Nederland, kwam in een isolement, hamsterde en lege supermarkten, niemand om je heen en je alleen staande houden. Dit is wat een eetstoornis ook doet. Alleen gaat het dan een stapje verder. Want in plaats van dat ik me zorgde maakte om mijn gezondheid of dat ik deze crisis zou overleven was ik bezig met zo dun mogelijk worden. Ik maakte me zorgen om een boterham of een te grote appel. Het ene grammetje dat te veel was op de weegschaal. Volledige crisis in mijn hoofd en alleen dat was belangrijk. De controle op het getal, op het uiterlijk en op het uiterste. Jarenlang leefde ik in mijn eentje in dit isolement. Niks anders was belangrijker dan de eetstoornis. Geleefd worden door de crisis in je hoofd.

Overleven

Ik weet inmiddels dat een eetstoornis niet gaat om het eten of een dun lichaam, maar om zoveel meer. Het gaat om gezien worden, controle hebben en omgaan met de crisis in je hoofd. Die details bespaar ik jullie.

Maar wat als heel Nederland in een crisis terecht komt en je nog maar één ding kan en dat is overleven…. Ik en heel Nederland zijn in deze crisis belandt waarin we inzicht krijgen om wat echt belangrijk is… en dat is niet die ene baan van 40 uur, of dat ene mooie huis of dat ene stukje geluk waar je al zo lang naar toe wilt of dat ene puntje op je bucketlist. Of in mijn geval dat ene uiterlijk omdat het dan pas goed genoeg is of dat ene getal omdat je dan vind dat het dan pas goed of erg genoeg is. Wat is goed en wat is goed genoeg?


Hier en nu

In deze crisis draait het om het kleine beetje geluk, de liefde omdat je zelfs nu niet eens een knuffel mag krijgen, je moet het alleen doen maar tegelijkertijd met elkaar. Ook wanneer je de hoop en de moed verliest is het belangrijk om te beseffen wat je wel hebt en dat het om de kleine dingen gaat in het leven. Je hoeft het niet alleen te doen maar we doen het samen. Door de crisis die nu speelt in Nederland heb ik het besef en het inzicht gekregen dat het niet uitmaakt of je een perfect lichaam hebt of niet, of dat die ene boterham of appel te veel is, dat je geen controle op het leven kan hebben. Het gaat om dingen die je wel hebt en om te leven per dag, want voor je het weet belandt je in een crisis en is je leven voorbij. Stil staan in het hier en nu want voor je weet is dat ene belangrijke moment voorbij. Blijf geloven in jezelf en in de dingen die je wel hebt.

“SAMEN, het geloven in jezelf en goed is goed genoeg, leef in het nu in plaats van in de toekomst of in het verleden”.

“En ik weet, de toekomst geeft geen zekerheid Want je kunt niets zeker weten en alles gaat voorbij Maar ik geloof, ik geloof, ik geloof, ik geloof, ik geloof in jou en mij Ik geloof, ik geloof, ik geloof, ik geloof, ik geloof in jou en mij”

Liedje Chantal Janzen DWDD 18 maart 2020

Geloof in jezelf want voor je het weet is het voorbij.

* Om privacy redenen hebben wij de fictieve naam Nina gebruikt.