Een positief zelfbeeld
Wij bieden een cognitief gedrags-therapeutische interventie voor mensen met LVB en een
negatief zelfbeeld.
Zelfbeeld is een abstract begrip. Zelfbeeld is hoe je naar jezelf kijkt en hoe je jezelf waardeert. Het is een warwinkel van herinneringen, beelden, gedachten en gevoelens over jezelf. En van bijna reflexmatig gedrag met inadequate leefregels.
In de behandeling wordt gewerkt aan een genuanceerd, realistisch en positief zelfbeeld. Dit betekent dat de cliënt zich weliswaar bewust blijft van diens zwakke kanten en beperkingen, maar meer gaat letten op de vele positieve kanten van zichzelf. Een gezond zelfbeeld stelt de cliënt in staat haalbare doelen te stellen afgestemd op de eigen mogelijkheden en beperkingen. Daarmee groeit het gevoel van de regie over het eigen leven in handen te hebben en de copingstijl wordt actiever.
Voor wie?
Binnen VGGNet wordt de zelfbeeldbehandeling aangeboden aan cliënten als onderdeel binnen hun behandeltraject, zowel in de groep als individueel. De behandeling is geschikt voor cliënten met LVB en een negatief zelfbeeld. Cliënten moeten beschikken over enige lees- en schrijfvaardigheden. Laaggeletterdheid is geen probleem, analfabetisme is helaas een contra-indicatie.
De interventie is specifiek geschreven voor zelfbeeldproblemen en LVB, maar is ook geschikt voor groepen cliënten met NAH of groepen cliënten andere ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA). Deze training kan ook gegeven worden buiten VGGNet. In de trainershandleiding, die bij deze interventie hoort, lees je meer terug over de werkvorm van deze behandeling.
De behandeling kan transdiagnostisch ingezet worden en past zowel binnen de specialistische GGZ als de basis GGZ. Ook toepassing buiten de GGZ zoals bijvoorbeeld binnen VG instellingen of POH-GGZ, is goed mogelijk. Eén van de behandelaren moet CGT geschoold zijn (CGT of CGW-er).
Hoe ziet de interventie eruit?
In het kort:
- de groepsbehandeling bestaat uit 15 bijeenkomsten van twee uur, met 10 minuten pauze
- de CGT behandeling is afgestemd op cliënten met LVB
- er is voortdurende koppeling met de eigen sociale context
- huiswerk wordt beperkt tot één taak per keer en goed voorbereid binnen de bijeenkomsten
- als het een cliënt niet lukt om huiswerk te maken, dan is dit geen probleem en wordt het huiswerk gezamenlijk gemaakt
- de nadruk ligt op ervaringsleren, dus het doen
- in de latere bijeenkomsten oefenen cliënten met nieuw gedrag zoals het afkappen van het negatieve zelfbeeld (‘ja-maren’), omgaan met kritiek, omgaan met complimenten, actieve coping en minder hoge eisen stellen.
De werkboeken voor de cliënten hebben duidelijke illustraties om moeilijke begrippen op een makkelijke manier uit te leggen. In de lay-out is rekening gehouden met het ondersteunen van de informatieverwerking. Deze werkboeken zijn gratis te downloaden via de link onderaan deze pagina.
In de trainershandeling is uitleg en verdieping te vinden. Elke bijeenkomst is uitgeschreven met een inleiding over die bijeenkomst, het doel en de koppeling met zelfbeeldproblemen. Er wordt uitgelegd hoe de oefeningen moeten worden uitgevoerd, eventuele valkuilen benoemd, tips beschreven en veel voorkomende belemmeringen met aanwijzingen voor de trainers hoe die te tackelen.
Het boek ‘Een positief zelfbeeld’ aanschaffen en de behandeling geven?
Het boek ‘Een positief zelfbeeld: Een cognitief gedrags-therapeutische interventie bij mensen met LVB en een negatief zelfbeeld’ is te koop via uitgeverij Boom.
Het boek bevat een trainershandleiding en werkboek.
Wil je meer weten over de behandeling? Ben je benieuwd naar de verhalen van deelnemers? Bekijk de korte video hiernaast.