Kinderen & ouders
In Nederland hebben ongeveer 1 op de 4 kinderen een ouder met een psychische aandoening of verslaving. Onderzoek toont aan dat deze kinderen een grotere kans hebben om later zelf psychische problemen te ontwikkelen. Het is belangrijk dat zij leren omgaan met de ziekte van hun ouder. Maar er kan ook een broer of zus in het gezin zijn met een psychische kwetsbaarheid. Het kan helpen als kinderen de kans krijgen hun persoonlijke verhaal te vertellen en ervaringen en tips te wisselen.
Daarnaast kent ook het ouderschap zo z'n uitdagingen waarbij het soms fijn is om wat hulp en ondersteuning te krijgen.

KOPP kinderen
Ouders met psychiatrische en/of verslavingsproblemen kunnen meer moeite hebben met de ouderrol, of kunnen die rol soms niet vervullen. De problemen die deze kinderen ondervinden zijn heel divers. Zo kunnen zij ouderlijke ondersteuning missen en zich soms erg alleen voelen. Er zijn kinderen die voor hun ouder gaan zorgen, waardoor er te weinig ruimte is om kind te kunnen zijn. Dit kan hun eigen ontwikkeling verstoren. Uit onderzoek blijkt dat kinderen vaak worstelen met gevoelens van schuld, schaamte en angst. Soms kan dit opgevangen worden door de andere ouder, goede contacten met andere familieleden of op school. Maar vaak ontbreekt die steun van derden.
Om te zorgen dat kinderen leren omgaan met hun thuissituatie, organiseert Preventie individuele begeleiding en KOPP-groepen voor kinderen van ouders met psychische problemen (KOPP) voor kinderen in verschillende leeftijdscategorieën.
Brussen
“Ik moet altijd rekening met mijn broer of zus houden.”
Dit is een veelgehoorde uitspraak van broers of zussen (brussen) van kinderen met een psychische kwetsbaarheid. Voor een brus is het niet altijd even duidelijk wat er precies met een broer/zus aan de hand is. Hoe is het voor brussen om op te groeien met een broer of zus die vaak meer zorg en aandacht vraagt van de ouders? Tijdens de brussengroep van Preventie gaat speciale aandacht uit naar de brus.

Ouderschap
Het (aanstaande) ouderschap is bijzonder en kan naast (meestal) prettige gevoelens ook gevoelens van spanning en onzekerheid geven. Soms is het fijn om wat hulp en ondersteuning te krijgen bij de uitdagingen van het ouderschap. Preventie biedt ondersteuning bij:
- De voorbereiding op de bevalling en het aanstaande ouderschap
- Het wennen aan je (pasgeboren) baby en deze beter leren kennen en te begrijpen
- Leren omgaan met een kind met een psychische kwetsbaarheid

Ons aanbod voor kinderen en jeugd
-
Kindgesprek, een gesprek met uw kind thuis
Als jij of je partner psychische problemen hebt, lukt het niet altijd om aandacht voor de kinderen te hebben, hoewel je dit wel graag zou willen. Ook kan het lastig zijn ...
-
KOPP-groepen
Iedereen is wel eens ziek. Je kunt ziek zijn in je lichaam, zoals bij de griep of bij het breken van een been. Andere mensen kunnen zich naar voelen in hun hoofd. Ze zijn...
-
KOPP ondersteuningsgroep voor volwassenen
Opgroeien in een gezin met een ouder met psychisch kwetsbaarheid en/of verslavingsproblematiek kan erg belastend zijn. De kans is groot dat je hier op latere leeftijd nog...
-
Broers en zussen (brussen) van kinderen met psychische problemen
‘’Als we ruzie hebben, moet ik altijd verstandig zijn’’ ‘’Ik moet altijd rekening met mijn broer houden’’ ‘’Soms moet ik wat doen en mijn zus niet, bijvoorbeeld de tafel ...
Aanmelding en meer informatie
Heb je nog vragen of wil je meer weten over ons preventie-aanbod? Neem dan contact op met GGNet Preventie via onderstaande gegevens.
GGNet Preventie
Telefoon: 088 - 933 1180
E-mail: preventie@ggnet.nl
