Gepubliceerd:

Bert van Luijn, Klinisch Psycholoog en lid van de Suïcidepreventiecommissie bij GGNet gaf eerder deze week een interview bij RTV Apeldoorn. Hier vertelde hij dat deze dag hard nodig is omdat wereldwijd veel mensen worstelen met suïcidegedachten.

Bert vertelde ook over de demonstratie die hij vandaag geeft op het Suïcidepreventiecongres in het Beatrix theater Utrecht waar hij laat zien hoe je in gesprek gaat met chronisch suïcidale mensen:

''In mijn contact met patienten noem ik suicidaliteit altijd een nooduitgang. En hoe raar het ook klinkt die nooduitgang, dus het hebben van de zekerheid dat je je pijn kunt stoppen als je dat zelf wil, die nooduitgang geeft soms mensen de mogelijkheid om door te gaan. Hoe gek dat ook is. Ik probeer te demonstreren hoe je moet aanvaarden dat mensen dat kiezen als een soort ultieme controle over hun leven en dat je met veel tijd en zorg moet zoeken naar een andere uitgang dan de nooduitgang.''

Het volledige interview is hier terug te luisteren

Het volledige interview is hier terug te luisteren.


Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem via de chat op www.113.nl of bel 113 (gebruikelijke telefoonkosten) of 0800-0113 (gratis).