Klinische behandeling

In de media komen regelmatig documentaires en interviews voorbij over eetstoornissen en een behandeling in een eetstoorniskliniek. Vaak wordt hierbij de kliniek afgeschilderd als een nare, zwaarmoedige en triggerende plek. Persoonlijk vind ik die beelden wat misleidend. Ik ben dan ook blij dat ik mijn behandeling bij Amarum heel anders heb ervaren.

In de kliniek werd ik warm ontvangen en kreeg ik gelijk een fijne groep behandelaren en groepsgenoten om mij heen. Tot mijn verbazing heerste er een gemoedelijke, prettige sfeer in de kliniek en ik voelde mij gelijk erg gesteund en begrepen door iedereen. Ik kon mijzelf optrekken aan groepsgenoten die al verder in hun herstel zaten en vond bij hen veel herkenning. De sociotherapeuten waren erg vriendelijk en toegankelijk en ze probeerden je zo goed mogelijk door de moeilijke momenten heen te helpen.

Gedurende de klinische behandeling heb ik veel stappen gezet, die voor mij ondenkbaar leken. Ik merkte dat ik ook op persoonlijk gebied enorm groeide in de tijd dat ik in de kliniek verbleef. Ik kreeg meer zelfvertrouwen en vond steeds meer van mijzelf terug. Naast alle lastige momenten in de kliniek, was er ook zeker ruimte voor ontspanning. Zo ging ik er regelmatig op uit met groepsgenoten, deden we spelletjes en gingen we dagelijks met een sociotherapeut een stukje wandelen. Tijdens de klinische behandeling verblijf je vijf dagen op locatie en ben je in het weekend thuis. Dit heeft mij erg geholpen om thuis ook te oefenen met het loslaten van mijn eetstoornis.

Achterliggende problematiek en nazorg

Tijdens de klinische behandeling werd er niet alleen gewerkt aan gewichtsherstel, ook de achterliggende problematiek kwam aan bod. Er waren een aantal therapieblokken waarbij er werd ingegaan op spanningsregulatie, achterliggende denkpatronen en waarbij je bespreekbaar kon maken waar je mee zat. Deze blokken gaven mij veel inzicht in het ontstaan en de functie van mijn eetstoornis. Ik volgde een combinatie-behandeling, waarbij ik ook een trauma-behandeling aanging tijdens mijn opname. Ik merkte dat het team hier veel ervaring mee had en mij hier goed bij kon ondersteunen.

Na mijn klinische behandeling werd er samen met mij gekeken naar een passend vervolg. Ik volgde nog een kortdurende cbte-deeltijd en ging daarna verder met ambulante begeleiding, om zo de laatste stappen in mijn herstel te maken.

Een positieve ervaring

Al met al zijn mijn ervaringen bij Amarum erg positief. Bij Amarum werken ervaren behandelaren die oog hebben voor jou als individu en samen willen kijken naar passende zorg. Het was een traject met moeilijke en mooie momenten, die ik met een goed gevoel heb kunnen afsluiten. Ik heb weer energie om met plezier het sociale leven aan te gaan, te studeren en te werken, zonder eetstoornis. Mocht je een behandeling voor je eetstoornis overwegen, zou ik een behandeling bij Amarum zeker aanraden!

* Om privacy redenen hebben wij de fictieve naam Maaike gebruikt.