Gepubliceerd:

Vergeten namen

De Oude Gasthuispoort is de vroegere toegangspoort tot het voormalige binnengesticht van het Oude en Nieuwe Gasthuis in Zutphen. In 1978 werd de poort als laatste bouwwerk herplaatst op het – nu geheten- GGNet-terrein in Warnsveld. Door deze poort werden de patiënten uit Zutphen weggevoerd. Een projectgroep is gestart om de vergeten namen weer zichtbaar te maken door het aanbrengen van twintig koperen plaatjes op de Oude Gasthuispoort, met op elk plaatje een naam. Hiermee geven wij deze mensen weer een plaats en een naam zodat zij niet worden vergeten.

Onthulling

De onthulling is gisteren, 20 oktober 2020, door Opperrabbijn Jacobs gedaan. Dit zou al in april op Jom Hasjoa (jaarlijkse dag voor de herdenking van de Holocaust) plaatsvinden, maar is door de komst van het coronavirus verplaatst. Bij de gelegenheid zijn de namen van de twintig slachtoffers genoemd en de herdenkingsgebeden gezegd. We vinden het zeer jammer dat wegens de coronamaatregelen geen publiek was toegestaan bij de onthulling.

Foto: Jodie Ras, geestelijk verzorger bij GGNet, en Henk Mulder, namens het Comité Herdenkingen Tweede Wereldoorlog Warnsveld, onthullen het monument. Foto: Henk Derksen. Bron: Contact Zutphen-Warnsveld