Familie en behandeling

Behandelingen zijn vaker succesvol als de familie en naasten van de patiënt actief bij het herstel betrokken zijn. GGNet Scelta vindt het belangrijk dat u zo goed mogelijk geïnformeerd en betrokken wordt bij de behandeling van uw familielid. U kunt dan ook een waardevolle bijdrage leveren tijdens de behandeling, verzorging of begeleiding.

Bekijk hier de folder 'Aandacht voor familie - GGNet is er ook voor u!',met informatie voor familieleden en directbetrokkenen van patiënten, inclusief de Richtlijn Familiebeleid GGNet.

Behoefte aan ondersteuning

Misschien krijgt u van uw omgeving al voldoende ondersteuning om met deze moeilijke situatie om te gaan, maar het kan ook zijn dat u nog behoefte hebt aan andere ondersteuning. Hoe gaat u om met uw eigen gevoelens die samenhangen met de psychische problemen van uw naaste? U kunt te maken krijgen met gevoelens van verdriet, onmacht, schuld, schaamte, boosheid en/of onzekerheid over de toekomst.

Ons aanbod

Omdat de zorg voor familie binnen GGNet Scelta belangrijk is, is er een uitgebreid ondersteuningsaanbod voor familieleden. Het aanbod is zowel voor kinderen als volwassenen (partners, ouders, broer/zus, volwassen kinderen en andere betrokkenen). We willen hiermee voorkomen dat u als partner, ouder of kind te veel belast raakt.

Bekijk ons aanbod eens om te zien of er een cursus is die u verder kan helpen:

“Contacten met familie opnieuw opbouwen vind ik erg belangrijk. Bij mijn eigen herstel is mijn familie namelijk erg belangrijk voor mij geweest.”

Dienst Geestelijke Verzorging

Een indringende ervaring kan het leven van u en uw familielid op zijn kop zetten. U kunt een beroep doen op onze medewerkers van de Dienst Geestelijke Verzorging voor al uw levens- en geloofsvragen.

Familie Vertrouwenspersoon

Bent u als familie niet tevreden over de behandeling of de manier waarop met u wordt omgegaan? Of hebt u moeite met andere zaken en komt u er met de behandelaar niet uit? Dan kan de Familie Vertrouwenspersoon mogelijk helpen. De Familie Vertrouwenspersoon voor GGNet is:

Peter Brakel

E-mail: p.brakel@familievertrouwenspersonen.nl

Tel: 06-25322605

Familieraad

De Familieraad van GGNet komt op voor de belangen van familie en zorgt onder andere voor naleving van het familiebeleid.

Mantelzorg

Zorgen voor uw naaste is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. Veel mensen krijgen vroeg of laat te maken met mantelzorg. En mensen doen dit uit liefde voor elkaar. Dat neemt niet weg dat zorgen voor een ander soms zwaar is. Dan zijn er twijfels of je het zorgen goed doet en of je het kunt volhouden. Het kan helpen om ervaringen van andere mantelzorgers te horen.

Podcast

We hebben een speciale podcast gemaakt (audiouitzending). Hierin vertellen mantelzorger Ans en professional Lars over hun ervaringen. Wat betekent het om mantelzorger te zijn? Hoe kun je goed voor jezelf blijven zorgen? En welke rol kan een professional spelen? Mantelzorger Ans: ‘Ik moest op een gegeven moment zeggen: ik heb zelf ook hulp nodig.’


Luister deze en andere podcasts hier


Infographics

Drie infographics maken in 1 oogopslag duidelijk waar informatie en ondersteuning is te vinden over:

 • mantelzorg voor ouderen met alleen psychiatrische problematiek
  • klik hier voor de infographic
 • mantelzorg voor met ouderen met psychiatrische en lichamelijke problematiek
  • klik hier voor de infographic
 • werk en mantelzorg
  • klik hier voor de infographic


Deze podcast en infographics zijn in stand gekomen door de samenwerking van diverse organisaties: AnQer, In voor Mantelzorg, Gemeente Heerde, GGNet, Movisie, Verian, en WZU Veluwe.

Websites Landelijke Familieorganisaties

Familie- en cliëntenorganisaties organiseren vaak bijeenkomsten om informatie over de ziekte te geven en uit te wisselen. Daarnaast bieden ze vaak de mogelijkheid voor persoonlijke ondersteuning: telefonische hulp of individuele belangenbehartiging. De informatie die u hieronder vindt, gaat over verschillende familieorganisaties en activiteiten. Deze organisaties horen niet bij GGNet, maar kunnen voor u misschien wel wat betekenen:

Familieorganisaties gericht op familieleden van patiënten met allerlei diagnoses:

“Mijn familie en een paar goede vrienden. Vooral het feit dat ze er gewoon waren en zijn. Ze hebben me niet laten vallen ondanks dat ik echt moeilijk ben geweest. Ik deed het niet expres: het bleek na de diagnose echt iets te zijn en daar was ik best opgelucht over.”

Tips voor boeken

 • ‘Omgaan met borderline”, een praktische gids voor naastbetrokkenen – Erwin van Meekeren en Hans de Jong
 • Alles of Niets ’de borderlinestoornis’ - Erwin van Meekeren
 • Borderline de Baas. Gids voor naastbetrokkenen – Koos Krook
 • Waarom ben je zo? Over persoonlijkheidsstoornissen – Moniek Thunissen
 • Borderline hulpboek, Spaans en van Meekeren
 • In de beste families, Paul Teunissen
 • Leven met een borderliner P.Mason/R. Kreger
 • Het borderline werkboek R.Kreger/J.P. Shirley
 • Omgaan met borderline, van Meekeren/de Jong

Overige nuttige websites

 • www.kopopouders.nl: Online opvoedondersteuning voor ouders met stress, psychische en/of verslavingsproblemen.
 • www.113.nl: Stichting 113 Zelfmoordpreventie is de nationale organisatie voor preventie van suïcide. Hun missie is een land te krijgen waarin niemand eenzaam en radeloos sterft door zelfmoord.
 • www.mezzo.nl: Landelijke vereniging voor iedereen die zorgt voor een naaste (mantelzorg).
 • www.luisterlijn.nl: Telefonische hulpdienst met professioneel opgeleide vrijwilligers, is 24 uur per dag bereikbaar voor een luisterend oor.
 • www.zelfbeschadiging.nl: Informatie en tips bij zelfbeschadiging. O.a. lotgenotencontact.
 • www.trimbos.nl: allerlei informatie over psychische problemen
 • www.stichtingborderline.nl: een landelijke patiëntenorganisatie voor het bevorderen van de erkenning van borderline en het vinden van herkenning en steun bij elkaar en het behartigen van de belangen van mensen met borderline.