KOPP-groepen
Iedereen is wel eens ziek. Je kunt ziek zijn in je lichaam, zoals bij de griep of bij het breken van een been. Andere mensen kunnen zich naar voelen in hun hoofd. Ze zijn bijvoorbeeld heel moe en liggen de hele dag in bed of zeggen soms vreemde dingen. Dan kan er sprake zijn van een psychisch probleem. Ook kan iemand verslaafd zijn aan drank of drugs. Mensen met psychische en/of verslavingsproblemen voelen zich niet fijn. Ze kunnen soms snel boos worden of zijn juist heel erg verdrietig. Dat is moeilijk om te begrijpen.
Het kan zijn dat je je zorgen maakt en niet zo goed begrijpt wat er aan de hand is. Misschien weet je niet zo goed of je wel een vriendje of vriendinnetje mee naar huis kan nemen. In de doe- en praatgroep ontmoet je andere kinderen die thuis hetzelfde meemaken als jij.
Heeft jouw vader of moeder ook psychische problemen of is jouw ouder verslaafd? Misschien ben jij wel eens verdrietig of boos omdat je vader of moeder ziek is. Of ben je bang dat het jouw schuld is? Dat is niet zo, jij kunt er niks aan doen dat je vader of moeder problemen heeft. En dat je er wel eens boos of verdrietig om bent, dat is heel normaal.
Doel en inhoud
In de gespreksgroep doe je van alles en leer je van alles over de ziekte van je ouder. Iedere keer hebben we weer een ander thema waar het in die bijeenkomst over zal gaan. Je kunt je gedachtes en gevoelens met elkaar delen en herkenning bij elkaar vinden. Ook wordt er meer informatie gegeven over de ziekte van je ouder(s).
Welke groepen zijn er?
- KOPP - Kindergroep 6-8 jaar
- KOPP - Doe Praat groep 8-12 jaar
- KOPP - Tienergroep 12-16 jaar
- KOPP - Adolescentengroep 16-23 jaar
- KOPP- Volwassenengroep 23+ klik hier voor extra informatie
Jouw ouders worden ook uitgenodigd voor een ouderavond. Tijdens deze avond gaan de begeleiders jouw vader en/of moeder meer vertellen over de groep en kunnen zij vragen stellen aan de begeleiders.
KOPP Individuele ondersteuningsgesprekken
Wil je erover praten maar lukt het niet om aan een KOPP-groep deel te nemen dan zijn er individuele ondersteuningsgesprekken mogelijk. Dit kan in een aantal gesprekken met een medewerker van Preventie.
Ervaringen van deelnemers
Ben je benieuwd hoe andere KOPP-kinderen deelname aan de gespreksgroepen hebben ervaren? Zij delen graag hun ervaringen:
- Nova (20 jaar): "Bij de KOPP-groep heb ik geleerd: ík kom eerst, niet mijn ouders"
- Karim (17 jaar): "Bij de KOPP-groep voel ik mij veilig genoeg om mijn verhaal te doen."
- Emma (20 jaar): "Bij de KOPP-groep kan ik praten over wat ik heb meegemaakt"
Meld je aan voor de cursus 'KOPP-groepen'
Klik op de blauwe knop om je aan te melden voor deze cursus.