GGNet Amarum en Maastricht University onderzoeken samen hoe effectief groepsschematherapie is voor eetstoornissen, vergeleken met CBT-E.
Niet iedereen is gebaat bij de CBT-E behandeling* “Uit ervaring weten we dat niet iedere patiënt genoeg profiteert van CBT-E behandeling”, vertelt Suzanne Mares, Senior Onderzoeker bij GGNet Amarum. “We kijken naar patiënten die in de eerste 8 sessies van de CBT-E behandeling niet genoeg verbetering laten zien. Dit is namelijk een teken dat de behandeling mogelijk niet goed zal werken. Groepsschematherapie is een veelbelovende behandeling, maar er is nog niet genoeg onderzoek naar gedaan voor patiënten die niet goed reageren op de huidige evidence-based richtlijn behandelingen. Wij gaan daar nu vervolgonderzoek naar doen.”
Samen met Maastricht University bouwen we voort op goede resultaten van eerdere pilots. We gaan in een groot willekeurig gecontroleerd onderzoek in verschillende eetstoorniscentra in Nederland kijken hoe goed groepsschematherapie werkt, en de kosteneffectiviteit vergelijken met CBT-E. Dit GST-EAT studieprotocol is gepubliceerd in BMC Psychology en kan hier worden gelezen.
Voor meer informatie over dit project of bij interesse om te promoveren op dit onderzoek kan er contact worden opgenomen met Suzanne Mares.
* CBT-E behandeling is gericht op het werken aan factoren die de eetstoornis in stand houden en op het ontwikkelen van vaardigheden om terugval te voorkomen.