SCIL: wat nu?

De SCIL is een screeningsinstrument wat op eenvoudige wijze snel een aanwijzing kan geven voor een vermoeden van LVB. In de praktijk van GGNet is gebleken dat het een waardevol instrument is, maar dat het vooral van groot belang is dat deze wordt ingebed in het behandelbeleid. In het bestand kunt u de stappen vinden na het afnemen van de SCIL.

SCIL uitslag: en nu?

Handreiking LVB & psychiatrie

Binnen de GGZ bevindt zich een aanzienlijke groep mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Mensen met LVB hebben drie tot vier keer meer kans op het ontwikkelen van een psychiatrische stoornis dan normaal begaafde mensen. Er is behoefte binnen de algemene psychiatrie aan antwoorden op vragen rond verschillende issues die van belang zijn in de diagnostiek en behandeling van deze doelgroep. In de folder proberen wij hierop antwoorden en toelichting te geven.

Handreiking mensen met een licht verstandelijke beperking in de psychiatrie

Kennis delen en scholing

Na jaren onderzoek blijkt dat er veel meer patiënten met een licht verstandelijke beperking in de psychiatrie zijn dan gedacht. Ook binnen GGNet is deze doelgroep veel groter dan patiënten zonder licht verstandelijke beperking. Wij vinden het belangrijk om onze kennis te delen zodat patiënten met een licht verstandelijke beperking ook binnen de reguliere GGZ behandeld kunnen worden. We ontwikkelen en delen kennis binnen en buiten GGNet, zodat:

  • Kennis over onze doelgroep vergroot wordt
  • Licht verstandelijke beperking herkent en erkend wordt in de GGZ
  • De doelgroep met minder complexe problemen binnen de reguliere GGZ een goede behandeling kunnen krijgen
  • Behandelingen beter worden door evidence based programma’s en richtlijnen (in de 3e, 2e en 1e lijn).

Wij zijn te bereiken via scholingvggnet@ggnet.nl

Bekijk hier ons aanbod voor werken met een doelgroep met licht verstandelijke beperking