jouw lijf geeft? Leer het in deze animatie.

Begrijp je medicijn

De behandelaar van jouw naaste heeft hem of haar een medicijn voorgeschreven of heeft hem/haar voorgesteld een medicijn te gaan gebruiken. Op deze website staan de belangrijkste dingen om te weten over dat medicijn. Begrijp je medicijn bestaat uit teksten en illustraties die je korte en betrouwbare uitleg over je medicijn geven. Klik hier

PVG 230928 GG Net 149 s RGB 2048px

Een partnerrelatie met iemand met ADHD

Medice bracht een brochure uit voor mensen die in een partnerrelatie zitten met iemand met de diagnose of een vermoeden van ADHD. In deze brochure vind je wellicht herkenning van hoe ADHD zich kan uiten in de relatie, wat kenmerkende uitdagingen zijn in het dagelijks leven, hoe je om gaat met de zorgen die je hebt, seksualiteit en communicatie.

PVG 230928 GG Net 117 s RGB 2048px

Help! Psychose in de familie

Ypsilon is een landelijke organisatie die familieleden en naasten bundelt die te maken hebben met psychosegevoeligheid. In deze brochure geven zij antwoord op vragen als:

 • Wat is psychosegevoeligheid
 • Hoe ga ik hier mee om als naaste
 • Hoe besteed ik aandacht aan mezelf
 • Hoe ga ik als familie om met de hulpverlening
 • Hoe kan ik zelf als naaste herstellen
 • Wat kan ik doen als het erg moeilijk wordt om met de situatie om te gaan
PVG 230928 GG Net 007 s RGB 2048px