HIC's verhuizen van Doetinchem en Apeldoorn naar Warnsveld
Warnsveld voortaan dé plek van intensieve zorg en expertisecentra
Na jaren van voorbereiding is het zover: op 4 maart verhuizen de High Intensive Care (HIC) van Doetinchem en Apeldoorn én de Intensieve vervolgbehandeling (IVB) van Apeldoorn naar het GGNet-hoofdterrein Groot Graffel in Warnsveld.

Ze voegen zich bij de expertisecentra die al hun plek hadden op Groot Graffel. Waarom centralisatie van de HIC? En wat gebeurt er met de andere zorg in beide plaatsen? GGNet blijft in beide steden psychiatrische (ambulante) zorg bieden.
Waarom centraliseren
Marga Mulder, directeur van de divisie Intensieve Zorg en Expertisecentra geeft een toelichting op het waarom van de centralisatie. “GGNet maakt de beweging ‘Van zorg naar gezondheid’. Dat betekent een grotere focus op ambulant werken, dichtbij en in de omgeving van de mensen en hun netwerk. Sommige vormen van zorg zijn echter te (arbeids)intensief of specialistisch om lokaal of wijkgericht aan te bieden. Daar komt de krapte op de arbeidsmarkt nog bij. Al die factoren samen maken dat het niet langer wenselijk en haalbaar is om de Apeldoornse locatie aan de Deventerstraat en de Doetinchemse High Intensive Care open te houden.”
Specialistisch werken op de HIC
Het werken op een HIC is heel specialistisch. Dit vraagt veel kennis en kunde. Door de problemen op de arbeidsmarkt moeten we het met minder mensen doen. Dan moet je ‘slim’ werken om teams vitaal, en kennis en kunde toekomstbestendig te houden. De centralisatie op Groot Graffel in Warnsveld is daarvoor dé oplossing: verschillende vormen van specialistische zorg bij elkaar, in een goed gefaciliteerde omgeving, met een goede bezettingsgraad en volop kansen voor onderlinge versterking. “Samen in Warnsveld kunnen we van elkaar leren en zo onze zorg nog beter maken én beschikbaar houden voor de teams in de regio. Daardoor kunnen we voor patiënten een veel logischer route samenstellen én makkelijker op- en afschalen.” vertelt Marga.
Zorg in de regio blijft
Belangrijk om te melden is dat de crisisdienst van GGNet als vanouds actief blijft in de werkgebieden Achterhoek-Liemers en Apeldoorn-Zutphen, met als standplaatsen Apeldoorn en Doetinchem. Daarin verandert dus niets. Zowel in Apeldoorn als in Doetinchem is er een Acute Deeltijd die opnamevoorkomend kan worden ingezet.
Alleen de HIC’s in Doetinchem en Apeldoorn en IVB Apeldoorn verhuizen. GGNet blijft in beide steden psychiatrische (ambulante) zorg bieden voor jongeren, volwassenen en ouderen. Juist vanuit onze visie om onze zorg zo dicht mogelijk bij de mensen met een hulpvraag: lokaal en wijkgericht waar mogelijk.
Terrein Apeldoorn
Op 8 maart nemen (oud-)medewerkers tijdens een reünie afscheid. Daarna wordt alles gereed gemaakt om, eind maart, over te dragen aan de nieuwe eigenaar. Het terrein krijgt daarmee een andere invulling. Op 7 en 9 maart is er gelegenheid voor omwonenden om nog een laatste keer te kijken naar de rijke geschiedenis van dit terrein als ggz-instelling. Hiervoor is in de voormalige boerderij een ruimte ingericht die tussen 11 en 16 uur open is voor publiek.
Expertisecentra op terrein Groot Graffel
Op het terrein in Warnsveld bevinden zich al meerdere expertisecentra. Zo is er De Meent voor intensieve voortgezette behandeling, GGNet De Boog voor forensische psychiatrie, In gebouw de Dries zijn verschillende poliklinische en deeltijdvoorzieningen van GGNet Amarum, VGGNet, GGNet Scelta, Poli Complex Trauma en het Diagnostiek Centrum ondergebracht. In gebouw de Spreng, waar de afdelingen uit Doetinchem en Apeldoorn nu naar toe verhuizen is ook een klinische afdeling voor mensen met een licht verstandelijke beperking, VGGNet.