Doel psychomotorische therapie

Het doel van psychomotorische therapie is u leren anders om te gaan met uw problemen. Door de oefeningen leert u de signalen van uw lichaam, uw gevoelens en gedragspatronen te herkennen en beter te begrijpen.

Voor wie is het?

Deze therapie is bedoeld voor mensen die in behandeling zijn bij VGGNet, die anders willen leren omgaan met hun problemen. Een paar voorbeelden van problemen zijn:

  • Het moeilijk vinden om op te komen voor jezelf (ruimte in te nemen)
  • Snel boos of agressief worden
  • Zich slecht kunnen concentreren
  • Moeite hebben om gevoelens te laten zien
  • Last hebben van spanningen of lichamelijke klachten
  • Weinig energie hebben om iets te doen

Wat houdt het in?

In psychomotore therapie (PMT) kunnen we met allerlei dingen aan slag.

Bijvoorbeeld met uw wensen of grenzen. Soms durft u niet te zeggen wat u niet wilt, maar ook niet wat u wel wilt. U merkt dat uw lichaam signalen geeft: moe, warm, en u leert die te herkennen en aan te geven. Maar ook uw gedachten en gevoel spelen een rol. Stel, u merkt dat u bang wordt in het wandrek, of boos omdat u een spelregel niet eerlijk vindt, durft u dat te zeggen? We gaan dat oefenen.

Als u ernstige dingen hebt meegemaakt, zoals mishandeling of seksueel misbruik, heeft dat gevolgen voor hoe u over uzelf en uw lichaam denkt. Soms voelt u zelfs afstand, schuld of schaamte over uzelf, uw eigen lichaam. Soms is boosheid naar uzelf gericht (krassen, snijden), terwijl het waarschijnlijk voor hen is bedoeld die u pijn hebben gedaan. Met PMT maken we afspraken zodat u zich veilig kunt voelen, dat u zelf de baas wordt wat er gebeurt in de gymzaal.

Ontspanningsoefeningen kunnen ook bij PMT horen. Slapen is het beste medicijn. Vaak is piekeren of angst de oorzaak van slaapproblemen. Door speciale gerichte ontspanningsoefeningen, leert u uw aandacht zo te richten zodat u weet hoe u met spanning kunt omgaan en beter gaat slapen. Ook oefeningen uit judo, boksen of zwaardvechten kunnen goed helpen om spanning los te laten.

U kunt de therapie individueel volgen of in een kleine groep met medepatiënten.